Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Βενεζουέλα: Εμφύλιος διαφθοράς στην αντιπολίτευση


Η δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ταλανίζεται από εμφύλια διαμάχη τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο νέων αποκαλύψεων διαφθοράς που εμπλέκουν κορυφαία αντικυβερνητικά στελέχη. 

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ο φιλο-αντιπολιτευτικός ιστότοπος Armando.info δημοσίευσε ένα ερευνητικό ρεπορτάζ το οποίο υποστήριζε ότι εννιά βουλευτές της Εθνικής
Συνέλευσης είχαν παράνομους δεσμούς με Κολομβιανό επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με πηγές είναι εμπλεκόμενος στο πρόγραμμα επιδοτούμενων τροφίμων CLAP της κυβέρνησης Μαδούρο.

Το ρεπορτάζ ονομάτισε τους βουλευτές από το κόμμα Πρώτα Δικαιοσύνη (Primero Justicia) Jose BritoLuis Parra και Conrado Perez Linares, τους Richard Arteaga και Guillermo Luces του κόμματος Λαϊκή Θέληση (Voluntad Popular), τους Chaim Bucaram και William Barrientos του κόμματος Μια Νέα Εποχή (Un Nuevo Tiempo), τον Hector Vargas του κόμματος Προοδευτική Προέλαση (Avanzada Progresista), και τον Adolfo Superlano, που πρόσφατα αποβλήθηκε από τις τάξεις του Cambiemos. Η πλειοψηφία των βουλευτών έχει θέση στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Ελεγκτική Επιτροπή της Εθνικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στα χέρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου, οι βουλευτές χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να πιέσουν τις αρχές των ΗΠΑ και της Κολομβίας ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις ο Κολομβιανός επιχειρηματίας Carlos Lizcano, έναντι δωροδοκίας.

Ο Lizcano είναι ο ιδιοκτήτης της Salva Foods, που διαχειρίζεται το δίκτυο των επονομαζόμενων «καταστημάτων CLAP» στη Βενεζουέλα. Έχει συνδεθεί με τους επίσης Κολομβιανούς επιχειρηματίες Alex Saab και Alvaro Pulido, που έχουν αμφότεροι δεχθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για τις σχέσεις τους με το πρόγραμμα CLAP.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν ευρέως θεωρηθεί ντροπιαστικές για τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης, Juan Guaido, που τον περασμένο Ιανουάριο ανακήρυξε εαυτόν «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την Κολομβία, και αρκετές άλλες χώρες.

Απαντώντας άμεσα στους ισχυρισμούς, ο Guaido αποκήρυξε τη «διαφθορά» των βουλευτών και ανακοίνωσε την αναθεώρηση της Ελεγκτικής Επιτροπής.
«Δε θα επιτρέψω στη διαφθορά να θέσει σε κίνδυνο όλα όσα θυσιάσαμε για την ελευθερία», έγραψε σε tweet την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Τα σχόλια του επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον Jose Brito του κόμματος Πρώτα Δικαιοσύνη να λέει στους δημοσιογράφους την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ότι ο Guaido «δεν έχει ηθικές, δεοντολογικές ή δικαστικές δυνατότητες, διότι είναι διεφθαρμένος».

Προκάλεσε επίσης τον Guaido να φέρει αποδείξεις για τις κατηγορίες του, ενώ ισχυρίστηκε ότι άνθρωποι κοντά στον «προσωρινό πρόεδρο» βρίσκονταν πίσω από την αγορά κέντρου διασκέδασης στη Μαδρίτη με παρανόμως κτηθέντα χρήματα.
«Υπάρχει μια εξέγερση κατά του Guaido μέσα στην Εθνική Συνέλευση, διότι είναι διεφθαρμένος», κατέληξε ο Brito, προσθέτοντας ότι 70 βουλευτές έχουν γράψει επιστολή προς τον Guaido, απαιτώντας να παρουσιάσει τους λογαριασμούς της ανθρωπιστικής βοήθειας του περασμένου Φεβρουαρίου – άλλο ένα σκάνδαλο που εμπλέκει την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Ουάσινγκτον και η υπό τον Guaido αντιπολίτευση επιχείρησαν να επιβάλλουν «ανθρωπιστική βοήθεια» στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, στην αποτυχημένη τους προσπάθεια να απομακρύνουν τον πρόεδρο Nicolas Maduro.
Τον Ιούνιο, ρεπορτάζ αποκάλυψαν ότι οι αντιπρόσωποι του Guaido στην Κολομβία καταχράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδων δολαρίων που προορίζονταν για τους στρατιώτες που υπάκουσαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στις 23 Φεβρουαρίου.
Μήνες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Guaido είχε περάσει στην Κολομβία, λίγο πριν την επιχείρηση «ανθρωπιστικής βοήθειας», με τη βοήθεια της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας Los Rastrojos

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε σε βίντεο και φωτογραφίες με μέλη της συμμορίας, που έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες και εκβιασμούς.
Τα δύο αυτά σκάνδαλα ήρθαν και πάλι στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την ανακοίνωση της αντικατάστασης του «πρέσβη» του Guaido στην Κολομβία, Humberto Calderon Berti.

Ο Calderon, πρώην υπουργός και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA τις δεκαετίες του 1980 και 1990, έδωσε λίγο μετά την αντικατάστασή του συνέντευξη στο βασισμένο στο Μαϊάμι των ΗΠΑ αντικυβερνητικό ΜΜΕ PanamPost, στην οποία κατηγόρησε τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Θέληση, Leopoldo Lopez, για τα «μεγαλύτερα λάθη» της αντιπολίτευσης. Ο Lopez εξέτιε ποινή 14 ετών σε κατ’οίκον περιορισμό για τον ρόλο του στις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης το 2014, όταν ελευθερώθηκε από μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών που έδρασαν ενάντια στις εντολές των ανωτέρων τους κατά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου. Έπειτα διέφυγε στην Ισπανική πρεσβεία, όπου κατοικεί έκτοτε.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε τις «ηθικές διαφορές» του σε σχέση με τον Juan Guaido και τον μέντορά του, Lopez, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης για την κατάχρηση πόρων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Calderon σχολίασε επίσης περί ενός άλλου σκανδάλου που βράζει στη χημική εταιρεία Monomeros, Κολομβιανή θυγατρική της κρατικής πετροχημικής εταιρείας της Βενεζουέλας Pequiven. Η Monomeros κατελήφθη από την αντιπολίτευση νωρίτερα φέτος, και ο Calderon κατηγόρησε τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης πως διόρισαν απροετοίμαστα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, και πως εφάρμοσαν διεφθαρμένες πρακτικές.

Αυτός ο εμφύλιος της αντιπολίτευσης προκάλεσε επίσης την αντιδραση στελεχών της κυβέρνησης Maduro. O επικεφαλής της Αρχής Οικονομικού Ελέγχου Elvis Amoroso ανακοίνωσε πως το γραφείο του πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα κατά του Guaido και των συνεργατών του, για την φερόμενη υπεξαίρεση κρατικών πόρων.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Diosdado Cabello σχολίασε πως τα σκάνδαλα διαφθοράς αποδεικνύουν την «έλλειψη ηθικής και δεοντολογίας» της αντιπολίτευσης.
«Κανείς δε θα έπρεπε να εκπλήσσεται ότι ανταλλάσσουν κατηγορίες διαφθοράς, χρηματισμού, έκλεψαν ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Cabello σε συνέντευξη τύπου.

Από το info-war.gr (πηγήVenezuelanalysis)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου