Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Νέο εργοδοτικό έγκλημα


Ένας εργαζόμενος 59 χρονών, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στην εταιρεία ''Torre - Cooperlat ABEE'' στην Ν. Σάντα Κιλκίς. Εργαζόταν στην εταιρία φύλαξης ''Μegasecurity'' όταν κατά την διάρκεια της εργασίας του κατέρρευσε μεταλλική γκαραζόπορτα και τον καταπλάκωσε.


Ακόμα ένας συνάδελφος που ρίχτηκε στη βιοπάλη με τους νέους όρους που επικρατούν στην πιάτσα, της ''ευελιξίας'' που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία, ανυπεράσπιστους μπροστά... στην ''κακιά την ώρα'' (!!!), καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι είδος πολυτελείας, ''κοστίζουν''και άρα δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα εκεί.

Τα εργατικά ''ατυχήματα'' όμως στους χώρους δουλειάς, όσο κι αν οι επιχειρήσεις κάνουν πάντα προσπάθεια να τα χρεώσουν στην ''κακιά την ώρα'' ή σε λάθος των ίδιων των συναδέλφων, θα μπορούσαν μια χαρά να προβλεφθούν αν:
  • Οι εργάτες εκπαιδεύονταν ολοκληρωμένα για τη δουλειά που προορίζονται και δεν αντιμετωπίζονταν ως "εργαλεία για όλες τις χρήσεις".
  • Δεν υπήρχε ο εκβιασμός με φόβητρο την επιστροφή στην ανεργία, σε κάθε συνάδελφο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει σε ένα χώρο, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εργασία του.
  • Δεν υπήρχε η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που κάνει ακόμα και τους πιο έμπειρους εργάτες να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά, τόσο λόγω της υπερβολικής ταχύτητας όσο και λόγω της κούρασης που συσσωρεύεται κάθε μέρα στο μεροκάματο.
  • Δεν υπήρχε η συνειδητή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη διαχρονική υποστελέχωση του, ώστε να μην μπορεί στην ουσία να παίξει το ρόλο του.
  • Δεν έδινε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας το νομοθετικό πλαίσιο με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, έργο τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς έχουν διαλύσει από το 8ωρο και το ωράριο έως και το καθεστώς της σταθερής απασχόλησης.
Είναι εργοδοτικό έγκλημα να καταπλακώνονται εργαζόμενοι από γκαραζόπορτες. Είναι ευθύνη των υπηρεσιών του κράτους να ελέγχουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους σε πολλούς χώρους δουλειάς, αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Γιατί είναι αυτό το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν.

Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνες της εργοδοσίας και όλων των κυβερνήσεων που όχι απλά στηρίζουν με κάθε τρόπο την εργασιακή ζούγκλα, αλλά και την ενισχύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρα όπως πρόσφατα τα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η καπιταλιστική τους ανάπτυξη δεν αρκείται μόνο στον ιδρώτα μας αλλά ποτίζεται και από το ίδιο μας το αίμα! Είναι η ίδια πολιτική που διαλύει κάθε πτυχή της ζωής μας. Φτάνει πια δεν πάει άλλο! 

Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ακέραιοι στις οικογένειές μας!  

Η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παράγωγης Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου.
Απαιτούμε:
  • Τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας.
Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να γίνουν και άλλα ατυχήματα, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε εργολάβου.
 

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παράγωγης Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου