Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και κάλπικες προσδοκίες

 Ανάπτυξη που τσακίζει το λαό

Με παραδοχή του μεγέθους του ξεζουμίσματος που υπέστη όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός αλλά και αυτού που βρίσκεται μπροστά, ισοδυναμούν οι χτεσινές πολυδιαφημισμένες και προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες της κυβέρνησης για πακέτο «θετικών» μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, ανάμεσα στα οποία και μέτρα καραμπινάτης ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυρίαρχος στόχος άλλωστε, όπως διακηρύχτηκε και χτες, είναι η τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, χάριν της οποίας έχουν ήδη ληφθεί πλείστα όσα «αναπτυξιακά» μέτρα - κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως φρόντισαν να υπενθυμίσουν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Απαιτώντας με θράσος κι «ευχαριστώ» για το 1 από τα 100 που επιστρέφει - κι αυτά κάτω από την πίεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος - ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων «προϋπόθεση» για την «ανακούφιση» που υπόσχονται σήμερα με μέτρα - ασπιρίνες, που σε καμία περίπτωση δεν αίρουν το δυσβάσταχτο φορτίο απ' την πλάτη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες πατάνε πάνω στην «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών στόχων του 3ου μνημονίου και της «μεταμνημονιακής εποπτείας», και στα θηριώδη πλεονάσματα των 31 δισ. ευρώ από τη λεηλασία του λαού.

Επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα - ψίχουλα λειτουργούν παράλληλα ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο διηνεκές, έκανε σαφές ότι η συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να την παραβιάσει «ούτε κατά ένα ευρώ», γεγονός που προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ επανέλαβε πολλές φορές - για να εμπεδωθεί στο λαό ότι πρέπει να θεωρήσει οριστικά ξεγραμμένα όσα έχασε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου μπορεί τάχα να συμβαδίσει με τις ανάγκες του - ότι η κυβερνητική πολιτική «χαράσσεται με γνώμονα τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας», άρα και τα μέτρα που υπόσχονται είναι «υπό την αίρεση» της πορείας της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κόμπασε ότι σήμερα και χάρη στην πολιτική της κυβέρνησής του «η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης, έχουμε εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές, τη φτηνότερη από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε δημόσια οικονομικά και όχι μόνο να πιάνουμε στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ (...) Δεν σκοπεύουμε να το ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά ούτε να το αφήσουμε να λιμνάζει, σκοπεύουμε να επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία για να τονώσουμε τη συνεχή, αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή της πορεία». Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μίλησε για «δημοσιονομική πολιτική - σύμμαχο της ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας, που κατά τ' άλλα επιχείρησε να παρουσιάσει τις εξαγγελίες ως «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», αρνήθηκε να απαντήσει στο τι θα γίνει μετά το 2020, παραπέμποντας και πάλι στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα κάλπικων προσδοκιών άφησε να αιωρείται η εντύπωση ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί αυτά τα μέτρα, π.χ. η απόδοση της κατ' όνομα 13ης σύνταξης, να διευρυνθούν, την ώρα που οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις και τα προνομοθετημένα μέτρα για τα επόμενα χρόνια επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Δεν παρέλειψε στο φόντο των εξαγγελιών να «αναμηρυκάσει» τα γνωστά περί επιστροφής στην κανονικότητα, δικαίωσης των θυσιών του λαού, εξόδου απ' τα μνημόνια, παρότι οι εξαγγελίες αφήνουν άθικτο όλο το μνημονιακό «οπλοστάσιο» που ζει και βασιλεύει, εξανεμίζοντας «άμα τη γενέσει» τους τις ελάχιστες παροχές.
Συντάξεις: Κουτσουρεμένο επίδομα με... ψευδώνυμο, ενώ συνεχίζεται η σφαγή
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόδοση στους συνταξιούχους ενός «μόνιμου» επιδόματος, το οποίο βάφτισε αυθαίρετα και προκλητικά «13η σύνταξη», όταν στην πραγματικότητα το συνολικό κονδύλι που προσδιόρισε γι' αυτό το επίδομα (800 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί μόνο στο 39% του ποσού που καταβάλλεται κάθε μήνα από τον ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις!

Με το εν λόγω κουτσουρεμένο επίδομα και τα... «βαφτίσια» του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιπαρέλθει «μόνιμα» την πάγια απαίτηση των συνταξιούχων και των εργαζομένων, το αίτημα αιχμής των διαρκών, μαζικών, πανελλαδικών κινητοποιήσεων των συνταξιουχικών οργανώσεων για άμεση απόδοση ολόκληρης της 13ης και 14ης σύνταξης, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που πετσοκόβουν συνολικά τις συντάξεις.
Με εμφανή προεκλογική στόχευση, το εν λόγω επίδομα αναμένεται να αποδοθεί μέσα στο Μάη, πιθανότατα πριν οι συνταξιούχοι φτάσουν στην κάλπη...

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου, το συνολικό ποσό του επιδόματος θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό που δίνεται μηνιαίως, μόνο για την κύρια σύνταξη των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων ανέρχεται στα 2,047 δισ. ευρώ (στοιχεία «Ηλιος», Δεκέμβρης 2018).

Το ποσό αυτό ανακοινώθηκε ότι θα διανεμηθεί ως εξής: Για κύρια σύνταξη μέχρι 500 ευρώ μεικτά θα δίνεται το 100%, για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα αποδίδεται το 70%, για συντάξεις από 601 έως 1.000 ευρώ θα δοθεί το 50% και για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά θα δίνεται το 30%.

Και σε αυτό το «τσεκούρωμα» του επιδόματος, που μεγαλώνει ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει στοιχεία «κοινωνικής δικαιοσύνης», εμφανίζοντας περίπου ως... «ρετιρέ» συνταξιούχους που μετά από δεκαετίες δουλειάς και κρατήσεων έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις τους.
Ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο, με ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μέχρι 29 ετών.
Αναλυτικά, η επιδότηση διαμορφώνεται σε δύο κλίμακες:

-- Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών η επιδότηση προς τον εργοδότη μειώνει την εργοδοτική εισφορά από το 6,67% στο 2,66%. Σημειώνεται ότι η αρχική εισφορά για την κύρια σύνταξη (πριν από την πρόσφατη νομοθέτηση) ήταν 13,33% και τώρα πέφτει μόλις στο 2,66% του μισθού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτό αφορά περίπου 140.000 εργαζόμενους αυτής της ηλικίας. Η εισφορά για τον εργαζόμενο μειώνεται από το 6,67% του μισθού του σε 1,34%.

-- Για τους εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών η επιδότηση ανέρχεται στο 25% και διαμορφώνει την εργοδοτική εισφορά από 13,33% των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου στο 10%. Για τον εργαζόμενο η εισφορά του για την κύρια σύνταξη διαμορφώνεται από το 6,67% στο 5%. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 180.000 εργαζόμενους.

Με «καθρεφτάκι» λίγα ευρώ το μήνα ως «όφελος» κάθε εργαζομένου, προωθείται αυτό το νέο μέτρο ενίσχυσης του κεφαλαίου από το αστικό κράτος, από χρήματα δηλαδή που και πάλι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνονται από τους εργαζόμενους και το λαό μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας...
«Ελαφρύνσεις» με τη σκέψη στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά και άλλα μέτρα, το «πακέτο» για το 2019 που ανακοινώθηκε αφορά στα παρακάτω:

-- ΦΠΑ. Προβλέπονται η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από 24% στο 13% καθώς και η μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης από το 24% στο 13%.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προκατόχων της είχε πρωτοστατήσει στην απογείωση της φοροληστείας μέσω ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Επίσης, ο ΦΠΑ στα τιμολόγια Ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) διαμορφώνεται από 13% σε 6%, ενώ το μέτρο εκτός από τα νοικοκυριά θα αφορά και τις επιχειρήσεις κατά την πάγια αξίωση των εγχώριων βιομηχάνων.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο για το 2020, που η κατάθεση και η ψήφισή του από τη Βουλή παραπέμπονται για το επόμενο διάστημα, επίσης έχει ως άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

-- Αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150% (υπεραπόσβεση) από 100% σήμερα, δηλαδή εκχωρούνται και νέες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.

-- Αποκλιμακώνεται η «εισφορά αλληλεγγύης» που είναι γέννημα - θρέμμα των μνημονίων. Βέβαια το μέτρο αφορά στα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης είναι ήδη μηδενική για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ (με βάση τις εξαγγελίες) το όριο αυτό αυξάνεται στα 20.000 ευρώ.

-- Μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%, εξέλιξη βέβαια που δεν αλλοιώνει την ένταση της φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Επανέρχονται οι παλαιότερες ρυθμίσεις που υπήρχαν σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η έκπτωση για τα ποσά των τόκων για στεγαστικά δάνεια, ρύθμιση που έρχεται να διευκολύνει και τις τράπεζες. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους κ.ά.




Μέτρα - άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε σχόλιό του για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε έως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική "σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1".

Τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου.

Κι αυτά όμως ακόμη τα μέτρα δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που τον βουλιάζουν στα χρέη, στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου