Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Επανέρχεται κλιμακωτά το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα

 ΝΕΟΣ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο κινείται σε καλπονοθευτική κατεύθυνση. Με το νέο εκλογικό νόμο επανέρχεται κλιμακωτά το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.


Εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, θα λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες θα μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα. Κάτω από αυτό το ποσοστό δεν θα δίνεται μπόνους.

Μετά από το ποσοστό του 25%, το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει έναν επιπλέον βουλευτή για κάθε 0,5% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα συγκεντρώνει ποσοστό 26% θα λαμβάνει μπόνους 22 έδρες. Το ανώτατο όριο του μπόνους των 50 εδρών θα το παίρνει το πρώτο κόμμα εάν το ποσοστό του είναι  40%.

Το μπόνους των 50 εδρών θα ισχύει και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων. Προϋπόθεση είναι ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν, να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 13 Γενάρη. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου