Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Άντζελα Ντέιβις


Η μαύρη κομμουνίστρια Άντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται, 5/1/1971, ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία.

Η ίδια, από την πρώτη στιγμή, κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία. Η Ντέιβις ήταν ήδη φυλακισμένη αρκετούς μήνες, ενώ όταν συνελήφθη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον είχε συγχαρεί το FBI για την επιτυχία του απέναντι σε αυτή την «επικίνδυνη τρομοκράτισσα Άντζελα Ντέιβις».



Τελικά το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.


Η πορεία της Άντζελα Ντέιβις (26.1.1944), εμβληματικής μορφής του κινήματος για τα δικαίωματα των Αφροαμερικανών από τη δεκαετία του ’60 ως και τις μέρες μας, σημαδεύεται από στιγμές απαράμιλλου θάρρους, αλλά και αντιφάσεις στο πέρασμα των ετών, στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε και τη σημερινή της ομιλία στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς με θέμα “Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας”.

 Οι αντιφάσεις όμως δεν αναιρούν τη σημαντικότατη συμβολή της στη σύγχρονη ιστορία τόσο της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών, αλλά και των γυναικών, όσο και του κομμουνιστικού κινήματος της Αμερικής στο τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε μεταφρασμένα κάποια αποσπάσματα από συνέντευξή της το 1989 στους Terry Rockefeller και Louis Massiah, όπου αναφέρεται στα κρίσιμα χρόνια της πολιτικοποίησής της και της εμπλοκής της με το κίνημα απελευθέρωσης των Μαύρων, την είσοδό της στο ΚΚ, τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κίνημα, τα πολιτικά αποστάγματα της εμπειρίας της στη φυλακή, την εντύπωση που της προκάλεσε ο Μάλκολμ Χ καθώς και τη στάση της οικογένειάς της εκείνη την εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου