Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Να συνεχιστεί ο αγώνας για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ



Το πλάνο των θυγατρικών, η προσπάθεια της εργοδοσίας 
να μας διασπάσει και η απάντηση των εργαζόμενων


Αθήνα, 14Γενάρη2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοιΒρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα για την υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που έδωσαν, όλες αυτές τις μέρες, αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

 Επιτυχία που είναι αδιαμφισβήτητη. 
Η εργοδοσία πιέστηκεπάρα πολύ πράγμα που αποδείχθηκε από την προσπάθεια της να μην ακουστεί η είδηση της απεργίας πουθενά, από την οργιώδη προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικών μηχανισμών, από τις μηνύσεις και απο τις συλλήψεις συναδέλφων. Είναι βέβαιο ότι η εργοδοσία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. 

Θα επιδιώξει να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζόμενων που οικοδομήθηκε τις μέρες της απεργίας, κατά τη διάρκεια της οποία νέοι και παλιοί, εργαζόμενοι στη μητρική και τις θυγατρικές, ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί έγιναν ένα σπάζοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η εργοδοσία. Είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να μας διασπάσει (όπως έκανε και τις μέρες της απεργίας) τάζοντας αυξήσεις στους νέους ρίχνοντας ταυτόχρονα το ανάθεμα στους μισθούς και στα δικαιώματα των παλιών, παρουσιάζοντας το πλάνο των θυγατρικών ως ευλογία που οι «κακοί» συνδικαλιστές έχουν δαιμονοποιήσει. 

Επίσης, θα προσπαθήσουν να κάμψουν το φρόνημα των εργαζόμενων παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις μας ως ανεδαφικές.Το έχουν ξανακάνει, υπό την πίεση της επιτυχίας της απεργίας θα το κάνουν με μεγαλύτερη ένταση. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μοναδικό τους στόχο αποτελεί η διεύρυνση τηςκερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του ομίλου.Δεν καινοτομούμε λέγοντας ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού ομίλου είναι η αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας κάθε δραστηριότητας του, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη.Έχει αξία όμως να αναφέρουμε ότι τη περίοδο που βρισκόμαστε η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί τη παρούσα επιχειρησιακή διάρθρωση του Ομίλου εμπόδιο στα σχέδια της για την επόμενη φάση της μετεξέλιξης του. 

Για το λόγο αυτό σχεδιάζει την δημιουργία 4 «θεματικών» θυγατρικών εταιρειών (Τεχνικοί Πεδίου , Δίκτυο Καταστημάτων , Τηλεφωνικά Κέντρα κ ICTΠληροφορικής) . Σε κάθε μεγάλη τεχνολογική καμπή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών η εκάστοτε διοίκηση κάνει ακριβώς το ίδιο όπως για παράδειγμα το 1997 με την θυγατρική Κινητής Τηλεφωνίας τη γνωστή σε όλους Cosmote.Εφαρμόζει μια μικτή στρατηγική που συνδυάζει τα «πλεονεκτήματα» της εκχώρησηςλειτουργιών(outsourcing) και του εσωπορισμού δραστηριοτήτων (insourcing)τη λεγόμενη SPINALONG. 
Τμήματα του ΟΤΕ ανεξαρτητοποιούνται υπό τημορφή νέας επιχείρησης παίρνοντας υπό τον έλεγχο τους μέρος του εργατικού δυναμικού , των υποδομών, των πνευματικών δικαιωμάτων, της τεχνογνωσίας και των υπαρχόντων προϊόντων της επιχείρησης προέλευσης. 

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του ΟΤΕκαταφέρνει να κερδίζει σε ευελιξία καθώς οι «θεματικές» θυγατρικές μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις συνθήκες κάθε περιόδουέχοντας μικρότερο μέγεθοςδιατηρώντας όμως τη δυνατότητα χρήσης πόρων και υποδομών της εταιρείας προέλευσης αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Μπορούν να επωφελούνταιπιο εύκολα από επενδυτικά προγράμματακαι «χρηματοδοτικά εργαλεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Επεκτείνεταιστοχευμένα σε νέα αντικείμενα (5G, InternetofThings, Cloud, CableIPMedia)εισερχόμενη σε νέα πεδία (Έξυπνα Σπίτια , οικιακές εγκαταστάσεις κ.α. ) διαταράσσοντας τις ισορροπίεςσε σχέση με παλιούς και νέους ανταγωνιστέςπρος όφελος του ομίλου ΟΤΕ εκμεταλλευόμενος την τεχνολογική εξέλιξη που μεταθέτει τις πιθανές βλάβες του δικτύου στο τμήμα από την καμπίνα μέχρι το τελικό χρήστη . 

Ο ΟΤΕκατά συνέπεια μειώνει το κόστος λειτουργίαςτου καθώς οι θυγατρικές δεν θα εκτελούν μόνο δικά του εσωτερικά έργα αλλά θα μπορούν να λειτουργούν ως εργολάβοι άλλων εταιρειών ακόμα και από άλλους κλάδους (Ναυτιλία , Κατασκευές , Logistics). Αξιοποιείτις φοροαπαλλακτικές πολιτικές της νέας Κυβέρνησης(με τις Υπεραποσβέσεις πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ)αποσβένοντας τις δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας προέλευσης προς τις θυγατρικές εταιρείες . 
Υπερβαίνει βασικούςκαι έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει δευτερεύοντες ρυθμιστικούς περιορισμούςσε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο (καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής (price-cap) και κατώτατου ορίου τιμής (sub-cap) λιανικής λόγω Δεσπόζουσας Θέσης κλπ) αλλάζοντας το πεδίο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ο «ανταγωνισμός της αγοράς» . 

Διατηρεί τον ενιαίο χαρακτήρα της εφαρμογής καινοτομίας,της τεχνολογικής έρευνας και της απόκτησης τεχνογνωσίας αιχμής. 
Όλα τα παραπάνω μειώνοντας κάθε πιθανό κλυδωνισμό αφού η ενιαία δομή ιεραρχίας διατηρείται μιας και τα διοικητικά στελέχητων θυγατρικών εταιρειώνπροέρχονται από την επιχείρηση προέλευσης.

Ενώ ελαχιστοποιεί και την έκθεση του σε πιθανούς κινδύνους καθώς αν οι θυγατρικές «περπατήσουν» θα είναι μηχανές παραγωγής κερδών με χαμηλό λειτουργικό κόστος ενώ αν αποτύχουν η ζημία που θα προκληθεί στη μητρική επιχείρηση θα είναι μηδαμινή κ απλά θα οδηγήσει ακόμα πιο επιθετικά στην επόμενη φάση μετασχηματισμού. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που μοναδικό σκοπό έχει τη διασφάλιση και την αύξηση της τεράστιας κερδοφορίας.

Οι μέτοχοι , αφανείς και φανεροί , που επεξεργάζονται τα σχέδια αυτά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αντιμετωπίζουν με όρους κόστους το εργατικό δυναμικό του Ομίλου ΟΤΕ . Γνωρίζουν ότι μια ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα που αφορούν τους όρους δουλειάς και αμοιβής είναι βαρίδι που κρατά τη κερδοφορία τους καθηλωμένη . 

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου όμως ήταν είναι και θα είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του τεράστιου πλούτου ανεξάρτητα της εκάστοτε επιχειρησιακής δομής ή των όποιων σχεδιασμών τους. 

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι σε όλο τον Όμιλο ΟΤΕ χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση της διεκδίκησης ΣΣΕ στα χέρια μας με στόχο την υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ που να ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους ανεξάρτητα την σχέση εργασίας που ο καθένας έχει. Μιας ΣΣΕ που θα έχει αυξήσεις για όλους, θα καταργεί τους διαχωρισμούς και θα εξισώνει όλους τους εργαζόμενους προς τα πάνω. 
Η πείρα από τον ήδη πολυήμερο απεργιακό αγώνα που δίνουμε, η προκήρυξη του, η διεξαγωγή του αλλά και η κλιμάκωση του, δείχνει την ανάγκη στο στόχαστρο να μπαίνει ο πραγματικός αντίπαλος, συνολικά οι σχεδιασμοί η επιθετική τακτική και η αδιαλλαξία της εργοδοσίας. 
Η απόλυση των 6 συναδέλφων που εργάζονται στην φύλαξη και των 3 συναδέλφων στην OTEAcademyεντάσσεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως φόβητρο για να υλοποιηθείο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης της δομής του ομίλου.

Η ίδια η συμμετοχή των εργαζόμενων είναι αυτή που μπορεί να δυσκολέψει τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στην διοίκηση της ΟΜΕ να προχωρήσουν σε έναν ακόμα «αναγκαίο συμβιβασμό για να σωθεί η επιχείρηση», επιφέροντας νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζόμενων. 

Άλλωστε,για αυτό δηλώνουν περήφανοι και ζητούν από την εργοδοσία να τους ανταμείψει με ένα ξεροκόμματο. Ο αγώνας, για να επιβάλλουμε οι εργαζόμενοι τη θέληση μας, δηλαδή την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους, απαιτείται να είναι μεγάλος, όχι μόνο στην διάρκεια του, αλλά στη συμμετοχή, στη συλλογική απόφαση, οργάνωση και περιφρούρηση της απεργιακής μάχης σε κάθε χώρο δουλειάς, στην αξιοποίηση κάθε μορφής που να ενισχύει τη συλλογική πάλη απέναντι στην εργοδοσία, αλλά και την κυβέρνηση που δίνει αέρα στα πανιά της όπως αποδείχτηκε και από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας. Για αυτό το λόγο απαιτείται η απόφαση για την εξέλιξη του απεργιακού αγώνα να περάσει στα χέρια των πρωταγωνιστών του. Των ίδιων των εργαζόμενων.

 Απαιτείται, άμεσα, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι και θα πάρουν, δεσμευτικές για την διοίκηση της ΟΜΕ, αποφάσεις για την εξέλιξη της διεκδίκησης. Μην ξεχνάμε ότι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ξεκινήσαμε να δίνουμε τη μάχη για τη διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. 
Μαζί και σύμφωνα με τις δικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό. 

Αυτό το μέτωπο δεν πρέπει να διαρραγεί. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εξίσωση προς τα πάνω μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τις συνθήκες ζωής και δουλειάς. Τα δικαιώματα και οι μισθοί των παλιών δεν είναι τροχοπέδη για τους νέους. 

Η διατήρησή τους και η κατάκτηση της εφαρμογή τους για το σύνολο των εργαζόμενων είναι το κρίσιμο διακύβευμα του αγώνα μας.Τελικά ο αγώνας των εργαζόμενων θα κριθεί από την αντοχή του απέναντι στην προσπάθεια να αποδεχτούμε οι εργαζόμενοι να μετράμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του ομίλου. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην ηγεσία της ομοσπονδίας αυτό ακριβώς βάζουν στο ζύγι και για αυτό χρειάζεται να αποδυναμωθούν. 

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή να τους παραμερίσουν. 

Μπροστά οι ανάγκες των εργαζόμενων.

 ΕΣΚ ΟΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου