Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Τα νησιά δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ


Οργιο καταστολής ήταν ο επικίνδυνος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ στις μαζικές κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων των νησιών, που αντιδρούν στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να διαιωνιστεί η πολιτική που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά, καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, ενώ οξύνει τα προβλήματα για τους νησιώτες.


Με την εξοργιστική νυχτερινή βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και την αστυνομική βία, την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων και τον ξυλοδαρμό των κατοίκων, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει το σχέδιό της για κλειστά κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά, μετατρέποντάς τα σε μόνιμες φυλακές ψυχών, σε δεσμωτήρια της ΕΕ. Εχει ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτάξει ακίνητα που προορίζει να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα - κολαστήρια.

Πρόκειται για συνέχεια και υλοποίηση της πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ, που εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, την εμπλοκή της Ευρωσυνοριοφυλακής. Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται το αίσχος των κολαστηρίων τύπου Μόριας, που φέρουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να προωθήσει την άλλη όψη των αντιδραστικών σχεδίων με άξονα τα κλειστά κέντρα.

Οι νησιώτες βάζουν με την πάλη τους σοβαρά εμπόδια σε αυτά τα σχέδια. Στη σθεναρή απάντησή τους η κυβέρνηση για να πετύχει το σκοπό της στήνει «τραπέζια διαλόγου» και επιχειρεί να αξιοποιήσει τη στάση στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση, που παρά τις κραυγές επικαλούνται «συνεννόηση», «ρεαλιστικές αντιπροτάσεις» που εξυπηρετούν το να περάσουν τα σχέδιά της.
Εκτός από τα κλειστά κέντρα - φυλακές, η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ στήνουν θανατηφόρα εμπόδια στα σύνορα για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Με τα πλωτά φράγματα - παγίδες στο Αιγαίο, εντείνουν την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ενώ θαλάσσια drones και περιπολίες ολοκληρώνουν τη συνταγή για νέες πολύνεκρες τραγωδίες - ναυάγια, για να αλλάζουν τα δρομολόγια, να ανεβαίνουν οι ταρίφες και να πολλαπλασιάζονται τα κυκλώματα των δουλεμπόρων - διακινητών.
«Ενήμερη» η ΕΕ για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Για τον πολλαπλό αυτό εγκλωβισμό στη χώρα, στα νησιά, στα κλειστά κέντρα κράτησης, δήλωσε «ενημερωμένος» ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς σε επιστολή του προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας ότι η Επιτροπή «προτίθεται να εξετάσει τη συμβατότητά τους με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο».

Το «ευρωενωσιακό πλαίσιο», που επικαλείται βέβαια ο Ελληνας επίτροπος, όχι μόνο έχει ήδη προβλέψει τη δημιουργία τέτοιων κλειστών κέντρων, αλλά έχει προδιαγράψει με σχετικές αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και το ρόλο τους τόσο στις χώρες πρώτης υποδοχής όσο και σε τρίτες χώρες («πλατφόρμες αποβίβασης»).

Τα κλειστά κέντρα κράτησης θα χρησιμοποιούνται για να γίνεται η διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες και γενικότερα η «διαλογή» και το ανοιγόκλεισμα της κάνουλας των ροών προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων σε εργατικό δυναμικό, γεωπολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς κ.ά.
Ακόμη και ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας των κλειστών κέντρων θα παίζει ρόλο στο αυστηρό ξεδιάλεγμα αυτών που τελικά θα φτάσουν στο άσυλο, καθώς οποιαδήποτε παραβίασή του θα συνιστά και λόγο απόρριψης της αίτησης ασύλου τους.

Η έννοια του πρόσφυγα διαρκώς συρρικνώνεται

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, προβλέπει διαδικασίες - εξπρές και αύξηση των απελάσεων, σύμφωνα με όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος τους είναι όλο και λιγότεροι να παίρνουν άσυλο, διαστρέφοντας την ίδια την έννοια του πρόσφυγα, με σύντμηση προθεσμιών και επιβολή κυρώσεων στους αιτούντες, καταπατώντας και τις ελάχιστες διαδικασίες που έχουν τεθεί για την προστασία τους, όπως το δικαίωμα για εξέταση της αίτησης ασύλου σε ατομική βάση και όχι με τον απαράδεκτο «κοινό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής».

Στη βάση της απαράδεκτης αυτής διαλογής, για το ποιοι ελάχιστοι θα μείνουν μέχρι νεωτέρας και ποιοι μαζικά θα απελαθούν, αξιοποιούνται από την κυβέρνηση αντιδραστικοί διαχωρισμοί, για το ποιος είναι «πρόσφυγας» και ποιος «μετανάστης». Με τέτοια κριτήρια, που δίνουν άλλοθι στο δηλητήριο ακροδεξιών και ξενοφοβικών περιθωριακών ομάδων, υποστηρίζουν αβάσιμα ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες, και ότι οι Σύροι που δικαιούνται άσυλο είναι ελάχιστοι, 7% σύμφωνα με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη.
Με βάση όμως τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για το 2019 πρώτοι σε αφίξεις μέσω θαλάσσης ήταν οι Αφγανοί με ποσοστό 40%, ενώ ακολουθούν οι Σύροι με ποσοστό 27,4% και όχι 7%. Επονται οι προερχόμενοι από χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό (6,7%), το Ιράκ (6%), η Παλαιστίνη (5,4%).

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μια απλή αναζήτηση σε γνωστές ελληνικές και διεθνείς ειδησεογραφικές σελίδες μπορεί να επιβεβαιώσει τις διαρκείς συρράξεις και τη συνεχιζόμενη βία, με 74 νεκρούς τη μέρα να καταγράφονται ενδεικτικά τον Αύγουστο του 2019. Για τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και των ακροδεξιών μορφωμάτων που καλλιεργούν το ρατσισμό και χύνουν το ξενοφοβικό δηλητήριό τους, παραπέμπουμε και σε ψηφίσματα του προσφιλούς τους οργάνου, του Ευρωκοινοβουλίου, που περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, λένε μεταξύ άλλων ότι «το Αφγανιστάν μαστίζεται επί σχεδόν 40 χρόνια από συγκρούσεις και πολέμους»... Αντίστοιχες διαπιστώσεις για την ανασφάλεια που επικρατεί, τις συγκρούσεις, τη βία και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των λαών, υπάρχουν και για τις υπόλοιπες χώρες.
«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες...

Με βάση τα παραπάνω, για τον κύριο όγκο αυτών που θα καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα και που στη συνέχεια θα εγκλωβίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιφυλάσσεται απέλαση, επιστροφή δηλαδή στην κόλαση των πολέμων που η ΕΕ και οι σύμμαχοί της έσπειραν στις χώρες τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΝΔ για σύσταση «ειδικής διεύθυνσης επιστροφών», όπως εύηχα αποκαλούνται οι απελάσεις, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των απελάσεων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, θριαμβολογεί για το ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται με διαδικασίες - εξπρές, λέγοντας ότι «μέσα σε 24 μέρες ολοκληρώνονται οι αιτήσεις του 2020», και για το ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει εννέα αποστολές απελάσεων μεταναστών, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει ότι υπάρχει «συστηματικότητα στις επιστροφές».

Οσοι ελάχιστοι ξεπεράσουν την κρησάρα των φρακτών, των κλειστών κέντρων κράτησης και τα εξοντωτικά κριτήρια για το άσυλο, θα οδηγούνται με πολλούς όρους και προϋποθέσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις, στα κράτη - μέλη.
Σύμμαχος κυβέρνησης - ΕΕ ο δήθεν «εγγυητής» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σύμμαχο - όχι απρόσμενο - στην πολιτική της έντασης της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών βρήκαν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ο πρόεδρός του, Λίνος Σισιλιάνος, παρουσιάζοντας τη νομολογία του δικαστηρίου στην ελληνική Βουλή, έσπευσε να ανάψει «πράσινο φως» για τα κλειστά κέντρα κράτησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας προκλητικά ότι «ποτέ δεν είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι απαγορεύονται».

Λίγες μέρες πριν, με κατάπτυστη απόφασή του, το ΕΔΔΑ έβαλε τη βούλα του στις μαζικές ομαδικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στις οποίες είχε προβεί η ισπανική κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεών τους. Σε αντίθεση δηλαδή και με το στοιχειώδες δικαίωμα εξέτασης της αίτησης ασύλου σε ατομική βάση.

Βάση γι' αυτήν την απαράδεκτη απόφαση στάθηκε ο ισχυρισμός ότι οι αιτούντες πέρασαν τα ισπανικά σύνορα «παράνομα», όχι δηλαδή από «εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου», και αδιαφορώντας για το ότι οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή παρά το ότι είχε εκτιμήσει ότι ένας εκ των αιτούντων είχε εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μάλι, λόγω ένοπλων συρράξεων. «Ο,τι ακολούθησε την "παράνομη είσοδο", είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών», αποφαίνεται το δικαστήριο, φορτώνοντας τις συνέπειες στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το ΕΔΔΑ επικυρώνει τις ομαδικές απελάσεις, ενώ δεκάδες είναι οι αποφάσεις του που αποδέχονται ως μέτρο την απαράδεκτη πρακτική της κράτησης προσφύγων και μεταναστών και εξετάζουν δευτερευόντως τις συνθήκες κράτησης, την ύπαρξη βασανιστηρίων, την παραβίαση άλλων τυχόν δικαιωμάτων, λες και από μόνη της η κράτηση δεν συνιστά αδικαιολόγητη και βάναυση στέρηση της ελευθερίας τους.

Αυτοί που βομβαρδίζουν καταστρώνουν και τις πολιτικές για το άσυλο

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της με τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό δεν επιδιώκουν μόνο να διαχειριστούν την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα, αλλά έχουν το βλέμμα στραμμένο στα νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών που δημιουργεί η δική τους πολιτική, η εμπλοκή τους σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μαίνονται οι οικονομικοί ανταγωνισμοί με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Με λίγα λόγια, αφού πρώτα βομβαρδίζουν, μετά διαμορφώνουν πολιτικές για το άσυλο που εντείνουν την καταστολή, εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες, αυξάνουν την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Μπορεί να «σηκώνουν κουρνιαχτό» για τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, με τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό σε «προοδευτικές» και «συντηρητικές» πολιτικές, αλλά αυτό το οποίο όλοι μαζί κλίνουν σε όλες τις πτώσεις και μετ' επιτάσεως ζητούν, είναι η ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα, η ένταση των απελάσεων, η λεγόμενη «αποτροπή της μετανάστευσης».

Το ...«νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο», που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προδιαγράφεται ότι θα αποτελείται από τα ίδια αντιδραστικά υλικά. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα πρώτα δημοσιεύματα για το γερμανικό σχέδιο για το Προσφυγικό, τη σχετική πρόταση δηλαδή της γερμανικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2020.

Με «ευαγγέλιο» το κριτήριο της «χώρας πρώτης εισόδου», που έχει τεθεί ως βάση της συζήτησης, αναπαράγεται το απαράδεκτο σχήμα της συγκέντρωσης και του εγκλωβισμού σε hot spots και κλειστά κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, του αυστηρού διαχωρισμού στη χώρα υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η πολιτική της ενίσχυσης των συνόρων, του ασύλου με το σταγονόμετρο και της έντασης των απελάσεων.

Στη βάση αυτών των αποφάσεων, η ελληνική κυβέρνηση καταστρώνει την εγκληματική πολιτική της σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και ισχυρίζεται μάλιστα προκλητικά ότι θα λειτουργεί «αποτρεπτικά», ενώ την ίδια ώρα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που ευθύνονται για τον ξεριζωμό των χιλιάδων κατατρεγμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια.



Αμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Ενάντια στα αντιδραστικά αυτά σχέδια, το ΚΚΕ παλεύει να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Παλεύει για τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Για να αποσυρθεί η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Για να κλείσουν όλα τα hot spots, κλειστά και ανοικτά, που έχουν διαμορφώσει μια απαράδεκτη κατάσταση τόσο για εκείνους όσο και για τους νησιώτες, και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης. Για σύντομες διαδικασίες αναγνώρισης - ταυτοποίησης στα νησιά, προκειμένου να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα για την άμεση φροντίδα τους, χωρίς καμία ανάμειξη ΜΚΟ, για να εφοδιαστούν με ταξιδιωτικά έγγραφα, ασκώντας κάθε πίεση προς την ΕΕ για να αρθεί ο εγκλωβισμός και να μεταφέρονται με γρήγορες διαδικασίες στις χώρες προορισμού τους.

Αννα ΒΑΣΑΛΟΥ
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου