Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί συναυλία που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την
Επανάσταση του '21, το 2021.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.
Ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας και ο Μανώλης Χατζημανώλης.

Οι λυρικοί τραγουδιστές: Τάσος Αποστόλου (βαρύτονος) και Ειρήνη Καράγιαννη (υψίφωνος).

Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μία από τις κορυφαίες ποιητικές συνθέσεις του Διονυσίου Σολωμού, έργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση του '21.

Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου κυκλοφόρησε το 1977. Στον δίσκο είχαν τραγουδήσει οι Νίκος Ξυλούρης, Λάκης ΧαλκιάςΗλίας Κλωναρίδης, η Μεικτή, 40μελής Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» και αφηγούνταν η Ειρήνη Παππά.

Για το έργο σημείωνε ο συνθέτης, τον Αύγουστο του 1977: «Η μουσική εργασία πάνω στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Σολωμού άρχισε πριν 14 χρόνια. Εκτοτε άφησα για καιρό το έργο και το '68 ξαναδούλεψα για μεγάλο διάστημα, πάνω στα τρία "σχεδιάσματα" του ποιήματος. Πολλές μουσικές μου σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας. Εμπνεύστηκα από κει. Η επιλογή του στίχου και του πεζού που έκανα, βασίστηκε στη νοηματική γραμμή μιας αρχής (εισαγωγή), μιας μέσης (δράση) και ενός τέλους (έξοδος)».

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου