Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα με επιστημονικά μέτρα και ζητά τη βοήθεια της Εκκλησίας

Αρχικά κάποιοι ψεκασμένοι διέδιδαν σοβαρά πως το ορθόδοξο δόγμα μας προστατεύει από τον κορονοϊό και τους τρόλαρε το μισό internet. Έλα όμως που η πραγματικότητα μπορεί να μας τρολάρει καλύτερα από κάθε ελαφρύ σχόλιο…
Έτσι λοιπόν χτες διαβάσαμε την εξής είδηση:
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον
Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ζητώντας του την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το κομβικό για την αποτροπή της εξαπλώσεως του νέου κοροναϊού (2019-nCov) ζήτημα της ενημερώσεως του πιστού Λαού.
Και να πιστεύει κανείς πως είναι τρολάρισμα από “Το Κουλούρι” ή κάποια παρόμοια σελίδα, η πηγή της είναι όσο επίσημη γίνεται: η σελίδα Romfea.gr, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Ίσως αντιτείνει κανείς πως η αρωγή που ζήτησε ο Μητσοτάκης αφορά μόνο το κομμάτι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης των πιστών. Παρόλα αυτά, το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις, με το οποίο σημειώνεται η συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, ζητά μεταξύ άλλων:
1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.
Ενώ εξίσου ελπιδοφόρα είναι και η κατακλείδα του:
Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να  παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας,  συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης.
Τα υπόλοιπα σημεία είναι οι αυτονόητες απλές συμβουλές που μπορεί να ακούσει κανείς και στα δελτία ειδήσεων -του τύπου “να πλένετε καλά τα χέρια σας”. Αλλά αυτό προφανώς είναι το λιγότερο.
Όσο για την πραγματική βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει δυνητικά η Εκκλησία για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός σε ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου, δια του συνωστισμού, έχουμε κάτι υπόψη μας, αλλά προτιμούμε να το πούμε υπαινικτικά με μια πρόσφατη ιστορία του Πάνου Ζάχαρη.


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να καλλιεργεί ταυτόχρονα τον πανικό -που είναι πάντα εύφορο έδαφος για “επενδύσεις” και μπίζνες- αλλά και έναν ψεύτικο καθυσυχασμό ότι τάχα η χώρα είναι θωρακισμένη, που θυμίζει συνειρμικά τις αντίστοιχες προ δεκαετίας διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να επηρεαστούμε από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι παράλογο να στραφούν στη βοήθεια κάποιας ανώτερης δύναμης -και των επίγειων εκπροσώπων της- όσοι πιστεύουν στην ύπαρξή της…

 

1 σχόλιο:

  1. Στην επιβίωση του ισχυρότερου φαίνεται να ποντάρει το Εθνικός Σύστημα Υγείας της Βρετανίας σε περίπτωση πανδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent. Σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό που μίλησε στην εφημερίδα, ασθενείς που προστρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με άρνηση περίθαλψης σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης του κορονοϊού και πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας.

    Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 2009, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία της γρίπης των χοίρων, τριμελής επιτροπή σοφών ανά νοσοκομείο θα αποφασίζει την κατανομή των κλινών και της αναπνευστικής υποστήριξης σε περίπτωση συνωστισμού στα νοσοκομεία.
    ....
    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου