Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει τις παγίδες εγκλωβισμού του λαού

Την προσπάθεια να «ξανατονώσουν» τις κάλπικες μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές για τον εγκλωβισμό του λαού στα κοινά και για τους δυο προτάγματα του κεφαλαίου, σηματοδότησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ομιλίες του Αλ. Τσίπρα σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ λίγο - πολύ επειδή δεν προωθεί πιο αποφασιστικά την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, μιλώντας ξανά για «ψεύτικες προσδοκίες» που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, «που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι» και για «κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής», «εθνική και κοινωνική ανασφάλεια» και «οικονομική στασιμότητα» και για «μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι την κοινωνική πλειοψηφία», καλλιεργώντας τις ίδιες αυταπάτες με την κυβέρνηση περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης με άλλο «μείγμα» διαχείρισης.

Πάνω σε αυτή τη βάση και με δεδομένο ότι τα διακυβεύματα για την αστική τάξη επιτάσσουν γρήγορη διαμόρφωση του σοσιαλδημοκρατικού έταιρου πόλου του αστικού διπολισμού, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ενεργότερη παρέμβαση για τη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης».

Ενώ, σε μια εμφανή προσπάθεια να παρέμβει ως «πυροσβέστης» όπου δημιουργούνται εστίες αντίστασης στην πολιτική του κεφαλαίου που στηρίζει, επιχείρησε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως... προστάτη των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, ζητώντας με θράσος «να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που γίνεται νόμος και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα», την οποία φούντωσε με την πολιτική του ως κυβέρνηση και στηρίζει σήμερα ως αντιπολίτευση.

Διόλου τυχαία, εξάλλου, δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά στον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, που ολοκληρώνει το έγκλημα του νόμου Κατρούγκαλου, στον κατώτατο μισθό, που η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, στη γενίκευση της ευελιξίας, κλπ.

Στο ίδιο πνεύμα, ήταν και οι υπόλοιπες αναφορές του, όπως ότι «το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Δεν θα τα αφήσουμε στις ορέξεις των αρίστων, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν και συνεχίζουν την ίδια δουλειά με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη κρίση», αλλά και οι αναφορές του στην εξωτερική πολιτική, που αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και «κραδαίνοντας» την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, έστησε «καβγά» με τη ΝΔ για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα «εθνικά» συμφέροντα της αστικής τάξης.

Πάνω σε αυτή τη βάση, αλλά και της ανάγκης για «βαθιές μεταρρυθμίσεις» προς όφελος του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει», με το βλέμμα στην επόμενη φορά που θα αναλάβει από την αστική τάξη το χρίσμα, ως «η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που σύντομα θα κληθεί από το λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της», λέγοντας πως «δεν θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Έξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς», ζητώντας δηλαδή από το λαό να στηρίξει για μια ακόμα φορά το ίδιο σχέδιο εγκλωβισμού του στα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Κατά τα άλλα, μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στη σκανδαλολογία με αιχμή την υπόθεση «Νοβάρτις», που, αφού υπερασπίστηκε την απαράδεκτη διαδικασία που οδηγεί στη συγκάλυψη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια».

Παίρνοντας τη βολική «πάσα», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ομιλία Τσίπρα ως «πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν για να προσφέρει», ενώ από τη σκοπιά του ποιος έχει την καλύτερη «πραμάτεια» για το κεφάλαιο, υπερασπίστηκε όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του, προαναγγέλλοντας και όσα είναι μπροστά, όπως το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το σύγκρινε με το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που από κοινού ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο και «κάρφωσε» στην αστική τάξη τον ΣΥΡΙΖΑ πως τάχα δεν υπηρετεί τις στρατηγικές τις επιλογές, αφού «ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται το λιγνίτη και την ρύπανση».

1 σχόλιο:

  1. Ετσι δουλεύει ο Καπιταλισμός. Χρειάζεται τον Σοσιαλδημοκρατικό βραχίωνα για να εγκλωβίζει εργατικές λαικές συνειδήσεις στην εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα προσπαθούν να διαμορφώσουν το νεο οπορτουνιστικό ανάχωμα με ΛΑΕ Ανταρσύα Μανιαδάκηδες και όλα τα ανεμομαζώματα. Βασική τους δυσκολία οτι υπάρχει ΚΚΕ που έχει αποκαταστήσει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά και δεν βγάζει πλέον τέτοια σκουπίδια. Συνεχίζουμε μπροστά σαν εργατική λαική αντιπολίτευση στο Αστικό κοινοβούλιο για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους και ταυτόχρονα αγώνας μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου