Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

«Η καινούρια πατρίδα»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Γιώργου Φαρσακίδη «Η καινούργια πατρίδα».

Ο Γιώργος Φαρσακίδης ευτύχησε να έχει δύο πατρίδες. Η πρώτη, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα του χρόνια, είναι η σοβιετική Οδησσός. Αυτά τα χρόνια τα περιέγραψε με χαρακτηριστική γλαφυρότητα στο βιβλίο του «Η πρώτη πατρίδα».

Το νέο του βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό: Πώς το 9χρονο «Ρωσάκι», που έφτασε οικογενειακώς με το σοβιετικό ποστάλι «Φραντς Μέρινγκ» τον Ιούλη του 1934 στην «καινούργια πατρίδα», στην άγνωστή
του μέχρι τότε Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε στον Ελληνα αγωνιστή καλλιτέχνη, στον κομμουνιστή Γιώργο Φαρσακίδη. Στα σχεδόν δέκα χρόνια που περιγράφονται σε τούτες τις σελίδες, ο Φαρσακίδης διανύει την πορεία από την παιδική ηλικία στην εφηβεία κι από κει στην ταχύτατη, αναγκαστική ενηλικίωση.

Η αξία του βιβλίου δεν βρίσκεται μόνο στο ότι συμπληρώνει ένα κενό στη βιογραφία του Γιώργου Φαρσακίδη. Το κείμενο αυτό είναι πολύτιμο και για όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι γοητευτικές περιγραφές του Φαρσακίδη μάς παρουσιάζουν τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '30. Μέσα από τα παρατηρητικά του μάτια ζωντανεύουν οι γειτονιές της πόλης, οι χαρακτηριστικοί τύποι της, τα μαγαζιά της, οι καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων, οι συζητήσεις τους στα καφενεία, ο αγώνας τους για επιβίωση και για αξιοπρέπεια.

Ο συγγραφέας μάς δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε άγνωστες στιγμές από τη ζωή των «ρωσομεριτών» Ελλήνων και των Ρώσων εμιγκρέδων που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, μας υπενθυμίζει τους τραγικά απολεσθέντες Εβραίους φίλους και συμμαθητές του, μας συστήνει τη σχετικά άγνωστη ιταλική παροικία της πόλης.

Συμπερασματικά, η «Θεσσαλονίκη του Γιώργου Φαρσακίδη» μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αντίστοιχα βιβλία μεγάλων λογοτεχνών που έγραψαν για την πόλη και τους ανθρώπους της.




Ο σύντροφος Γιώργος Φαρσακίδης με ιδιαίτερη συγκίνηση δέχτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τις προηγούμενες μέρες, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος του προσέφερε ένα αντίτυπο από το βιβλίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου