Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Κάλπικη εικόνα «θωράκισης», με νοσοκομεία που είναι «στο κόκκινο»

Την ώρα που οι αρμόδιοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας ανέφεραν ότι «η πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα κορονοϊού τις επόμενες τρεις βδομάδες είναι υπαρκτή», η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αυξημένα μέτρα θωράκισης» ενόψει της «διασυνοριακής απειλής» και την ίδια στιγμή η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι
«στο κόκκινο», ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας υποσχέθηκε στο πλαίσιο των μέτρων «θωράκισης» «προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εργαζομένων στα εργαστήρια και τα νοσοκομεία», χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους κι αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό.

Κατά τ' άλλα αρκέστηκε να επαναλάβει «τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς».

Αυτά όταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις που φτάνουν τους 7.000 γιατρούς και 30.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (με βάση τα ανεπαρκή οργανογράμματά τους).
Δηλαδή, όταν σε πολλά νοσοκομεία σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, για την αντιμετώπιση των καθημερινών περιστατικών, πόσο μάλλον για μια έκτακτη κατάσταση.

Όταν τα λεγόμενα νοσοκομεία αναφοράς που ορίστηκαν για τα πιθανά κρούσματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το «Αττικόν», όπου υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους, ράντζα κατακλύζουν τους διαδρόμους και το ελάχιστο προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες κάθε «τυπικής εφημερίας».

Όταν 2.500 δημόσια κρεβάτια λείπουν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 25% όσων υπάρχουν μένουν σταθερά κλειστά εδώ και 15 χρόνια. Οι ελλείψεις αυτές φάνηκαν καθαρά και στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ».

Η προάσπιση της Υγείας του λαού όμως προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με σύγχρονα Κέντρα Υγείας που να καλύπτουν τις διευρυμένες ανάγκες, πλήρη καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία. Να ανοιχτούν όλα τα αναγκαία κρεβάτια ΜΕΘ, πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι σήμερα στοιχεία στην Ελλάδα, όπως ειπώθηκε σήμερα, έχουν ελεγχθεί «28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά κι ένα αληθινό ύποπτο, κανένα δεν είχε τη νόσο». Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «ο κορονοϊός έχει πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός.

Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν είναι πολύ μικρές - κοντά στο 2% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου