Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

Εντείνονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια με επίκεντρο τους κανόνες του εμπορίου

Η ενεργοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ πυροδότησε ένα νέο κύκλο παζαριών, με επίκεντρο τους κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο, καθώς τόσο το Λονδίνο, όσο και οι Βρυξέλλες, αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για τις αστικές τάξεις τους.

Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε με τον Καναδά, είτε με την Αυστραλία (και οι δύο χώρες είναι πρώην βρετανικές αποικίες και μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας).


«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μελλοντική εμπορική σχέση. «Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.
«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ» προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Έχουμε συμφωνία» είπε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)


Γιατί εδώ που δεν υπάρχει ΚΚΕ, πρέπει να το εφεύρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου