Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Ορμητήρια

Το αμερικανικό «ενδιαφέρον» που εξέφρασε ο πρέσβης Πάιατ για τα ελληνικά λιμάνια, που το επόμενο διάστημα θα βγουν «στο σφυρί», είναι αποκαλυπτικό για το πώς η περιβόητη «προσέλκυση επενδύσεων», στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, πάει χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.


Απ' όλες τις περιπτώσεις ξεχωρίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε πως αποτελεί «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το λιμάνι, που προορίζεται για ενεργειακός και εμπορικός «κόμβος» των ΗΠΑ στην περιοχή, αποτελεί ταυτόχρονα ορμητήριο για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, για την προώθηση δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία και την «περικύκλωσή» της.
Προσφέρουν μάλιστα το δέλεαρ της αναβάθμισης των υποδομών, για να χρυσώσουν το χάπι σχεδιασμών που μυρίζουν αίμα. Γι' αυτό ο Πάιατ συνόδευσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την υπόμνηση ότι «η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC προσφάτως έλαβε την άδεια του Κογκρέσου να ξεκινήσει εργασίες στην Ελλάδα πάνω σε προγράμματα στρατηγικής σημασίας».

Ενδεικτικό για το τι σημαίνει η ένταξη αυτών των ...«στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων» στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι και το παράδειγμα της Σύρου, όπου τα προηγούμενα χρόνια διαφημίστηκε το πέρασμα των ναυπηγείων στην αμερικανική ONEX.

Ομως, το «ξαναζωντάνεμα» των ναυπηγείων και τα «ρεκόρ» για τα οποία μιλάνε η καινούργια διεύθυνση και τα υπουργεία, χρησιμοποιούνται σαν «τυράκι στη φάκα», για να βρουν αποδοχή και στήριξη επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που βαθαίνουν την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας και βάζουν το λαό στο στόχαστρο, αφού το ναυπηγείο και το λιμάνι μετατρέπονται σε «μικρή Σούδα», με κομβικό ρόλο στη ναυπηγοεπισκευή και υποστήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Η συμφωνία της περασμένης βδομάδας ανάμεσα στην ONEX και τα ισραηλινά ναυπηγεία «Israel Shipyards Ltd», που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή κορβετών του κράτους - δολοφόνου, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και μιλάει από μόνη της.

Με αυτό το δεδομένο, μόνο ανησυχία γεννάνε οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Σύρος αποτελεί «πρότυπο» και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας, για το οποίο επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο αμερικανικός όμιλος, με αντίστοιχα σχέδια υποστήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων, αλλά και ανταγωνιστικά στην προσπάθεια της κινεζικής COSCO να αναπτύξει ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.

Αντίστοιχο αμερικανικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το λιμάνι του Βόλου, που βρίσκεται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων και για το οποίο υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, στα σημεία που αφορούν στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα.

Τα παραπάνω δίνουν μια - μικρή αλλά ενδεικτική - εικόνα για το ότι έρχεται παραπέρα όξυνση στην έτσι κι αλλιώς σκληρή σύγκρουση των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τον έλεγχο των «στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων» που βοηθούν στο ξεδίπλωμα της στρατηγικής τους στην περιοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τη σύγκρουση αυτή, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, στο στόχαστρο μπαίνει ο λαός, που απειλείται με μεγάλες περιπέτειες, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, όμως, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής και της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, που υλοποιούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Να στοχεύσει την «καρδιά του θηρίου», τα συμφέροντα και τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις υπόλοιπες διεθνείς συμμαχίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου