Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Γράμμα από την Πεσκάρα (2)


«Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη σας». Αυτός είναι ο τίτλος που εκφράζει απόλυτα τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης της Ιταλίας μπροστά στη σημερινή γενική απεργία της 25ης Μάρτη.

Το τελευταίο ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για το κλείσιμο των βιομηχανικών μονάδων της μη αναγκαίας παραγωγής άφησε πολλά ανοιχτά
«παραθυράκια» για τη συνέχεια της λειτουργίας πολλών ακόμη εργοστασίων. Σε ένα άρθρο της «La Stampa» ένας Τορινέζος εργάτης περιγράφει το καθεστώς τρόμου που βιώνει όταν ξυπνάει το πρωί να πάει στη φάμπρικα σε μια έρημη πόλη, ενώ ακούει με τις ντουντούκες την αστυνομία να φωνάζει ότι «πρέπει να μείνετε σπίτια σας για το καλό το δικό σας και της οικογένειάς σας».

Ότι οι εργάτες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού στον καπιταλισμό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς, απλώς έτσι πέφτουν οι μάσκες για όσους ακόμα πίστευαν ότι υπάρχουν τα καλά και τα κακά αφεντικά. «Μα γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να βάζουμε σε ρίσκο τη ζωή μας ενώ υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους μήνες;», αναρωτιούνται εργάτες στον τομέα των αναψυκτικών.

Γιατί; Γιατί ακόμα και όπου είναι αναγκαία η συνέχιση της παραγωγής δεν παίρνονται μέτρα για την προστασία των εργαζομένων; Γιατί οι νόμοι της αγοράς δεν βασίζονται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά στις ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση του κέρδους του.

Ο καπιταλισμός ξεδιπλώνεται μπροστά μας σε όλο το μεγαλείο του, δεν αφήνει πλέον αμφιβολίες ότι για αυτόν δεν υπάρχει ούτε ανθρώπινη αξία ούτε οι τόσο διαφημισμένες ατομικές ελευθερίες του.

Είμαστε θεατές της σαπίλας του, καιρός να γίνουμε πρωταγωνιστές για την ανατροπή του.



2 σχόλια:

  1. Σαπίλα....Σαπίλα.....Σαπίλα στην Κορωνίδα του ...Δυτικού Ευρωκομουνισμού μας είχαν ζαλίσει τα κεφάλια με τον καπιταλισμό που θα γίνει ....ανθρώπινος..... Που είναι σήμερα όλοι αυτοί... Ο Ισπανός Καρίλιο..... ο Γάλλος Μαρσέ ο Ιταλός Μπερλίνγκουερ..... οι δικοί μας ....Κύρκος....Πασαλίδης.....παρτσαλίδης.... φαράκος και οι Γκορμπατσόφ.......Σεβαρνάτζε..... που είναι όλα αυτά τα Σκυλιά που δολοφόνησαν την ΕΣΣΔ και το Δ.Κ.Κ και σήμερα ζούμε στη Καπιταλιστική ζούγκλα..... ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....ανθρώπινο καπιταλισμό..... μας σερβίρει σήμερα ο καθηγητής Μαυρουδέας στην σελίδα του Μανιαδάκη. Ξεκινάει με το ξεκάρφωμα οτι ...ντάξει ο Σοσιαλισμός είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να σώσει τους λαούς αλλά εφόσον δεν το έχουμε.... δεν πειράζει ας χρησιμοποιήσουμε τον Κρατικό καπιταλισμός. Δηλαδή να διαλέξουμε τον συλλογικό καπιταλιστή. Να τα καλύτερα στηρίγματα του καπιταλισμού και δολοφόνοι των λαών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου