Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν


Πεθαίνει, 26/3/1827, ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Ο αλκοολικός πατέρας του, μουσικός και ο ίδιος, ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το μουσικό ταλέντο του Λούντβιχ, που γεννήθηκε στις 17 Δεκέμβρη του 1770 στη Βόννη. Ο Γιόχαν Μπετόβεν ήταν ο πρώτος δάσκαλος του μικρού, ένας δάσκαλος που τον βασάνιζε, ξυπνώντας τον τα βράδια και υποχρεώνοντας τον να κάθεται με τις ώρες στο πιάνο.

Η μορφή της μητέρας του και του παππού του στάθηκαν οι φωτεινές πλευρές της παιδικής του ηλικίας που ήταν γεμάτη δίψα για αγάπη.
26 Μάη του 1778 η πρώτη δημόσια εμφάνισή του και κατόπιν μαθήματα με τον Φρανσέσκο Ροβαντίνι και λίγο αργότερα με τον Κρίστιαν Νέεφε, που αποφάσισε να τον καθοδηγήσει με ήπιο τρόπο και όχι να τον «πνίξει» με κανόνες και συστήματα.

Το 1787 κατάφερε να εξασφαλίσει μια ακρόαση, στη Βιέννη, από τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

 Ο μέγας μουσουργός του έδωσε ένα μουσικό κείμενο «πρίμα βίστα», (ανάγνωση για πρώτη φορά), και όταν τελείωσε την προσπάθειά του, ο Μότσαρτ είπε «αυτός ο νέος θα καταπλήξει τον κόσμο». Εγγραφή στο Πανεπιστήμιο, το Μάη του 1789 και επαφή με τις ιδέες του Διαφωτισμού που θα τον επηρεάσουν για όλη του τη ζωή, ενώ από τον 1792 ο νεαρός Μπετόβεν γίνεται μαθητής του Φραντς Γιόζεφ Χάιδν και εγκαθίσταται στη Βιέννη, όπου διαπρέπει ως πιανίστας και σε αυτό οφείλεται, ως τότε, η μεγάλη του φήμη. Τον Ιούλη του 1796, μετά τα θυελλώδη χειροκροτήματα από μια εμφάνισή του στο Βερολίνο, έμεινε στ' αυτιά του ένα «βουητό». Ηταν η αρχή της τραγωδίας του και η αιτία που εγκατέλειψε τη σταδιοδρομία του πιανίστα και στράφηκε στη σύνθεση. 1799, Πρώτη Συμφωνία, 1802 η Δεύτερη, 1803 η Τρίτη «Ηρωική», 1806, η Τέταρτη, 1807, η Πέμπτη, ο πιο σαγηνευτικός ήχος που άκουσαν ποτέ οι άνθρωποι.

Το 1808 ο Μπετόβεν ολοκλήρωσε την Εκτη Συμφωνία του «Ποιμενική», ενώ το 1812 τελείωσε την Εβδομη και την Ογδοοη Συμφωνία του. Τον Μάη του 1814 ανέβηκε ο «Φιντέλιο», ενώ το 1823 ολοκληρώθηκε η Ενάτη Συμφωνία του, που ανέβηκε τον Μάη του 1825. Ο Μπετόβεν καθισμένος στην πλατεία δεν άκουγε ούτε μία νότα, ενώ στο τέλος, όταν σήκωσε το κεφάλι του μετά την υπόκλιση στο κοινό τα μάτια του ήταν πλημμυρισμένα από δάκρυα. Αμέσως μετά λιποθύμησε.

Πέρασαν δύο χρόνια δουλιάς, αγωνίας και αρρώστιας. Στις 24 Μάρτη 1827, ο Μπετόβεν υπέγραψε το Κουαρτέτο, έργο 131 και ζήτησε να μεταλάβει. Το απόγευμα της 26ης Μάρτη, ανάμεσα στις βροντές μια τρομερής καταιγίδας, ο μαέστρος σήκωσε το χέρι για τελευταία φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου