Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Αναντικατάστατος ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε


Η επιδημία του κορονοϊού και τα αναγκαία μέτρα που τη συνοδεύουν σε σχέση με ορισμένους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα, για τις νεότερες τουλάχιστον ηλικίες, είναι κάτι σχετικά πρωτόγνωρο.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια «έκτακτη κατάσταση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ΚΚΕ, αντιμετωπίζοντας με ευθύνη απέναντι στο λαό τις εξελίξεις, έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών της πόλης και της υπαίθρου.

Ανακοίνωσε την αναβολή των συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων που προγραμμάτιζε, παίρνοντας αντίστοιχα προληπτικά μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων, που αφορούν τη λειτουργία του και όλες τις προεκτάσεις της.

Η αναγκαία προσαρμογή της δράσης που απαιτείται σε αυτές τις συνθήκες, δεν σημαίνει και παράλυση στη δράση του Κόμματος.

Αλλωστε, οι κομμουνιστές και στις πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ο λαός μας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, που, όπως δείχνει και η πείρα, σε σύνθετες περιόδους σταθερά και μόνιμα επιδιώκεται τα βάρη να φορτώνονται στην πλάτη του.

Ετσι γίνεται και αυτές τις μέρες, με τους κομμουνιστές να στέκονται πρωτοπόροι ανάμεσα και μαζί με όσους εργαζόμενους δίνουν πραγματική μάχη στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στα εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκου, σε άλλους χώρους δουλειάς κρίσιμους για την παραγωγή αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών για το λαό. Η μάχη αυτή δίνεται και ενάντια στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να μετατεθούν οι ευθύνες για την εξάπλωση της επιδημίας καθώς και οι συνέπειες από αυτή για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι και η ουσία των διαγγελμάτων του πρωθυπουργού, που μαζί με μια σειρά ανεπαρκή μέτρα για το λαό σχετικά με τις απαιτήσεις αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης, εξήγγειλε επαρκή μέτρα για το κεφάλαιο, διαμηνύοντας ότι μια σειρά αντεργατικές ανατροπές ήρθαν για να μείνουν και μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η εφημερίδα μας αναγκαίο αποκούμπι


Σε μια φάση που η συλλογική δραστηριότητα παντός τύπου περιορίζεται, χωρίς να αποκλείονται και νέοι περιορισμοί στο όνομα της αποφυγής της διασποράς του ιού.

Σε μια περίοδο που μέτρα της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση γεννούν πολλούς προβληματισμούς για το πώς θα αξιοποιηθούν (π.χ. απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, τη στιγμή που σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. υπάρχει πολύ μεγαλύτερος συγχρωτισμός)...

Σε μια περίοδο που η εργοδοσία βρίσκει ευκαιρία να απαιτήσει την υλοποίηση μιας σειράς αντεργατικών μέτρων αξιοποιώντας την πανδημία.

 Προκύπτει αντικειμενικά το ερώτημα: Ποια είναι η πηγή της ενημέρωσης των κομμουνιστών και φίλων του Κόμματος για τις πυκνές και σύνθετες εξελίξεις, που εξακολουθούν να τρέχουν;

Η ίδια η ζωή και οι ανάγκες που προκύπτουν από αυτή, αναδεικνύουν με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση την αναγκαιότητα της αγοράς, μελέτης, αξιοποίησης και διάδοσης του «Ριζοσπάστη».

Στις συζητήσεις που αντικειμενικά γίνονται ακόμα και «Μένοντας σπίτι», είτε διά ζώσης (π.χ. στους χώρους δουλειάς που λειτουργούν - ορισμένοι μάλιστα με πολύ αυξημένους ρυθμούς) είτε εξ αποστάσεως με διάφορους τρόπους, ο «Ριζοσπάστης» είναι το βασικό μέσο που μπορεί να εξοπλίσει, να διαμορφώσει κριτήριο απέναντι στον καταιγισμό της αστικής προπαγάνδας και των ΜΜΕ, να δώσει το στίγμα του Κόμματος σε κάθε φάση, κάθε μέρα.

Το αποδεικνύει η πείρα...

Οποιος διάβασε την εφημερίδα του ΚΚΕ αυτήν τη βδομάδα, έμαθε αυτά που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά γίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι δράσεις των συλλογικών φορέων των υγειονομικών, οι παρεμβάσεις σωματείων κ.λπ. που καταρρίπτουν το αφήγημα «όλοι έχουμε ευθύνη», τη στιγμή που τα βάρη της κατάστασης πέφτουν ολοένα και βαρύτερα στους ανθρώπους του μόχθου.

Οποιος αγόρασε και διάβασε «Ριζοσπάστη», έμαθε τι λέει το ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις στελεχών του, τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, έμαθε και διάβασε όσα είτε επιμελώς αποσιωπούν τα αστικά ΜΜΕ ή άλλοτε εντέχνως και άλλοτε χοντροκομμένα διαστρεβλώνουν.

Ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη βδομάδα στάθηκε με ευθύνη απέναντι σε όσους καλλιεργούν τον πανικό και τον παραλυτικό φόβο στο λαό, αλλά και τον εφησυχασμό και την υποτίμηση. Ψύχραιμη αντιμετώπιση σημαίνει ο καθένας και η καθεμιά να παίρνει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα προστασίας, γνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη.

Ο «Ριζοσπάστης» έδωσε φωνή στους υγειονομικούς, που δεν μπορούν ούτε πρέπει να μείνουν σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία.

Ανέδειξε τον πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή μέσα στους χώρους δουλειάς, με στόχο να μπουν στην καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ανέδειξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

Η φωνή αυτή, των κομμουνιστών και των φίλων του Κόμματος, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει για να υπερασπιστεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη εικόνα

Οι εξελίξεις εγκυμονούν και πιο σύνθετες καταστάσεις. Γιατί μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι έχουμε πόλεμο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην κυριολεξία, με βόμβες και όπλα που δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων, ενώ πιθανά γεγονότα για να επιτευχθεί η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών είναι μπροστά μας.

Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη αλλά και περιφερειακές δυνάμεις είναι μεγάλοι. Σε αυτούς προστίθεται η διαμάχη ανάμεσα σε επιχειρηματικούς κολοσσούς των ΗΠΑ - Γερμανίας - Κίνας για την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό, αποδεικνύοντας και αυτή η πτυχή ότι κοινωνικά αγαθά αφήνονται στο έλεος των νόμων της αγοράς και του κέρδους, όπως και η γενικότερη διαπάλη για το πώς θα αξιοποιηθεί η πανδημία από κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Στο έδαφος του καπιταλισμού επικρατεί το δίκιο του ισχυρότερου και οι ανακατατάξεις στον διεθνή συσχετισμό που δεν μπορούν να λυθούν με πρόσκαιρες συμφωνίες, η πείρα δείχνει ότι λύνονται με τα όπλα και σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούνται τα πάντα.

Η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κρατών - μελών της ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας, με τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Τουρκία και τα ανταλλάγματα που επιδιώκει για να παραμείνει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στην Ελλάδα είναι βουτηγμένες μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς, δένοντας τη χώρα με χίλια νήματα στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο να κερδίσει πόντους στον διεθνή ανταγωνισμό. Η φαινομενική «χαλάρωση» των γεγονότων στον Εβρο τις τελευταίες μέρες δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ειδικότερα, εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των αστικών επιτελείων για νέα κρίση, που μπορεί να επιταχυνθεί από την κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού, οι εξελίξεις θα γίνουν ακόμα πιο σύνθετες και απαιτητικές, ώστε να αποκρουστεί το κλίμα που επιδιώκεται να εμπεδωθεί περί «εθνικής ομοψυχίας» για την αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων, που μεταφράζεται να πληρώσει ξανά το μάρμαρο ο λαός ποικιλοτρόπως.

Οπλο μας η πολιτική και οι θέσεις του Κόμματός μας

Η ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, οι σύγχρονες επεξεργασίες που δίνουν απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα στην κατεύθυνση της ανατροπής του, η ικανότητα του Κόμματος να διεξάγει καθημερινά τη διαπάλη με τον ταξικό αντίπαλο, αποτελούν ισχυρά όπλα για για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος για να ηγηθούν στον αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, φωτίζοντας την πραγματική διέξοδο και λύση που είναι ο σοσιαλισμός.

Οι σύνθετες εξελίξεις δεν δικαιολογούν αμηχανία. Η καθημερινή αφομοίωση της γραμμής του Κόμματος - εκτός από την αναγκαία μελέτη της κοσμοθεωρίας μας, της ΚΟΜΕΠ, του πολιτικού - ιστορικού - λογοτεχνικού βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» - περνάει μέσα από την αγορά, μελέτη, αξιοποίηση και διάδοση του «Ριζοσπάστη». Ετσι μπορεί να επιτευχθεί όλα τα σφυριά του Κόμματος να βαράνε ενιαία. Με τον «Ριζοσπάστη» που εξοπλίζει καθημερινά, μπορεί να επιτευχθεί και στις πιο δύσκολες συνθήκες μια μαχητική συστράτευση εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, νεολαίων γύρω από το Κόμμα.

Ο εμπειρισμός δεν μας πάει μακριά. Οι εξελίξεις τρέχουν και ως πρωτοπορία οφείλουμε να βρισκόμαστε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από αυτές, με ικανότητα πρόβλεψης, διεξαγωγής της διαπάλης που έχει τις δικές της απαιτήσεις μέρα με τη μέρα, προβολής της πολιτικής του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες.

Οι συνθήκες κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το καθήκον ο «Ριζοσπάστης» να κατοχυρώσει τη θέση του και να έχει την αντιμετώπιση που του αρμόζει ως συλλογικός καθοδηγητής, οργανωτής και διαφωτιστής. Ως στοιχείο της ταυτότητας του κομμουνιστή.

Αυτό συνεπάγεται ευθύνη που κάθε καθοδηγητικό όργανο πρέπει να αναλάβει. Αλλωστε, επιβεβαιώνεται στην πορεία των χρόνων ότι ο «Ριζοσπάστης» δεν ήταν ποτέ, δεν είναι σήμερα και ούτε πρόκειται να γίνει εφημερίδα του περιπτέρου. Ηταν και είναι μια εφημερίδα δράσης, μέσα στην πάλη, στον αγώνα, στα μεγάλα μέτωπα, εκεί που οξύνεται η ταξική πάλη, στις σημαντικές και έκτακτες εξελίξεις, εκεί αξιοποιείται και διακινείται. Τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα στην περιοχή της Στερεάς είναι η στήριξη του «Ριζοσπάστη» στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Η οργανωμένη διακίνησή του ήταν αυτή που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εργάτες στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία της Εύβοιας να προμηθευτούν είτε το καθημερινό φύλλο είτε του Σαββατοκύριακου. Η προβολή και στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργατών ήταν το στοιχείο που έκανε να ακουστεί από πολλά στόματα: «Μόνο ο "Ριζοσπάστης" γράφει για εμάς και είναι η εφημερίδα που μας στηρίζει».

Οι δυσκολίες αυξάνουν και δεν μειώνουν την αναγκαιότητα της καθημερινής αξιοποίησης, του διαβάσματος και της διάδοσης του «Ριζοσπάστη» με κάθε πρόσφορο και δυνατό μέσο. 

Αντιμετωπίζοντας τον «Ριζοσπάστη» ως βασικό μέσο εξοπλισμού, καθοδήγησης, συστράτευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες, οικοδόμησης και διεύρυνσης των δεσμών του Κόμματος με εργατοϋπαλλήλους, λαϊκά στρώματα, νέες και νέους, οδηγό της δράσης μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του. Με την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στα καθοδηγητικά όργανα για τη διεύρυνση του συνδρομητικού δικτύου του «Ριζοσπάστη» πρώτα και κύρια στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και άλλων τρόπων, ώστε η εφημερίδα μας να φτάνει σταθερά και κάθε μέρα σε έναν κύκλο οπαδών, φίλων, συνεργαζόμενων με το Κόμμα, με μέριμνα συνεχώς να διευρύνεται. Το σύνθημα «Η αλήθεια στα χέρια σου γίνεται δύναμη» μπορεί να γίνει αποφασιστικά πράξη.

Του
Μάκη ΜΑΚΡΗ*
*Ο Μάκης Μακρής είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου