Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματοποίησαν εργατικά συνδικάτα.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το
Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γιώργος Στεφανάκης πρόεδρος του Συνδικάτου σε Ξενοδοχεία - Τουρισμό και Επισιτισμό, η Ειρήνη Μπεκιάρη πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «MELLON», ο Γιώργος Κρητικός αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Έφη Χαλιού πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού και η Κατερίνα Τζίμα αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ηγεσία της ΓΣΕΕ αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους των κλάδων μας και όχι μόνο, που έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη μεγάλη ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για την δημόσια Υγεία δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους» οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.

Τα Σωματεία απαιτούν:

1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

2. Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ιδίως τις ώρες αιχμής.

3. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

4. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).

5. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

6. Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

7. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

8. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

9. Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, π.χ. ακουστικά, πληκτρολόγια κ.λπ.».

 ΠΑΜΕ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου