Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ενα ακόμη βήμα προς «Ασφαλιστικό τριών πυλώνων»


Με κοινά επιχειρήματα ΓΣΕΕ και ΣΕΒ στη συζήτηση του νομοσχεδίου

Τον ενταφιασμό της επικουρικής ασφάλισης και την πλήρη απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν - αν πληρώνουν - αξιώνει τώρα ο ΣΕΒ, προβάλλοντας επιτακτικά τη δημιουργία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου που έχει συμφωνήσει με την απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.


Αυτά αναφέρει σε υπόμνημα που απέστειλε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση, στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ για το σύστημα τριών πυλώνων, με στόχο την πλήρη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγία που διαμορφώνει το απαιτούμενο πλαίσιο για τη λειτουργία, ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, αυτού που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία και τις «επενδυτικές τους δραστηριότητες», όπως χαρακτηρίζει το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Σε κοινή γραμμή ΓΣΕΕ και ΣΕΒ

Χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίστηκε με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, εξ ου και η επιστολή του ΣΕΒ, και την εξέταση των άρθρων του.

Ο ΣΕΒ στην επιστολή του επιχαίρει για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, σημειώνει όμως ότι «η έλλειψη φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διανεμητικού χαρακτήρα επικουρική ασφάλιση, η οποία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, δεν δημιουργεί νομικό και πραγματικό κενό για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του 2ου πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης, ο ΣΕΒ συμμετέχει από κοινού με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους που έχουν υπογράψει την ΕΓΣΣΕ 2018 και την οποία παρατείνανε με τη βούλησή τους και για το 2020, στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει τον πρώτο πυλώνα της κρατικής χορήγησης σύνταξης».

Την πλήρη ευθυγράμμιση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές Ενώσεις για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, μετέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο Θ. Δανούσης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οπως είπε, «η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις της ότι η επαγγελματική ασφάλιση ως συμπληρωματική της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων μπορούν να λειτουργήσουν τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αξιοποιώντας το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο».
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων, να ενισχυθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων».

Στη συζήτηση επί των άρθρων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου συντάχθηκε με την «κριτική» ΓΣΕΕ - ΣΕΒ» προς την κυβέρνηση, που «μίλησαν για προβληματικό νομοσχέδιο, για ατελείς διατάξεις», ζητώντας προφανώς να διορθωθούν οι όποιες ατέλειες! Διαφήμισε ακόμα την «Επιτροπή για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Επαγγελματικά Ταμεία, τον Απρίλη του 2018» που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το νομοσχέδιο στο οποίο «είχε καταλήξει, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει στη Βουλή».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιφύλαξη δήλωσαν η Ελληνική Λύση και το
ΜέΡΑ25 χωρίς να εκφράζουν ιδιαίτερες διαφωνίες.
 
Το ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει και επί της αρχής και επί όλων των άρθρων», ανέφερε στον αντίποδα όλων αυτών ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να υπηρετήσει τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους και κυρίως τον ΣΕΒ» με βάση τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και πως «τα επαγγελματικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις εισφορές, δεν δεσμεύονται, ούτε θα δίνουν εγγύηση για το ύψος των συντάξεων που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν τους ασφαλισμένους. Οι εργαζόμενοι δεν θα είναι ασφαλισμένοι αλλά επενδυτές που θα πρέπει να μελετούν την αγορά, θα στοιχηματίζουν τον κόπο τους πάνω σε χρηματιστηριακές επιλογές. Αυτή είναι η μεγάλη ανατροπή που επιχειρείται στην Ασφάλιση μέσα από την προώθηση και αυτών των σχημάτων».

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού θωράκισε και βελτίωσε τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιασφαλιστικό της νόμο που ψήφισε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, τώρα περνάει στη δεύτερη φάση της επίθεσής της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και ότι θα είναι μπροστά στην οργάνωση των αγώνων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου