Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Για την κατάσταση στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη


Στους εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος έρχονται να προστεθούν και οι δεκάδες απολυμένοι του αεροδρομίου «Μακεδονία». 

Η «Skyserv», εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, ανακοίνωσε σήμερα στους 16 εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους.


Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις για κάποια χρόνια στο αεροδρόμιο. Οι προϊστάμενοι τους τούς διαβεβαίωσαν υποκριτικά ότι μετά από αυτή την κατάσταση θα είναι οι πρώτοι που θα ξαναπάρουν, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιούνται καν τα 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση.  

Στα ίδια πλαίσια εργαζόμενοι με αορίστου χρόνου συμβάσεις στην «Ellinair» και στην «Αerocandia» υποχρεούνται από αύριο σε αναγκαστική άδεια χωρίς να προσδιορίζεται το πόσο θα κρατήσει αυτή η άδεια και τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων αυτών και ο κατάλογος συνεχίζεται με τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις επισιτιστικές αλυσίδες του χώρου, στο handling κλπ.

Τόσο οι απολύσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου, προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Ταυτόχρονα η ρήτρα απολύσεων, η υποχρέωση δηλαδή των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα γενναία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισχύει για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθεστώς ευελιξίας.Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα» από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Τι κι αν η  αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε «Έργο της Χρονιάς 2019»; Ενός έργου που υποτίθεται θα συντελούσε στην αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, θα την μετέτρεπε σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό και κορυφαίο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο. Tι κι αν η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μακεδονίας και συνολικά 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η «Fraport», σημειώνει έσοδα πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία τους; 

Η πραγματικότητα που αναδεικνύεται και στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία» παρά τα ωραία, μεγάλα και αισιόδοξα σχέδια είναι ότι για ακόμη μια φορά το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι είτε την περίοδο της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κόκαλα και πολύ περισσότερο κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων.   

Γίνεται φανερό ότι εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά καλούν τους εργαζόμενους να μοιραστούν τις ζημίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, να βάλουν πλάτη για άλλη μια φορά  στη μοιρασιά του κόστους. Ο λαός μας έχει αποκτήσει τεράστια πείρα από την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της, αξιοποιώντας ακόμα και το σοβαρό ζήτημα της υγείας, διαμορφώνουν το μέλλον τους. Παίρνουν τα μέτρα τους για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους για να συνεχίσουν να βασανίζουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των μεγάλων τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, στην τεράστια έλλειψη των ΜΕΘ, γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. 

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε τη στιγμή που τα πάντα καθορίζονται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος είτε αυτό λέγεται Υγεία είτε εργασιακό δικαίωμα. Ενός κέρδους που για χάρη του οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα κάνουν σκόντο την ίδια τους τη ζωή.

Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να δυναμώσουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση. 

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μη συναινέσουν με οποιονδήποτε τρόπο στο περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Ορμητικά και μαχητικά να εμπιστευτούν και να συμπορευτούν με τα ταξικά σωματεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας, της δουλειάς, της ζωής των εργαζομένων. 
Χρειάζεται άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να εξασφαλιστούν:
  • O συχνός καθαρισμός και η απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων στο αεροδρόμιο.
  • Ποσοτική και ποιοτική επάρκεια απολυμαντικών και άλλων μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες κλπ.).
  • Η καθημερινή κάλυψη του χώρου από τεχνικό Ασφάλειας, γιατρό Εργασίας, νοσοκόμες.
Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή.

Απαιτούμε:
  1. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
  2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  5. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  6. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  7. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  8. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  9. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεις.
* Ο Κυριαζής Ευαγγελίδης είναι μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου