Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Παλιά και νέα προβλήματα εκθέτουν σε κινδύνους υγειονομικούς και ασθενείς


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κείμενο καταγγελίας της πολιτικής που οδήγησε το δημόσιο σύστημα Υγείας στη σημερινή κατάσταση και αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των υγειονομικών και του λαού

Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στις νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, που επιτείνονται απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού, καταγγέλλουν
συνδικαλιστές - υγειονομικοί και απαιτούν εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Με κείμενο που υπογράφουν, αναφέρονται ενδεικτικά σε μια σειρά παραδείγματα ελλείψεων που προϋπήρχαν, στις οποίες πλέον προστίθενται και άλλες, σε μέσα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Το κείμενο υπογράφουν: Αλατζά Γιώτα, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτειου», Φραμματικοπούλου Αθηνά, νοσηλεύτρια, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Θεαγένειου», Δάγκου Κατερίνα, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Αγ. Δημήτριος», Καραχρήστος Χρήστος, γιατρός, γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Μπακιρλή Ελένη, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Παντουλάρης Γιάννης, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ, του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Τασιούδης Θανάσης, νοσηλευτής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Παπαγεωργίου», Τεμερτζίδου Συμέλα, Ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Γ. Παπανικολάου», Χαλκιάς Πέτρος, υπάλληλος φαρμακείου, πρόεδρος Εργαζομένων «Γενικής Κλινικής».

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στις ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τονίζοντας ότι «σε αρκετά νοσοκομεία, πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν μόνοι τους κατάλληλες μάσκες οι οποίες κοστίζουν από 15 έως και 50 ευρώ». Καταγγέλλουν ακόμα και «απειλές σε εργαζόμενους που απαιτούσαν να παραλάβουν μάσκες και στολές για να εξετάσουν ύποπτα κρούσματα».

Παλιές ελλείψεις, νέα προβλήματα

Επίσης, αναφέρονται στις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

«Με στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης περίπου το 30% των οργανικών θέσεων των ιατρών των νοσοκομείων είναι κενές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, όπου στο νοσηλευτικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 826 (σ.σ. με τον ανεπαρκέστατο σημερινό κανονισμό), ενώ υπηρετούν 615 εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και 78 συμβασιούχοι (16% κενά).

Στο ιατρικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 286, ενώ σήμερα υπηρετούν 201 με μόνιμες σχέσεις εργασίας και 10 επικουρικοί (26% κενά). Στους διοικητικούς οι οργανικές θέσεις είναι 329, υπηρετούν σήμερα 179 με μόνιμες θέσεις και άλλοι 19 με διαφορετικές σχέσεις εργασίας (40% κενά). Στην τεχνική υπηρεσία, τέλος, οι οργανικές θέσεις είναι 77, ενώ υπηρετούν σήμερα 43 (44% κενά).

Ομολογία των ελλείψεων προσωπικού αποτελεί και η οδηγία του ΕΟΔΥ που υποδιπλασιάζει τις μέρες καραντίνας για ύποπτα κρούσματα υγειονομικών (από 14 σε 7 μέρες για τους υγειονομικούς). Σήμερα, το 10% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στοιχείο που δείχνει πόσο εκτεθειμένοι είναι και πόσο επιτακτική είναι η προστασία τους και η ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό, σε εφεδρείες, για να μην καταρρεύσει».

Επικίνδυνα κενά σε ΜΕΘ

Αναδεικνύουν επίσης τις μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ μειώνει σημαντικά τη θνητότητα δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ τώρα.

«Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, το 20% των κλινών ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστές. Δεν αρκεί να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες, αλλά χρειάζεται τώρα να αναπτυχθούν και πολλές νέες, για να σωθούν ζωές. Η μία μόνο επιπλέον μονάδα ΜΕΘ που δήλωσαν ότι θα ανοίξει στο ΑΧΕΠΑ παραμένει κλειστή, ενώ και το προσωπικό που μόλις ήρθε για να την στελεχώσει, δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί.

Στο "Ιπποκράτειο" για τις όποιες ανάγκες προκύψουν για νοσηλεία παιδιών με κορονοϊό σε ΜΕΘ, διαμορφώνεται ένας θάλαμος στην Παιδοχειρουργική με δύο κρεβάτια. Στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου", που έχει 12 κρεβάτια για ασθενείς με COVID-19, λειτουργούν τα 5, γιατί δεν φτάνει το προσωπικό και το υλικό».

Οι συνδικαλιστές αναδεικνύουν και τα σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και προετοιμασία των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι σκοντάφτει στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα χρόνια.

«Πολύ σοβαρό ζήτημα είναι οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τη μία πτέρυγα στην άλλη, από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία, από νοσοκομεία σε νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις. Με τις μετακινήσεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν μία τρύπα κάπου δημιουργώντας καινούργια αλλού. Αυτό, εκτός του ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους, αυξάνει και τα προβλήματα λειτουργίας πολλών δομών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούνται συχνά να εργάζονται σε αντικείμενα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι. Συνολικά η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Καταγγέλλουν ότι η λογική του μπαλώματος, των μετακινήσεων εργαζομένων από δομή σε δομή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις, «είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν σήμερα ανάγκες. Π.χ. η Νευροχειρουργική του "Ιπποκράτειου" μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο με πολύ λιγότερα κρεβάτια. Πολλοί ασθενείς παραπέμπονται για εξετάσεις και θεραπείες αλλού, χωρίς να προσδιορίζεται το πού. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασθενείς. Τι θα γίνει με αυτούς;».

Αναντικατάστατος ο ρόλος της ΠΦΥ

Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί προβάλλουν τη μεγάλη σημασία να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όχι μόνο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αλλά και για την πιο έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση και ασφαλέστερη διαχείριση των ασθενών COVID-19, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου».

Τέλος, αναφέρονται στα δωράκια της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες της Υγείας, με τις παχυλές αποζημιώσεις για κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργικές επεμβάσεις και καταγγέλλει τους κλινικάρχες, που συνεχίζουν ανενόχλητοι να κάνουν χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Εχουν υπάρξει ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα ατόμων που λίγες μέρες νωρίτερα νοσηλεύτηκαν για μη επείγουσες εγχειρήσεις. Ενώ μάλιστα συνέβη αυτό, οι κλινικές δεν πήραν κανένα μέτρο έστω και εκ των υστέρων. Η εργοδοσία σε κάποιους χώρους βέβαια πρότεινε 12 ώρες δουλειά, για λιγότερες μέρες, για να μειώσει τον κίνδυνο διασποράς (!)».

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβέρνηση δεν κάνει όλα όσα χρειάζονται για να προστατέψει τους υγειονομικούς και το λαό και ότι η ατομική ευθύνη αξιοποιείται για να κρύψει την κρατική, κυβερνητική ευθύνη. Καλούν τους υγειονομικούς να υψώσουν τη φωνή τους με όποιο μέσο έχουν και να απαιτήσουν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.

2 σχόλια:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου