Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Επείγουσα ανάγκη η άμεση και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό


Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Μ. Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την ανάγκη για άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ως ένα από τα βασικά επείγοντα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού απέναντι στον κορονοϊό, αναδεικνύει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.
Οι συνέπειες από τις διαχρονικές, τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιβεβαιώνονται ακόμα πιο καθαρά στις σημερινές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περιοχής του Θριασίου

Οπως επισημαίνει ο Μ. Βαρδαβάκης, «οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα είναι να παραμένουν σπίτι τους και "να συμβουλεύονται το γιατρό τους". Υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό, ενώ οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας σημαίνουν ότι όσοι νοσήσουν και μείνουν σπίτι τους θα είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Θριάσιο», τονίζει, «εργατική περιοχή, στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης: Τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου έχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στη Μάνδρα δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας, αλλά λειτουργεί δύο φορές τη βδομάδα ένα Περιφερειακό Ιατρείο με έναν γιατρό και μια νοσηλεύτρια, ενώ στο ΚΥ Μεγάρων παρά τους πρόσφατους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την επαναφορά του σε 24ωρη λειτουργία, αντί για τη στελέχωση με το αναγκαίο λοιπό προσωπικό, μετακινούν γιατρούς από 11 Κέντρα Υγείας της υπόλοιπης Αττικής για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας του!».

Οι τεράστιες ελλείψεις στην ΠΦΥ ρίχνουν όλο το βάρος στα νοσοκομεία

Οπως εξηγεί ο Μ. Βαρδαβάκης, «αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ είναι το κύριο βάρος να πέφτει στα δημόσια νοσοκομεία,που εξακολουθούν ακόμη και τώρα να έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας.

Στο "Θριάσιο" που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τη 2η ΥΠΕ, η μόνη ενίσχυση με προσωπικό μέχρι σήμερα είναι 5 επικουρικοί βοηθοί νοσηλευτές, που δεν αποτελούν ούτε σταγόνα μπροστά στις 260 κενές οργανικές θέσεις. Οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την έξαρση της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου εκτεθούν και τεθούν σε καραντίνα και υγειονομικοί».

Με το σταγονόμετρο τα υλικά ακόμα και στα τμήματα στην πρώτη γραμμή της μάχης
Αναφορικά με τις ελλείψεις σε υλικό, ο Μ. Βαρδαβάκης επισημαίνει ότι «ακόμα και τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, ακόμη και σε τμήματα που περιθάλπουν ή νοσηλεύουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορονοϊό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων, που έχει επιλεγεί για να αξιοποιηθεί άμεσα για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες, ενώ υπάρχουν μόνο 9 προστατευτικές στολές μιας χρήσης, που δεν αρκούν ούτε για μισή μέρα ασφαλούς λειτουργίας».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις», υπογραμμίζει, «με τους πρώτους θανάτους, την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των υγειονομικών που τίθεται σε καραντίνα, επιβάλλουν έστω και τώρα την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί με επείγουσες διαδικασίες και με εξοπλισμό, δίνοντας προτεραιότητα στα ΜΑΠ. Ιδιαίτερα χρειάζεται άμεσα να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία και για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και για να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των χιλιάδων ασθενών με ήπια συμπτώματα που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι τους, αλλά και των χρόνιων πασχόντων που πρέπει να παρακολουθείται η υγεία τους. Να επιταχθούν επίσης ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες. Να γίνει επίταξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν μέτρα ατομικής προστασίας κι όχι μόνο σε όσα ΜΑΠ έχουν ήδη παραχθεί».


1 σχόλιο:

  1. Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο ράβουν μάσκες μόνοι τους!!!

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου