Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Δεν «χάνουν λεπτό» στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση


Ενα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγία που διαμορφώνει το απαιτούμενο πλαίσιο για τη λειτουργία και ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, πέρασε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ με fast track διαδικασίες, συνεχίζοντας να αξιοποιεί κατάλληλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στις λειτουργίες της Βουλής λόγω πανδημίας.


Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να συμπληρώσει το νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που ψήφισε πρόσφατα, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική επίθεση και τη διαμόρφωση σταδιακά του τριπυλωνικού συστήματος, στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ και με στόχο την πλήρη μετατροπή και της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ)» και προβλέπει ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, αυτού δηλαδή που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία και τις «επενδυτικές τους δραστηριότητες», όπως χαρακτηρίζει το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, υπό την εποπτεία και στο πλαίσιο των κανόνων, όπως αναφέρεται, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν έκρυψε λόγια. Οπως ανέφερε, «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πρόσφατα εδώ στη Βουλή, ανοίγονται νέες προοπτικές για την επαγγελματική ασφάλιση και μπορούμε πλέον να μιλήσουμε και να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα του δεύτερου πυλώνα». Πρόσθεσε ότι «μέσω των συμπληρωματικών αυτών συστημάτων ασφάλισης και στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, εξυπηρετείται και ένας επιπλέον στόχος. Η ανάπτυξη και η προώθηση της εθνικής, αλλά και της κοινοτικής κεφαλαιαγοράς με το δεδομένο ότι κανένα άλλο είδος φορέα δεν επενδύει για τόσο μακροχρόνιο ορίζοντα περίπου τα 40 χρόνια. Παρουσιάζεται έτσι η ευκαιρία τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και για την ΕΕ να επωφεληθεί των κεφαλαίων αυτών», δηλαδή τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, όχι βέβαια γιατί διαφωνεί με το τριπυλωνικό σύστημα που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά γιατί, όπως είπε η εισηγήτριά του Σ. Ελευθεριάδου, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έφερε το προσχέδιο νόμου που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, με το οποίο «οι δύο πυλώνες» θα μπορούσαν «να συνυπάρξουν και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα». Χαρακτηριστικό της σύμπλευσης των αστικών κομμάτων είναι ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εκ νέου την «αγανάκτηση» του Γ. Βρούτση, ο οποίος υπενθύμισε ότι ακριβώς το ίδιο κείμενο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε υπερψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε. «Παρών» ψήφισε η Ελ. Λύση επειδή κατά την ειδική αγορήτρια Μ. Αθανασίου το νομοσχέδιο «εισάγει νέα στοιχεία που αντιφάσκουν με το υπάρχον καθεστώς των επαγγελματικών ταμείων», ενώ «κατά» ψήφισε το ΜέΡΑ25 με την ειδική του αγορήτρια Μ. Αμπατζίδη να τάσσεται υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης, σημειώνοντας πως «μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο κοινωνικά βέλτιστο μόνο ως προαιρετική και ως επικουρική της κύριας ασφάλισης».

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και όλα τα άρθρα του. Οπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η λογική της ατομικής ευθύνης στην Κοινωνική Ασφάλιση και μάλιστα εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας, που δείχνει και τις ολέθριες συνέπειες της λογικής της ατομικής ευθύνης που προωθείται όλα αυτά τα χρόνια και σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή «για όλο και λιγότερο κράτος προκειμένου να εξασφαλίζονται ρευστότητα και επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ειδικά για τα επαγγελματικά ταμεία, τον δεύτερο δηλαδή πυλώνα, σημείωσε ότι είναι ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα, τα οποία λειτουργούν με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή είναι επενδυτές και μετατρέπουν την αποταμίευση σε «χρηματοδοτικά εργαλεία» για να μπορούν οι κεφαλαιαγορές να αντλήσουν φτηνό χρήμα.

«Εχουν προκαθορισμένες εισφορές, αλλά δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν εξασφαλισμένες αποδόσεις. Δεν μπορεί κανένα τέτοιο ταμείο επαγγελματικό να εγγυηθεί τις αποδόσεις, γιατί αυτές εξαρτώνται από την πορεία των χρηματαγορών, από την πορεία συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας», τόνισε και αναφέρθηκε στο πλήθος παραδειγμάτων που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου επαγγελματικά ταμεία τινάχτηκαν στον αέρα αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια εργαζόμενους.

Απαντώντας στην κοροϊδία των εργαζομένων που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θεωρίες ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τα ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε ότι «τα επαγγελματικά ταμεία αναπτύσσονται όπου αποδυναμώνεται η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ζουν και αναπτύσσονται υπό το καθεστώς κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ακριβώς για αυτό, επειδή μυρίστηκαν στη χώρα μας το "ψητό", που είναι πολύ χαμηλά ακόμα τα επαγγελματικά ταμεία, έχει βγει ο ΣΕΒ, οι διάφοροι θεσμικοί επενδυτές και ζητούν κίνητρα - και φορολογικού χαρακτήρα - για να αναπτυχθούν τα επαγγελματικά ταμεία. Διότι θέλουν μέσα από αυτόν τον τρόπο να συσσωρεύσουν την αποταμίευση των εργαζομένων, για να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν για τους επενδυτικούς τους σκοπούς. Και από πίσω ως κολαούζος τρέχει και η συμβιβασμένη εργοδοτική και κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ με συνέπεια αντιπαλεύει αυτές τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσει για την Κοινωνική Ασφάλιση το κράτος και η εργοδοσία και σταδιακά να αποδεσμεύονται από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης οι εργαζόμενοι, για μία δημόσια, κοινωνική, υποχρεωτική και καθολική Ασφάλιση με ευθύνη του κράτους και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου