Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Νίκος Καλούδης


Δικάζεται, 20/3/1972, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν.509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην απολογία του, ο Ν. Καλούδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΜ, αναλαβαίνω την ευθύνη για τη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματός μας και του ΠΑΜ. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜ μέσα από τεράστιες δυσκολίες μπόρεσαν να προωθήσουν και να επεκτείνουν την οργάνωση και την αντιδιχτατορική τους δράση. Αν είναι κάτι που λυπούμαι αυτό βρίσκεται στο ότι με τη σύλληψη και τη φυλάκισή μου, αφαιρείται η δυνατότητα να συνεχίσω τη δραστηριότητά μου…

Τα πολιτικά κόμματα, κύριοι στρατοδίκαι, δεν κατασκευάζονται και δε διαλύονται με νόμους ή άλλου είδους διαταγές. Η δημιουργία τους πηγάζει απ' την αντικειμενική ανάγκη, να εκφράσουν τα συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας. Ετσι εξηγείται και η δημιουργία του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, το 1918, όταν δηλαδή είχαν ωριμάσει οι συνθήκες…

Το ΚΚ Ελλάδας είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Και η εργατική τάξη, πέρα από τους άμεσους σκοπούς και επιδιώξεις της, έχει τη δική της ιστορική αποστολή, που συνίσταται στην αλλαγή των σχέσεων παραγωγής, δηλαδή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στη χώρα μας. Και είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει αυτό το δρόμο. Ο σοσιαλισμός σήμερα δεν είναι απλώς μια ιστορική πραγματικότητα. Είναι ταυτόχρονα το μέλλον της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πισωγυρίσματα και δυσκολίες αλλά η γενική κατεύθυνση, η πορεία, είναι ανοδική….
Κύριε πρόεδρε, κύριοι στρατοδίκαι. Η πατρίδα, η Ελλάδα, δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος, με τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον πληθυσμό του χωρισμένο σε τάξεις και κοινωνικά στρώματα και πολιτιστικές του αξίες. Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος και ατόμου κρίνεται όχι από τις μεγαλόστομες φράσεις, αλλά από το αν και κατά πόσο η πολιτική και η δράση του έχουν σαν γνώμονα και συντελούν στη συνεχή ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου…».

Ο Νίκο Καλούδη, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος. Η σεμνή αγωνιστική μορφή του, η πραότητα και το χαμόγελό του, αλλά, κυρίως, η πίστη του στο Κόμμα μας και στις αρχές του, θα συντροφεύουν για πάντα τη μνήμη και την καρδιά μας. Θα μείνουν αξέχαστα για πάντα και φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Ο Νίκος Καλούδης του Στεφανή γεννήθηκε στις 21 Μάη 1917, στο νησί των ναυτικών και των καπεταναίων, τα Καρδάμυλα της Χίου. Ο πατέρας του ήταν ναυτεργάτης με προοδευτικές αντιλήψεις. Στο σχολείο πήγε έως την τετάρτη τάξη του εξαταξίου γυμνασίου. Λόγοι οικονομικοί ανάγκασαν την οικογένειά του να τον σταματήσει από το σχολείο και να τον στείλει στον Πειραιά για δουλειά, στα τέλη του 1933.

Δούλεψε στην αρχή ως εμποροϋπάλληλος και στη συνέχεια ως μανάβης γυρολόγος και ως εργάτης στην κατασκευή καραβιών. Μπαρκάρισε στο τέλος του 1935 με φορτηγό καράβι σαν βοηθός καμαρότου και από τότε συνέχισε το ναυτεργατικό επάγγελμα σαν ναύτης ως το 1945, με διακοπή, περίπου δύο χρόνων που υπηρέτησε την κανονική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Εγινε ναύτης στο επάγγελμα, αλλά καπετάνιος στη ζωή και τον αγώνα. Επαφή με το προοδευτικό κίνημα των ναυτεργατών έπιασε στο πρώτο καράβι που ναυτολογήθηκε. Πήρε μέρος στην απόβαση που έγινε από τα συμμαχικά στρατεύματα στο Αντζιο της Ιταλίας. Είχε γίνει μέλος του ΚΚ ΗΠΑ το 1941 στη Ν. Υόρκη, αφού δεν υπήρχε οργάνωση του ΚΚΕ εκεί. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), σε καράβια και λιμάνια του εξωτερικού. Εκλέχτηκε γραμματέας του τμήματος της ΟΕΝΟ στη Νέα Υόρκη και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΟ, όταν πιάστηκε ο Αντ. Αμπατιέλος και κηρύξανε την οργάνωση εκτός νόμου. 

Υπήρξε από τους βασικούς οργανωτές του εθνικοαπελευθερωτικού αντιφασιστικού αγώνα. Οι αμερικανικές αρχές τον φυλάκισαν για τους αγώνες του, στο «Ελις Αϊλαντ», και όπως ο ίδιος αναφέρει σε άρθρο του, γραμμένο το Νοέμβρη του 1949: «Η απελευθέρωση από το Ελις Αϊλαντ έπειτα από ενενήντα οχτώ μέρες φυλάκισης και η νίκη μας στα Ενωμένα Εθνη για το πολιτικό άσυλο των καταδιωκόμενων συναδέλφων, αποτελούν τρανή και πειστική απόδειξη της δύναμής μας».

Από τις ΗΠΑ απελάθηκε το 1952 στην Πολωνία, η οποία του έδωσε πολιτικό άσυλο.
Μετά την απελευθέρωση, πέρασε στο ΚΚΕ. Μετά την απέλασή του στην Πολωνία πήγε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου ανέλαβε υπεύθυνος της Συνδικαλιστικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος. Ενα από τα καθήκοντα την περίοδο 1946 - 1948 ήταν η στρατολογία και η αποστολή μαχητών από τους ναυτεργάτες στο ΔΣΕ. Με απόφαση του ΓΣ του ΔΣΕ ονομάστηκε πολιτικός επίτροπος με το βαθμό του λοχαγού.

Ο σύντροφος Νίκος Καλούδης ως στέλεχος του ΚΚΕ συγκρούστηκε με το κράτος της μισαλλοδοξίας και το φασιστικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών και υπέστη βάρβαρους διωγμούς. Γεμάτος αγώνες είναι ο φάκελος των διωκτικών αρχών του χαφιέδικου πατριδοκάπηλου μηχανισμού, που παρέδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον σύντροφο Νίκο το 1988. Ο φάκελός του περιέχει στοιχεία της ασταμάτητης δράσης του, από το 1947 μέχρι το Νοέμβρη του 1979.

Πήρε μέρος στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος, από το οποίο εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ. Από τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ το 1968 εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλνεται για οργανωτική δουλειά στη Δυτ. Ευρώπη. Πιάστηκε από τη χούντα το Μάη του 1970. Τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς καταδικάζεται από το στρατοδικείο σε ισόβια κάθειρξη. Εκανε στις φυλακές Κορυδαλλού, Επταπυργίου και Κέρκυρας. Το Φλεβάρη του 1973 με δικαστική απόφαση διακόπηκε για 6 μήνες η έκτιση της ποινής, λόγω ανηκέστου βλάβης. Ηρθε σε επαφή με τα άλλα μέλη του κλιμακίου της ΚΕ.

Με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου πέρασε στην πιο βαθιά παρανομία. Πιάστηκε το Φλεβάρη του 1974 με τους Αντ. Αμπατιέλο, Δ. Γόντικα, Μίνα Γιάννου και άλλους συντρόφους, και μετά από κράτησή τους στην Ασφάλεια, μεταφέρθηκαν στο Μπογιάτι. Μετά από 10 μέρες κρατούμενος στο Μπογιάτι κάτω από τις γνωστές συνθήκες με βασανιστήρια, ο Νίκος Καλούδης μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, κι από εκεί στην Ασφάλεια, στον επίτροπο των φυλακών Κορυδαλλού, μαζί με τους άλλους συντρόφους, απ' όπου βγήκαν με τη μεταπολίτευση.
Από το 9ο έως το 12ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται συνεχώς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Βουλή. Εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας και Β' Πειραιώς.

Ο Νίκος Καλούδης μπολιάστηκε με την κομμουνιστική ιδεολογία και ανέπτυξε στον ανώτατο βαθμό την αποφασιστικότητα και τη θέληση να δρα μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, γνωρίσματα που σημάδεψαν την ηρωική γενιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Πάντα μέσα στη δράση. Ευγενική μορφή. Επαναστάτης, υπερασπιστής του Μαρξισμού - Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Με την καρδιά του γεμάτη από αγάπη για το Κόμμα του, το ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του. Διαχρονικά μένουν στη μνήμη μας τα λόγια του: «Προβάλλοντας τη συνεισφορά του Κόμματός μας δε μονοπωλούμε τίποτα και πολύ περισσότερο δε διεκδικούμε κάποιο μεσσιανικό τίτλο. Δεν πέσαμε από τον ουρανό. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί με την εργατική τάξη αυτής της χώρας. Είμαστε γέννημα των αναγκών ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Το Κόμμα μας είναι φορέας των πιο σύγχρονων επιτεύξεων της παγκόσμιας επαναστατικής σκέψης, της πάντα νέας και γόνιμης θεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού. Περάσαμε, δύσκολες ώρες, οι αντίπαλοί μας, όχι μια φορά, μάταια πίστεψαν ότι μας γονάτισαν, ότι ξεμπέρδεψαν με το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας άντεχε και μεγάλωνε, αντλώντας δυνάμεις από την κοσμογόνα θεωρία του, από την ηρωική εργατική τάξη και τον περήφανο λαό μας, από τον ηρωισμό και τις θυσίες των μελών και στελεχών του... Σε εποχές που η αστική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά παρακμή, οι μεγάλες αξίες του παρελθόντος και οι σύγχρονες του μέλλοντος μπολιάζονται, επιβιώνουν και αναπτύσσονται μέσα στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Αυτός είναι το μέλλον μας. Αυτή την ιστορία και αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να μάθουν και να ακολουθήσουν τα νιάτα μας».

Αισιόδοξος και στις πιο δύσκολες περιόδους του κινήματος. 
Πραγματικός δάσκαλος για τους νέους κομμουνιστές.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικός Κομμουνιστής με τεράστια προσφορά. Μαζί με τους σ.Φλωράκη Αμπατιέλο Γόντικα Λουλέ Βασάλο και πολλούς άλλους. Βουλευτή στην Β.Πειραιά δεν τον θυμάμαι καθόλου. Νομίζω στην Μαγνησία έβγαινε συνέχεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου