Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ο πόλεμος στο Ιράκ

 Στις 20 Μάρτη 2003, ξεκινά η εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ,  και ολοκληρώνεται στα τέλη Απρίλη του 2003.

Γράφει ο Ριζοσπάστης

ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ

Πρέπει να πληρώσουν! Όλοι στους δρόμους!


Στις 5 ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού εξαπέλυσαν μια πύρινη κόλαση από βόμβες, που έριχναν
δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-52» και αεροσκάφη τεχνολογίας «Στελθ», εναντίον του λαού του Ιράκ, εναντίον του συνόλου της ανθρωπότητας.


Ο καθημερινός ταξικός πόλεμος εκφράζεται πλέον με όρους πλήρους αντιπαράθεσης - σε όλα τα πεδία - ανάμεσα στις δυνάμεις της βαρβαρότητας και τον κόσμο της δουλιάς.

Το αίμα των παιδιών του Ιράκ, είναι το αίμα των δικών μας παιδιών. Οι σκοτωμένες μάνες αυτών των παιδιών είναι οι δικές μας μάνες. Οι άντρες και οι γυναίκες που γίνονται παρανάλωμα της φωτιάς, που ξερνούν οι «έξυπνοι» πύραυλοι του Μπους και της υπερατλαντικής συμμορίας του, είναι οι δικοί μας πατεράδες και μανάδες.

Η Βαγδάτη, όλο το Ιράκ μετατρέπεται αντικειμενικά σε μια σύγχρονη Γκουέρνικα.

Ολοι στους δρόμους! Ολοι έξω από την πρεσβεία των φονιάδων.

Δεν μπορούν να γίνουν σήμερα ανέμελα μαθήματα στα σχολειά. Δεν μπορούμε σήμερα να παράγουμε αγαθά σα να μη συμβαίνει τίποτα τριγύρω. Δεν μπορούν οι εμπόροι να παζαρεύουν με το θάνατο να έχει στήσει καρτέρι.

Πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Πρέπει να επιβάλλουμε το κλείσιμο της Σούδας και την άμεση διακοπή της όποιας φονικής διευκόλυνσης. Πρέπει να βρούμε τρόπο οι φονιάδες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να πληρώσουν ακριβά το αίμα που χύνεται αυτές τις ώρες σε μια γη που κάθε σπιθαμή της μαρτυρά χιλιετίες ανθρώπινου πολιτισμού.

Η βαρβαρότητα πρέπει να απαντηθεί άμεσα, εκεί στο δρόμο. 

 

Ολοι κάτω. Ολοι στα συλλαλητήρια. 
 

Στις 11 το πρωί από το Σύνταγμα ξεκινάμε την πρώτη πορεία.





19 Μάρτη 2003 λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ

Η διαδήλωση

Από νωρίς δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης ( η σύζυγο του Μίλερ*. Η εκδήλωση - πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες.

Στο πάνελ η πρόεδρος Κέντρου UNESCO Κ. Τζιτζικώστα, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζελομοσίδου, η καθηγήτρια Τ. Βαλαλά και η Μπόνι Μίλερ. Χαιρετιστήρια μηνύματα - διαπιστευτήρια; - έστειλαν ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.

Με πανό και συνθήματα διαδήλωναν «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους λακέδες των Αμερικανών», και απαιτούσαν «Καμιά συμμετοχή, απεμπλοκή, να έρθει η φρεγάτα απ' την Ανατολή».
 

Στις πικέτες που κρατούσαν στα χέρια αποτυπώνονταν τα ευεργετήματα των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων», με εικόνες πτωμάτων αμάχων και παιδιών.
 

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τον έλεγχο στην είσοδο του κτιρίου, η Σοφία Καλαντίδου και μια νέα, μέλος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», μπήκαν στο χώρο της εκδήλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου