Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αποτυπώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής επίθεσης με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2020
  • Καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις
  • Αύξηση 139% στη δυσμενή μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης
Την απογείωση της επίθεσης της εργοδοσίας εν μέσω πανδημίας, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και με την ενίσχυση του ήδη τεράστιου αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, αποτυπώνουν τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για το μήνα Μάρτη.
Συγκεκριμένα, μέσα στον εν λόγω μήνα καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις (σε ένα μήνα μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν θετικό ισοζύγιο). 

Ειδικότερα, καταγράφονται 144.905 απολύσεις, έναντι 103.002 προσλήψεων.
Επιπλέον, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την τάση παραπέρα «απογείωσης» των δυσμενών μεταβολών στις συμβάσεις εργασίας: Η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έφτασε τις 7.990, από τις 3.340 αντίστοιχες μετατροπές που καταγράφονταν το Μάρτη του 2019. Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση κατά 139%!

Για όλα τα παραπάνω, μέχρι τις 20 Μάρτη η κυβέρνηση... «σφύριζε αδιάφορα», παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των συνδικάτων, αφήνοντας την εργοδοσία να οργιάσει και λέγοντας μετά «περασμένα - ξεχασμένα» για τις απολύσεις και τις δυσμενείς μεταβολές, ενώ και μετά τις 20 Μάρτη που ισχυρίζεται ότι πήρε μέτρα «προστασίας των θέσεων εργασίας», στην πραγματικότητα συνέχισε να δίνει στους εργοδότες νέα αντεργατικά εργαλεία, όπως η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, με αποτελέσματα που ήδη καταγράφονται και στα επίσημα στοιχεία.
Προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο
Κι όμως, για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιχείρησε χτες να κάνει το μαύρο άσπρο.

Σε δήλωσή του... «αφαιρεί» από τις συνολικές απολύσεις τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για συγκαλυμμένες απολύσεις υπό την πίεση της εργοδοσίας και των άθλιων όρων εργασίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους. Και εδώ, ήδη από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτής της περιόδου, στις 11 Μάρτη, η κυβέρνηση επέτρεψε στους εργοδότες να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς καν την υποχρέωση να ενημερώνουν καθημερινά το σύστημα «Εργάνη», ενώ έδωσε εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις...

Η κυβέρνηση μιλά για «παροδικά αρνητικά αποτελέσματα» και «μέτρα έκτακτα και προσωρινά», όταν συνεχίζοντας το έργο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σπεύδει με τα μέτρα αυτά να ικανοποιήσει πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, με το βλέμμα ακριβώς στην «επόμενη μέρα» και τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση που επιταχύνεται.

Συνεχίζοντας τις αλχημείες και τις επιλεκτικές συγκρίσεις, ο υπουργός Εργασίας μιλά για λιγότερες απολύσεις από πέρσι, επιχειρώντας να κουκουλώσει τόσο το μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων όσο και το γεγονός ότι η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία. 

Συγκεκριμένα: Το Μάρτη του 2019 έγιναν περίπου 43.000 προσλήψεις περισσότερες από ό,τι απολύσεις, ενώ από το 2013 και μετά ο Μάρτης έχει πάντα θετικό ισοζύγιο καθώς ξεκινά, μεταξύ άλλων, η τουριστική σεζόν. Η πραγματική απώλεια θέσεων εργασίας, δηλαδή, αποτυπώνεται συγκρίνοντας το περσινό θετικό ισοζύγιο των 43.000 περισσότερων προσλήψεων με το φετινό αρνητικό ισοζύγιο των 42.000 περισσότερων απολύσεων.

Εξίσου προκλητικά, ο Γ. Βρούτσης μιλά για «ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας» μετά τις 20 Μάρτη, επειδή από τότε και μέχρι τέλος του μήνα δεν μεγάλωσε περισσότερο το ήδη τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. Αποσιωπά δηλαδή το γεγονός ότι από τότε μπήκαν σε εφαρμογή και τα νέα «όπλα» που έδωσε η κυβέρνηση στην εργοδοσία, με δυνατότητα για συνδυασμένη χρήση μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων, αναστολής συμβάσεων σε συνδυασμό με τηλεργασία κ.ο.κ., χωρίς ταυτόχρονα να σταματήσουν οι απολύσεις.

Οσο για την επίκληση της δειγματοληπτικής εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που δείχνει μείωσή της για το Γενάρη, δεν αντέχει σε καμία κριτική όταν για τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αυξήθηκε παραπέρα φτάνοντας τα 1,14 εκατομμύρια, ενώ βέβαια η κατάσταση σήμερα είναι ήδη πολύ χειρότερη...

1 σχόλιο:

  1. Αν ρωτήσεις τους αριστερούς θα σου πούνε πως φταίει η ...κακιά... ΝΔ. Μόλις τους πεις πως τα ίδια συμβαίνουν σε Ισπανία Πορτογαλία και Τσεχία με αριστερές κυβερνήσεις και με την συμμετοχή ...Κ.Κ τότε είσαι ...σεχταριστής .... και ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ. Το δεύτερο τιμή μας το πρώτο ...τρίχες κατσαρές.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου