Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τη σταδιακή, βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που συνήλθαν χτες σε τηλεδιάσκεψη. Ενέκριναν παράλληλα την έναρξη της διαδικασίας για ενίσχυση του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, σε
αντιστοίχιση με τις σύγχρονες «απαιτήσεις» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας της τηλεδιάσκεψης, αποφάσισαν να αναλάβουν από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS κομμάτι των «εκπαιδευτικών» δραστηριοτήτων του στα Σώματα Ασφαλείας και πολιτικό προσωπικό του Ιράκ, όπως επίσης και να επεκτείνουν βήμα το βήμα τη δράση τους και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Απόφαση που έρχεται σε ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ, όπως έχει εκφραστεί εδώ και μήνες και στην πράξη λειτουργεί ως άλλη μια κίνηση στην περικύκλωση του Ιράν.

Αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε για ενίσχυση της «συνεργασίας» με την Αφρικανική Ένωση, με τον Στόλτενμπεργκ να περιγράφει ανοικτά το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τη «σταθερότητα» της Βόρειας Αφρικής, τονίζοντας ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θα επιδιώξει ακόμα στενότερη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, το «καπέλο» των οποίων βολεύει για το άπλωμα της δράσης του.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε και η επίσημη υποδοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως μέλους με πλήρη πλέον δικαιώματα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία. Μια ένταξη που, όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, συμβάλλει στην υποτιθέμενη «σταθερότητα» όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και συνολικά της Ευρώπης απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε ανάλογο φόντο, οι ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην «ευρωατλαντική προοπτική» Ουκρανίας και Γεωργίας, με τον Στόλτενμπεργκ να κατηγορεί ξανά τη Ρωσία για τα γεγονότα στην Κριμαία.

Σε ένα τέτοιο γενικό πλαίσιο, και με τα σχέδια για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απλωμένα στο τραπέζι, οι ΥΠΕΞ υιοθέτησαν την «εντολή» της λεγόμενης Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας. Στην πράξη, τα στελέχη του ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες θα εξετάσουν πώς θα ενισχύσουν την «πολιτική διάσταση» του ΝΑΤΟ, ως μια «πλατφόρμα διαλόγου», προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί και «ισορροπίες» ανάμεσα και στα κράτη - μέλη του.

Ξεχωριστό θέμα στη χτεσινή συζήτηση αποτέλεσε και η αντίδραση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην πανδημία. Στην τηλεδιάσκεψη, κλήθηκε να συμμετάσχει και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς, διαβεβαιώνοντας, από τη μια, ότι το ΝΑΤΟ έχει κινητοποιήσει μέσα και προσωπικό του για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά, από την άλλη, συνεχίζει τη ...δουλειά του κανονικά, με την ανάπτυξη σχηματισμών μάχης στη Βαλτική, δυνάμεις στο Αφγανιστάν, εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες.

Άλλωστε, όπως έλεγε χτες χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, κύριο αντικείμενο του ΝΑΤΟ είναι η παροχή ασφάλειας και γι' αυτό όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «δεν μπορεί να αφήσει μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ανέθεσαν χτες στον Γουόλτερς να αναβαθμίσει και να επιταχύνει τους τρόπους που εκφράζεται η «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών - μελών απέναντι στον κορονοϊό, με κινητοποίηση έξτρα πόρων, μέσων και προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα η λυκοσυμμαχία θα επιχειρήσει κεντρικά να απαντήσει στην «εκστρατεία παραπληροφόρησης», που, όπως λένε, έχουν εξαπολύσει άλλα κέντρα (φωτογραφίζουν Μόσχα και Πεκίνο), ότι το ΝΑΤΟ στάθηκε αδύναμο να συνδράμει τα μέλη του στην κρίση. Ο Γουόλτερς θα κάνει «αναφορά πεπραγμένων και προτάσεις για παραπέρα βήματα», στην επερχόμενη έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σε λίγες βδομάδες από τώρα, μέσα στον Απρίλη.

Για την... υπονόμευση των «αξιών» του ΝΑΤΟ από την Τουρκία ανησυχεί η κυβέρνηση
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας, σε γραπτή δήλωσή του κατόπιν, σημείωνε ότι «εξετάστηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων».
«Συζητήσαμε, ακόμα», γνωστοποίησε ο υπουργός, «για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας», με αποφάσεις να αναμένονται για αυτό το ζήτημα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, το επόμενο διάστημα, αν και το ΝΑΤΟ κεντρικά απέφυγε ξανά να πάρει την οποιαδήποτε θέση στις επισημάνσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική «σύμμαχος» Τουρκία εργαλειοποιεί - όπως λένε - το Προσφυγικό, επιβεβαιώνοντας και πάλι πως η παρουσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στο Αιγαίο δίνει «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων.

Μάλιστα, προκλητικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει πως διαμαρτυρήθηκε γιατί η «εργαλειοποίηση ανθρώπων» στον Εβρο «υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας», ξεπλένοντας ξεδιάντροπα την ιμπεριαλιστική συμμαχία που με τις επεμβάσεις της δημιουργεί τα καραβάνια των προσφύγων αλλά και δίνει «αέρα στα πανιά» της Τουρκίας, στο πλαίσιο και της προσπάθειας για τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
 

2 σχόλια:

  1. Δούλεμα με … ψιλό γαζί, από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια σήμερα στην νεοδημοκρατική ΕΡΤ1.
    Που, χωρίς αιδώ, μιλάει για το ΝΑΤΟ, ως … αμυντική συμμαχία!!!!!!!!!!!
    Πλάκα μας κάνετε κύριε Δένδια μας;;;;;;
    Από ΠΟΤΕ αμυντική συμμαχία το εγκληματικό ΝΑΤΟ;;;;;;;;;;;;;;;
    Και, άντε, να δεχτούμε το «συμμαχία», για πέστε μας, εναντίον ΠΟΙΟΥ είναι συμμαχία;;
    Ε;;;;;;;;;;;;
    Άστο κύριε Δένδια μας, πάρτε το αλλιώς, δεν πείθετε!!!!!!!!!!!!!!!

    Faros ;s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ 1 το πρωί της Παρασκευής και στην ερώτηση δημοσιογράφου αν «είμαστε ευχαριστημένοι από τη στήριξη του ΝΑΤΟ όσον αφορά την προάσπιση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την παράνομη μετανάστευση;», ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας και προσπαθεί να κρατήσει κάτω από τις μασχάλες του όλα τα καρπούζια. Καμιά φορά αυτό δεν είναι πάρα πολύ εύκολο και έχετε δίκιο πολλές φορές κοιτάει πάνω, "σφυρίζει κλέφτικα"»

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου