Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Στην Καισαριανή ο ΕΛΑΣ δίνει σκληρές μάχες


Ημέρα Παρασκευή, 21/4/1944 και ώρα 13,00 εκδηλώθηκε συνδυασμένη επίθεση εναντίον της Καισαριανής με δύναμη περίπου χιλίων (1.000) Γερμανοτσολιάδων, χαφιέδων της Ειδικής Ασφάλειας μαζί με την Γκεστάπο που επέβαιναν σε 15 φορτηγά και 8 επιβατικά αυτοκίνητα των ΕΣ-ΕΣ. Επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο διοικητής της Γκεστάπο, στρατηγός-δήμιος Σιμάνα και ο  Πλυτζανόπουλος.


Η επίθεση άρχισε ταυτόχρονα από την πλευρά των Κουπονιών και του νοσοκομείου Συγγρού, ενώ οι άλλες δυνάμεις περικύκλωσαν τον συνοικισμό αφού έπιασαν επίκαιρα σημεία- διαβάσεις από Παγκράτι προς Βύρωνα, προώθησαν τμήματά τους ανάμεσα στους συνοικισμούς Ζωγράφου-Νέα Ελβετία, κατέλαβαν υψώματα.
Οι κάτοικοι της Γούβας και του Βύρωνα δέχτηκαν την επίθεση των Γερμανών, ενώ γιόρταζαν τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Επακολούθησε ένοπλη σύγκρουση. Τον εχθρό τον αντιμετώπισαν όχι περισσότεροι από 60 ένοπλοι ελασίτες.

Η πρώτη αντίσταση εκδηλώθηκε προς την πλευρά των Κουπονιών όπου οι ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ εμπόδιζαν την είσοδο στη συνοικία. Επίσης δόθηκαν μάχες στη δυτική πλευρά της Καισαριανής με χαφιέδες της Ειδικής Ασφάλειας, στο Αστυνομικό Τμήμα όπου οι δυνάμεις του Μπουραντά περικυκλώθηκαν από Ελασίτες, στην πλατεία της συνοικίας με τσολιάδες που ξεφόρτωναν τα αυτοκίνητα.

ΕΛΑΣίτες στην Καισαριανή



Σε λίγο η μάχη γενικεύτηκε και ολόκληρη η συνοικία μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης.
Παράλληλα στον Κοπανά δόθηκε μάχη από δυνάμεις του ΕΛΑΣ των γειτονικών συνοικιών.

Οι συγκρούσεις διακόπηκαν στις 17,30 μετά από πεντάωρη μάχη. Στο τέλος της επίθεσης προχώρησαν σε συλλήψεις.

Ο απολογισμός για τον εχθρό ήταν βαρύς: πενήντα νεκροί και τραυματίες στην Καισαριανή και άλλοι δέκα στην Γούβα, μεταξύ των οποίων και δυο αξιωματικοί των Γερμανοτσολιάδων.

Οι ελασίτες μετρούσαν τέσσερις νεκρούς, έξι τραυματίες, πέντε συλληφθέντες αφού έριξαν και την τελευταία σφαίρα που είχαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Διοικητής ενός Λόχου Καισαριανής που έπεσε ηρωικά σαν Λαϊκός ηγέτης φωνάζοντας «Ζήτω το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού μας».

Επίσης ανάμεσα στους τραυματίες υπήρχαν πολλά γυναικόπαιδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου