Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας


«Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό που έγινε, σ' αυτόν το χώρο που υπάρχουν τόσα πολλά νέα παιδιά. Μου ζητήθηκε να παίξω τα "Μικροαστικά" και τα "Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας", που σπάνια παίζονται. Νομίζω ότι σ' αυτόν το χώρο αυτά τα τραγούδια πιάνουν τόπο. Είναι τραγούδια που χάρη στην αμεσότητα του λόγου του Γιάννη Νεγρεπόντη αντέχουν στο χρόνο. Το Φεστιβάλ ήταν ο χώρος να παιχτούν αυτά τα τραγούδια. Η Αριστερά είναι μία κι εμείς ανήκουμε σ' αυτήν».


Λουκιανός Κηλαηδόνης, για το 31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στις 15 Ιούλη του 1943 και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Το 1973 κυκλοφορούν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Μια δουλειά - σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, καθώς τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν, κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας.

Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι.

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας 

 Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ερμηνεία: Αλέκος Μανδήλας

Έτος: 1975

01. Απλή αριθμητική

02. Το σύστημα

03. Επαναστατικό άλμα

04. Οι έννοιες

05. Η πατρίδα

06. Οι συμβάσεις

07. Η αντιμετώπιση των ψυχώσεων

08. Η δωρεά

09. Συμβιβασμός

10. Η θεία τάξις

11. Η έννοια της τιμιότητος

12. Η μετανάστευση

13. Τα λόγια & η πράξη

14. Ο τοκογλύφος

15. Απόλυτο & Σχετικό

16. Πρόσεξε εργάτη

1 σχόλιο:

  1. Παπακωνσταντινόπουλος στην υπηρεσία του Καπιταλισμού στην σελίδα των Μανιαδάκηδων ....αντικαπιταλιστικά..... βεβαίως βεβαίως για το ξεκάρφωμα. Αποδείχτηκε λέει πως η οικονομία της αγοράς με τους ιδιώτες στην υγεία απέτυχε. ...ΜΑΛΙΣΤΑ..... και συνεχίζει με δημόσιο σύστημα υγείας απο το συλλογικό καπιταλιστή το αστικό κράτος. Και αυτό λέει δεν είναι καπιταλισμός. ....ΜΠΙΓΚΟ..... Να ενισχυθούν για τα ξεκάρφωμα οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και συνεχίζει στο ψητό.... Να ενισχυθούν οι ...μικρομεσαίοι... οι Καπιταλιστές δηλαδή και να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος. Γιατρέ μου μάπα το καρπούζι του εθνικού καπιταλισμού... Για Ισπανία Πορτογαλία και Τσεχία που με ΑΡΙΣΤΕΡΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ δολοφονείται ο λαός δεν βγάζει άχνα..... Οπως και για πριν μερικά χρόνια που μας καλούσε να πάμε να φτιάξουμε με το σύριζα ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Πάλι άχνα δεν βγάζει το τσιράκι του Καπιταλισμού. Γιατρέ σκέψου κάτι άλλο. Αυτή η σούπα σάπισε και βρωμάει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου