Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Με απολύσεις «ανταμείβουν» εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής»!


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΗΜΟΙ

Αποκαλύπτονται η κοροϊδία και η υποκρισία της κυβέρνησης

Και ενώ η κυβέρνηση κομπάζει για την ψευδεπίγραφη «θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος Υγείας», εκθειάζοντας με κάθε αφορμή τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», oι απολύσεις στα δημόσια
νοσοκομεία συνεχίζονται ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας! Αυτήν την περίοδο πλήττονται κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που δίνουν τη δική τους άνιση μάχη ενάντια στη διασπορά της νόσου.

Ετσι, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) απολύονται 25 συμβασιούχοι καθαριότητας, λόγω λήξης της Σύμβασης Εργασίας τους. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων, η εξέλιξη αυτή έρχεται «παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η ραγδαία αποδυνάμωση του προσωπικού καθαριότητας εδώ και καιρό, παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα 3 κλινικών Covid-19 και 2 ΜΕΘ Covid-19 έχει αυξήσει τις ανάγκες προσωπικού έμπειρου για τους χειρισμούς καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων του ΠΓΝΙ, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει αναδειχθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και την ΕΙΝΗ (σ.σ. Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου), με κορύφωση τις κινητοποιήσεις της 7ης Απρίλη». Τις απολύσεις καταγγέλλει και η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχα, στη Σάμο, κυβέρνηση και υπουργείο «αποδυναμώνουν μια νευραλγική υπηρεσία της καθαριότητας του Νοσοκομείου, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΚΕΦΙΑΠ, καθώς, ενώ έληξαν οι συμβάσεις της καθαριότητας, στο "και πέντε" προσέλαβαν επικουρικό προσωπικό 14 άτομα, ενώ υπηρετούσαν 16, και ενώ οι ανάγκες του νοσοκομείου στην καθαριότητα είναι πολύ μεγαλύτερες», σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Και στους δήμους

Δεν είναι όμως μόνο τα νοσοκομεία... Με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση εν μέσω επιδημίας και οι δήμοι, όπως στη Θεσσαλονίκη και στον Λαγκαδά.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι 8 εργαζόμενοι (200 σε όλη την Ελλάδα) πετιούνται στην ανεργία μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ άλλοι μετακινούνται για πολλοστή φορά σε διαφορετικές πόλεις. Πρόκειται για τους εργαζόμενους της 3Κ, που με τους οριστικούς πίνακες ανέλαβαν εργασία τον Ιούνη του 2019 και, μετά την αναμόρφωση των ...νέων οριστικών πινάκων το Νοέμβρη του 2019, πετιούνται στο δρόμο.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «όλο αυτό το διάστημα περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας προς τους συναδέλφους και τα ευχολόγια, τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες όσο και από δημοτικούς (...) Στο δήμο Θεσσαλονίκης, παρότι πέρασε ομόφωνο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μη γίνει καμία απόλυση αλλά να προσληφθούν και οι νέοι επιτυχόντες που δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους, η διοίκηση δεν έδειξε να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους». Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων τους.

Αλλά και στο δήμο Λαγκαδά, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με ιδιώτες για τον τομέα της καθαριότητας, με πρόσχημα την πανδημία, πατώντας πάνω στην ΠΝΠ 14/3/2020 που δίνει το δικαίωμα σύναψης δίμηνων συμβάσεων με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αποφασιστικά και προειδοποιεί τη διοίκηση του δήμου να μην τολμήσει να προχωρήσει την ανάθεση σε ιδιώτη, αντιθέτως να κάνει προσλήψεις προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου