Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργαζομένων, εφόδιο για να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας


ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα για μέτρα προστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα

Με πολλές δεκάδες πρωτοβουλίες σε καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων που
δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εργοδοτική ασυδοσία, με πλατιά αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, καθώς και με τη θετική ανταπόκριση όσων βρέθηκαν στα καταστήματα για να ψωνίσουν, ολοκληρώθηκε η χτεσινή πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!»: Το σύνθημα της μέρας δράσης αποτυπώθηκε σε δεκάδες χώρους δουλειάς του κλάδου, στα πανό, στις πικέτες και τις αφίσες των σωματείων και των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τα πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων απ' όλη τη χώρα, τα επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου, τις Επιτροπές Αγώνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη μέρα δράσης, σχεδίασαν τις πρωτοβουλίες τους. Εκαναν εξορμήσεις και συζήτησαν με χιλιάδες εργαζόμενους, βρέθηκαν σε δεκάδες υπερμάρκετ αλλά και σε μικρά καταστήματα σε γειτονιές.

Χαιρετίζει επίσης τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία άλλων κλάδων, τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και τους άλλους μαζικούς φορείς που ένωσαν τη φωνή τους και δυνάμωσαν τη διεκδίκηση. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τη στήριξη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των υγειονομικών, οι οποίοι πέρα από τις ανακοινώσεις στήριξης στην πρωτοβουλία, σε ορισμένες περιπτώσεις παραβρέθηκαν και με εκπροσώπους τους στις δράσεις στα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτική της απήχησης της πρωτοβουλίας ήταν και η υποστήριξη που συνάντησαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι από τους καταναλωτές που βρέθηκαν στα καταστήματα για να ψωνίσουν. «Σήμερα οι εργαζόμενοι ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματά τους για την προστασία της υγείας τους και των οικογενειών τους», έγραφαν μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στους καταναλωτές. Πολλοί από αυτούς επικρότησαν την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν πως τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μάς αφορούν όλους.

Με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

Η θέση των «πρωταγωνιστών», όμως, στη χτεσινή μέρα ανήκει στους κακοπληρωμένους και ελαστικά απασχολούμενους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, στους εργαζόμενους που στάθηκαν μέσα και έξω από τα καταστήματα, μπροστά στα ράφια, στα ψυγεία, στα ταμεία και στις αποθήκες, κρατώντας την αφίσα των σωματείων και τις πικέτες με τις διεκδικήσεις τους. 

Ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους που έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία πως δεν θέλουν υποκριτικά «ευχαριστώ», αλλά μέτρα προστασίας της υγείας τους, στους εργαζόμενους του κλάδου που αποκαλύπτουν πως πίσω από τα «καλά λόγια» που περισσεύουν στα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών, βρίσκονται τα ωράρια - «λάστιχο», τα κομμένα ρεπό και οι άδειες, η εντατικοποίηση και η κούραση που καταβάλλουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

«Μέσα από εκατοντάδες πολύμορφες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα και αποθήκες, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας και υγείας, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για σταθερή δουλειά πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την άγρια εκμετάλλευση», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Η θετική ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία μας, μας γεμίζει με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να μπουν με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των χιλιάδων συναδέλφων μας. Κανένας μόνος, κανένας εκτεθειμένος στην πανδημία και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Μαζί σπάμε τον φόβο, δυναμώνουμε τη φωνή μας, υψώνουμε τη γροθιά! Οργανωμένοι στα σωματεία, πιο πολλοί, δυνατοί, συνεχίζουμε τον αγώνα!».





Ακούστε την έκτακτη εκπομπή για την Ημέρα πανελλαδική δράσης των εργαζομένων στα Super Market.





Στην Κομοτηνή, με διευθυντές και security προσπάθησαν να απομακρύνουν το σωματείο απ τα καταστήματα.

Μαζί τους οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ακολουθούσαν τις δυνάμεις του σωματείου από κατάστημα σε κατάστημα θυμίζοντας άλλες εποχές.

Δεν τους πέρασε!

Οι Κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ

Στην μέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ συμμετείχαν και οι Κομματικές Οργανώσεις Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώνοντας σήμερα την φωνή τους με την φωνή των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ προχώρησαν σε παρεμβάσεις σε σ/μ στο Αλιβέρι, στο Μαντούδι και την Ιστιαία, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας.




Αλληλεγγύη από τους υγειονομικούς


Οι εργαζόμενοι πέντε νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις των Σωματείων τους χαιρέτισαν τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, τα Σωματεία Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, «Γ. Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειου και Θεαγένειου δηλώνουν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και για μέτρα υγιεινής.

«Ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους. Κανένας μόνος του, η πραγματική αλληλεγγύη είναι οι κοινοί αγώνες μας για ζωή με δικαιώματα χωρίς περικοπές, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλειά μας στους χώρους εργασίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ.


Αλληλεγγύη από τους αγρότες


Στη Μεσσηνία οι αγρότες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των super market με ένα ευφάνταστο αλλά πολύ αληθινό πλακάτ


Από τα μέσα 







Μέραδράσης στα S/M στην Θεσσαλονίκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου