Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Νέο κρούσμα θανάτου Αφροαμερικανού από αστυνομική βία

Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, καταγράφτηκε την Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δείχνουν έναν μαύρο άνδρα, τον οποίο ένας αστυνομικός τον έχει ακινητοποιήσει στο έδαφος με το πρόσωπο στον δρόμο, πατώντας τον λαιμό του με το γόνατό του για πάνω από 7 λεπτά. Το συμβάν συνέβη στη Μινεάπολις, ενώ το θύμα ταυτοποιήθηκε ως ο Τζορτζ Φλόιντ


Όπως φαίνεται στο βίντεο, για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται. «Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.

Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. 
Σύμφωνα με την αστυνομία, κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε και ο Φλόιντ δεν είχε όπλο πάνω του.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
 
Από τη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Φλόιντ
Πηγή: Associated Press

Από την πρώτη στιγμή, το σημείο της δολοφονίας του Φλόιντ αποτέλεσε επίκεντρο μαζικών και δυναμικών συγκεντρώσεων, κατά της αστυνομοκρατίας και της δολοφονίας Αφροαμερικανών από την αστυνομία. 

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης, το οποίο ήταν ζωσμένο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να γράψουν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους του τμήματος και ένα περιπολικό, η αστυνομικοί απάντησαν με  δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Αν και η συγκέντρωση διαλύθηκε, μια νέα συγκέντρωση σχηματίστηκε λίγη ώρα αργότερα και πάλι στο σημείο της δολοφονίας, με τους διαδηλωτές να παραμένουν στο χώρο μέχρι το βράδυ.
Πάντως, η χτεσινή μέρα ξεκίνησε με τον διοικητή της αστυνομίας της Μινεάπολις, τον Μεντάρια Αραντόντο, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας, είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Φλόιντ είναι αδικαιολόγητος και ότι το γεγονός ότι ήταν Αφροαμερικανός έπαιξε ρόλο. «Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να αποτελεί θανατική ποινή», τόνισε ο δήμαρχος. «Επί πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Επί πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται ότι πρέπει να τον βοηθήσεις», πρόσθεσε.
 
Από την καταστολή

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τόσο ο Chauvin, όσο και άλλοι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται, απολύθηκαν.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Associated Press»)

Το Βίντεο  της αστυνομικής βίας

 Άγριο ξύλο σε μητέρα και γιο Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ από αστυνομικούς, τους πέρασαν για κλέφτες της τηλεόρασης που αγόρασαν

1 σχόλιο:

  1. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, εμπλέκεται και σε άλλες 8 υποθέσεις ρατσιστικής βίας.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου