Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Στόχος οι επιστροφές και οι απελάσεις

Να γίνει ο διωγμός των ξεριζωμένων προς τις χώρες προέλευσης από τη χώρα μας κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με την παροχή από την πλευρά της ΕΕ εξωτερικής βοήθειας, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων στις χώρες αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για το Μεταναστευτικό.


Ο Ν. Μηταράκης ανέφερε πως «οι επιστροφές είναι βασικό συστατικό της πολιτικής μας», προσθέτοντας ότι ...«σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά από εκεί και πέρα για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και στόχος μας είναι οι επιστροφές και απελάσεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται επιστροφές «γιατί είναι κλειστά τα σύνορα».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θα υποβάλουμε κανονικά το αίτημά μας, μέσω της Frontex, για επιστροφές στην Τουρκία. Εκεί θα φανεί και στην πράξη αν η Κοινή Δήλωση (σ.σ. αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους στην Ελλάδα) είναι πρακτικά σε ισχύ ή όχι», τόνισε ο ίδιος. Ως προς τρίτες χώρες, είπε ότι «συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή πιο ενεργά και με το Αφγανιστάν και με το Ιράκ και με άλλες χώρες προέλευσης», αλλά συμπλήρωσε ότι «η εμπειρία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι ότι οι επιστροφές κατευθείαν στις χώρες προέλευσης έχουν πάρα πολλά εμπόδια».

Ο υπουργός Μετανάστευσης ζήτησε την ενίσχυση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας «με έναν τρόπο που αφ' ενός θα επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για τη μείωση των ροών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου