Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Τηλεργασία: Ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού συστήματος εμπέδωσαν για τα καλά τους τελευταίους δύο μήνες τι σημαίνει τηλεργασία», σημειώνει η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους του κλάδου. «Εφαρμόστηκε και επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου, σε τμήματα και διευθύνσεις των τραπεζών, που πολλές φορές και οι ίδιοι δεν
πίστευαν ότι γινόταν. Μπήκε στη ζωή τους, μπήκε στο σπίτι τους!», αναφέρει, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η πείρα όμως των τελευταίων δύο μηνών αλλά και οι ίδιες οι εκτιμήσεις του ΣΕΒ δείχνουν πως η εργοδοσία κερδίζει πάρα πολλά: Απρόσκοπτη λειτουργία για την παραγωγή και την αύξηση των κερδών της, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια - επέκταση του εργάσιμου χρόνου, μειωμένο λειτουργικό κόστος, αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων έως και 50%!

Στον αντίποδα όμως, η εφαρμογή της τηλεργασίας έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινωνικής τους ζωής, στην υγεία τους».

Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Όσο παραμένει στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία. Άλλωστε με αυτή τη λογική ετοιμάζουν και το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων τραπεζών, όπου στο όνομα της τεχνολογίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε χιλιάδες απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι να χαράξουν το δρόμο για τη δική τους κοινωνία, απαλλαγμένη από την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν. Να μπει στον αγώνα για τη δική του, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που ο λαός θα είναι αφέντης του πλούτου, των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων και θα μπορεί να τα θέτει σε εφαρμογή για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου