Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Διακίνηση «Ριζοσπάστη»: Θετικά βήματα στις νέες συνθήκες


Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στην Οργάνωση Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του Κόμματος και της ΚΝΕ, η πείρα του τελευταίου διαστήματος ανέδειξε τον αναντικατάστατο καθοδηγητικό ρόλο του «Ριζοσπάστη». Στις συνθήκες που επέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο «Ριζοσπάστης» αποτέλεσε τον κρίκο σύνδεσης του κάθε μέλους και φίλου με την Οργάνωση αλλά και με την κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς υπερβολή.

Πολύ περισσότεροι σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος μεταφέρουν ότι ένιωσαν πιο έντονα την «ανάγκη» να μελετήσουν την εφημερίδα, να μη μείνουν στο σκοτάδι, στο φόβο και στη σύγχυση που είναι φανερό ότι επιδιωκόταν να καλλιεργηθεί. Να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συζητήσεις που δεν σταμάτησαν να γίνονται και με όσους «έμειναν σπίτι».

Να διακινείται ο «Ριζοσπάστης» με κάθε μέσο

Βέβαια, δεν έγινε αυτόματα γενικά η αναγνώριση αυτού του ρόλου του «Ριζοσπάστη». Τα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ οργάνωσαν σχέδιο για να εξασφαλίσουν και να ελέγξουν ότι η εφημερίδα έφτανε στα σπίτια, πρώτα και κύρια μελών αλλά και φίλων του Κόμματος και σε χώρους δουλειάς, όπως π.χ. τα νοσοκομεία. Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη η δημιουργία ενός δικτύου συντρόφων, με πυρήνα τα Γραφεία των ΚΟΒ, που είχαν στην ευθύνη τους να φτάνει ο «Ριζοσπάστης» σε κάθε σύντροφο, σε γειτονιές και χωριά, με κάθε μέσο και τρόπο. Έτσι διατηρήθηκε και μια στοιχειώδης ζωντανή επαφή με συντρόφους και φίλους του Κόμματος, τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Μπορεί να υπήρξαν δυσκολίες, δισταγμοί και διαφορετικός βαθμός υλοποίησης αυτού του τρόπου δουλειάς ανάμεσα στις ΚΟΒ και τις Οργανώσεις στην περιοχή, αλλά αναπτύχθηκε μια ορισμένη πείρα που αφορά την ποιότητα της δουλειάς της Οργάνωσης, την ικανότητα προσαρμογής της λειτουργίας σε διαφορετικές συνθήκες.
Στην Πρέβεζα, η σταθερή αποδοχή που έχει ο «Ριζοσπάστης» στον περίγυρο του Κόμματος δημιούργησε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι διακίνησης και με αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιηθεί η διακίνηση μέσα στην πανδημία και στην πορεία να αυξηθεί.

Στοιχείο - κλειδί το συνδρομητικό δίκτυο της εφημερίδας μας

Ταυτόχρονα, οι συνθήκες «επέβαλλαν» την ακόμη πιο γρήγορη υλοποίηση της απόφασης της ΤΕ Ιωαννίνων για οργάνωση του καθημερινού συνδρομητικού «Ριζοσπάστη». Τον Απρίλη ξεκίνησε ο συνδρομητικός «Ριζοσπάστης» στην πόλη. Η καθημερινή διακίνηση της εφημερίδας έχει αυξηθεί περίπου στο διπλάσιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες πρώτες αντιδράσεις συντρόφων που έγιναν συνδρομητές: Αναφέρουν ότι πλέον διαβάζουν το σύνολο της αρθρογραφίας του «Ριζοσπάστη» και όχι με επιλεκτικότητα, πράγμα που βοηθάει ειδικά την καθοδηγητική δουλειά. Ότι «περιμένουν» να έρθει το φύλλο, αποτελεί πλέον «συνήθεια», αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Δεν είναι χωρίς πρακτική σημασία το να βρίσκει κανείς τον «Ριζοσπάστη» σπίτι του ή στη δουλειά του κάθε πρωί, ειδικά στην επαρχία που λίγα περίπτερα στις πόλεις έχουν εφημερίδες.
Οι δυνατότητες, φυσικά, για αύξηση των συνδρομητών είναι μεγάλες. Αυτόν τον στόχο έχει μπροστά της η Οργάνωση των Ιωαννίνων, αλλά στόχος είναι και η δημιουργία δικτύου συνδρομητών στις πόλεις της Πρέβεζας και της Κέρκυρας. Υπάρχουν οι οικονομικές δυσκολίες, που τώρα αυξάνονται, αλλά είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν σύντροφοι στα Γιάννενα, που πλήρωσαν τη συνδρομή άλλων συντρόφων, για να εξασφαλιστεί ότι το καθοδηγητικό όργανο θα φτάνει με σταθερότητα, σε όσο περισσότερους γίνεται.

Ξεχωρίζει η προσπάθεια που έγινε και από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, ειδικά από τη Σπουδάζουσα Ιωαννίνων: Με τα μέλη της Οργάνωσης να είναι και να παραμένουν σκορπισμένα σε όλη τη χώρα, λόγω της πανδημίας, έγιναν βήματα στην αγορά και μελέτη του «Ριζοσπάστη». Το όργανο και αρκετές ΟΒ μέσα από το διαδίκτυο, σχολιάζουν τη βασική επικαιρότητα και αρθρογραφία, χρεώνοντας κάθε φορά και έναν διαφορετικό σύντροφο να κάνει την παρουσίαση. Στη αρχή με το φύλλο του Σαββατοκύριακου και στην πορεία σε καθημερινή βάση. Υπήρξαν μέλη των ΟΒ που πριν είχαν σχετικά περιστασιακή επαφή, δυσκολεύονταν να μελετήσουν, διάβαζαν μόνο από το διαδίκτυο. Δεν βοηθούσε η έλλειψη ελέγχου αλλά και ενός πιο δημιουργικού τρόπου για να σκύψουν τα μέλη πάνω στην εφημερίδα. Στόχος είναι αυτός ο τρόπος δουλειάς να σταθεροποιηθεί, στη «διά ζώσης» πια οργάνωση της δουλειάς της ΚΝΕ.

Σε αυτήν την περίοδο, από μεγαλύτερο μέρος της Οργάνωσης «δοκιμάστηκαν» οι διάφορες λειτουργίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για επικοινωνία και πολιτική συζήτηση. Φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ «βομβαρδίστηκαν» ηλεκτρονικά, με άρθρα και ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Σε πολλές περιπτώσεις, έρχονταν πρώτη φορά σε επαφή με την εφημερίδα μας, με αυτόν τον τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρώτη φορά σύντροφοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν πιο οργανωμένα τον «Ριζοσπάστη». Δημιουργήθηκε ένα έδαφος, πάνω στο οποίο με επιμονή μπορούμε και πρέπει να δουλέψουμε και στο πλαίσιο της καμπάνιας. Να μπει σε περισσότερους χώρους δουλειάς και σπίτια ο έντυπος «Ριζοσπάστης» το επόμενο διάστημα.
Τέλος, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου σχεδιασμού για τον «Ριζοσπάστη», η συμβολή της κάθε Οργάνωσης, με αρθρογραφία από την πείρα και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Μεθοδολογία και κριτήριο σκέψης στον αντίποδα της σύγχυσης από το κουβάρι πληροφοριών

Το Κόμμα και η ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια έχουν συζητήσει πλευρές που αφορούν τον ρόλο, την αναγκαιότητα της μελέτης και διάδοσης της εφημερίδας μας. Υπάρχουν πλευρές και συμπεράσματα από αυτήν τη συζήτηση, που η πείρα αυτού του διαστήματος βοηθά να γίνουν πιο κατανοητά και να αφομοιωθούν σε μεγαλύτερο βάθος.
Μια τέτοια πλευρά είναι η διαφορά της πληροφορίας από τη γνώση. Αυτούς τους μήνες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση μπήκαν στη ζωή ακόμη περισσότερων ανθρώπων με πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια. Αποτέλεσαν τη βασική πηγή ενημέρωσης, σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος του λαού δεν είχε επιπλέον και καμία σχέση με την «εξωτερική πραγματικότητα» στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά!
Είναι χαρακτηριστικό πως οι κομματικές δυνάμεις μετέφεραν ότι τώρα ακόμη πιο έντονα στις συζητήσεις έρχεται ένας τεράστιος και μπερδεμένος όγκος πληροφοριών που διαβάζει ο καθένας στο διαδίκτυο ή βλέπει στα άλλα ΜΜΕ. Επιστημονικές πληροφορίες υποτίθεται εκλαϊκευμένες, θεωρίες συνωμοσίας, φορείς, οργανώσεις και «ατομικότητες» που μαζί με την κυβέρνηση, την ΕΕ κ.λπ. «πληροφορούν» για το ποια είναι η καλύτερη και πιο υπεύθυνη στάση αντιμετώπισης της κατάστασης.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά η σύγχυση, ο φόβος ή και η υποτίμηση της κατάστασης. Το κουβάρι πληροφοριών είναι αδύνατον να ξεμπερδευτεί και να γίνει αντικειμενικό συμπέρασμα χωρίς τη μεθοδολογία, το κριτήριο σκέψης, τα στοιχεία, δηλαδή τη γνώση που δίνει ο «Ριζοσπάστης». Τις ασύνδετες, λανθασμένες, μισές κ.λπ. πληροφορίες οι σύντροφοι και φίλοι μπορούν να τις αντικαταστήσουν με γνώση που λύνει προβλήματα και δίνει διέξοδο, γιατί φωτίζει τις αιτίες και τους λόγους π.χ. για τις εκατόμβες των θυμάτων. Αποκαλύπτει ποιος κερδίζει από την πανδημία και τις κρίσεις γενικά, δίνει κριτήρια και αρχές για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο λαός και τα αιτήματα που μπορεί και πρέπει να προτάξει.

Στην ίδια κατεύθυνση, σε αυτές τις συνθήκες, έγινε πιο κατανοητό ότι ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι γενικά εφημερίδα, αλλά οργανωτής της πάλης και του αγώνα. Η ζωντανή και δημιουργική αξιοποίηση της εφημερίδας για την οργάνωση της πάλης, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο στις μέρες πανελλαδικής δράσης, αφού έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ενοποίηση και εξειδίκευση των αιτημάτων, της αντιπαράθεσης, του τρόπου δουλειάς και της μεταφοράς πείρας. Η Οργάνωση αξιοποίησε σε ένα βαθμό και άλλες πλευρές της αρθρογραφίας όπως π.χ. γύρω από τις επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, για να ενημερωθούν καταρχάς οι εργαζόμενοι για το ρόλο και το περιεχόμενό τους και στη συνέχεια για να γίνει προσπάθεια να οργανωθεί η εκλογή τέτοιων επιτροπών.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά. Ο πήχης έχει ανέβει και άλλο αντικειμενικά. Οι ανάγκες για ολοκληρωμένο ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και μεγάλης ιδεολογικής επίθεσης από την αστική τάξη, που επενδύει στην εμπιστοσύνη και την εθνική ομοφωνία, δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Μπορούμε και θα δώσουμε τη μάχη, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, να γίνει ο «Ριζοσπάστης» όπλο στα χέρια περισσότερων εργαζομένων, νέων, συνολικά λαϊκών οικογενειών στην περιοχή.

Της Κατερίνας Μιχαλιού
Της Κατερίνας Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ

Νέες δυνατότητες φανερώνουν τα στοιχεία της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου