Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Στην «ουρά» τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Στο φόντο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και με αντικείμενο την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου ο λαός να φορτωθεί την κρίση, συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν για το «ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνοντας πως «δείχνει ότι η ΕΕ ξέρει να
προχωρά μπροστά με μεγάλα άλματα όποτε αυτό είναι απαραίτητο» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Ξεκαθαρίζοντας» στο μεταξύ πως τα πακέτα αυτά έρχονται με «οδηγίες χρήσης» για την αξιοποίησή τους εκεί όπου ιεραρχεί το κεφάλαιο και όχι βέβαια για τις λαϊκές ανάγκες, σημείωσε ότι «η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση», ότι «δεν θα τα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», αλλά αντίθετα θα πρέπει «να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο», με βάση βέβαια τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου. Συνεπώς θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων σε τομείς όπως «πράσινη ανάπτυξη, Υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει να επιταχύνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την πανδημία με τις επιπτώσεις της.

Στις κατευθύνσεις αυτές άλλωστε κινούνται και τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνο συνεχίζει αλλά επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο», όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά στην κυβερνητική ανακοίνωση που ακολούθησε.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα νομοσχέδια:

-- Του υπουργείου Οικονομικών για τις λεγόμενες «μικροπιστώσεις», προκειμένου να διευκολύνει τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων που είναι «αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων».

-- Του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ηλεκτροκίνηση, που θα παρουσιαστεί «συμβολικά» στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, και έχει ως στόχο - σύμφωνα και με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις - να ανοίξει ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, με επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και με προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους δήμους, μέτρα για τη «διείσδυση» της ηλεκτροκίνησης στον δημόσιο τομέα κ.ο.κ.

-- Για τον νέο «Οργανισμό του ΥΠΕΞ», με βασικούς άξονες, μεταξύ άλλων, την «ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του υπουργείου» και την «ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής», όχημα συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με παρουσία σε ζώνες όπου αναζητούν πεδία κερδοφορίας επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- Του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», με βασικό στόχο και εδώ την «προσέλκυση επενδύσεων».

-- Του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την «αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων», που μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), «αναδιοργανώνεται η δομή του και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του», με στόχο, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, παραπέμποντας σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και «ανταποδοτικότητα», «να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του Πολιτισμού και να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα».

-- Του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ εισάγει «εργαλεία» όπως το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας», το «Ταμείο Θαλάσσιας - Γαλάζιας Οικονομίας», το «Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας» κ.ά.

Σε άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για την τρέχουσα κατάσταση στο Μεταναστευτικό «υπό το φως των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο στην ΕΕ», πολιτική που περνά μέσα από τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας για μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.
Εγκρίθηκαν, τέλος, η σύσταση των κυβερνητικών Επιτροπών Βιομηχανίας, «για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας», «Συντονισμού και Παρακολούθησης των Πολιτικών για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορονοϊού και των Συνεπειών της», καθώς και η τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου