Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας «Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές», διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Εργατικού και Μαθητείας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
Η καμπάνια της ΚΝΕ έχει ξεκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία από την προηγούμενη βδομάδα, καθώς πραγματοποιήθηκαν ήδη σειρά μαζικών περιοδειών σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο Θανάσης Χρηστίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πείρα που συσσωρεύτηκε από την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων κατά τη διάρκεια τόσο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, όσο της περιόδου καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολούθησε.
Στη συνέχεια μίλησε για το πώς η πανδημία ανέδειξε τη βαρβαρότητα  του καπιταλισμού και την ιστορικά ξεπερασμένη φύση του. Κάλεσε, τέλος τους νέους εργαζόμενους να δυναμώσουν μέσα από τα σωματεία τους την πάλη για να μην πληρώσει ο λαός ξανά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και την ανατροπή:
«Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, βασική προϋπόθεση είναι να καταργήσουμε αυτό που ζούμε. Την τάξη των καπιταλιστών δηλαδή. Μπορεί να υπάρξει κοινωνία στην οποία κουμάντο θα κάνει ο λαός, αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός. Σε αυτή την κοινωνία τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία τα έχουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων μας αναγκών» σημείωσε.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς βίωσαν οι εργαζόμενοι της καπιταλιστική ανάπτυξη, ανέφερε τον κλάδο του τουρισμού στον οποίο απασχολούνται μεγάλο κομμάτι νέων εργαζομένων. «Αποτέλεσμά της», είπε, «είναι οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις,  με πάνω από 14 μορφές  ελαστικής εργασίας, εποχική απασχόληση και τη μισή χρονιά στην ανεργία, "δουλεμπορικά", "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία, περικοπές στους μισθούς και καταπάτηση ακόμη και αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων που δεν καλύπτουν ούτε έναν στους δέκα εργαζόμενους στον κλάδο. Δικό τους έργο είναι τα "πεντάστερα" κάτεργα των μεγαλοξενοδόχων:
Με βάση τα στοιχεία τους καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης στον κλάδο κατά 144% από το 2009 μέχρι το 2018, σε απόλυτους αριθμούς από 24,6 σε 60,1 χιλιάδες εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να δουλεύουν κατά μέσο όρο 51 ώρες εβδομαδιαίως (έναντι 44 στην υπόλοιπη Ευρώπη) και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης 20,7 ώρες (έναντι 18,4 στην υπόλοιπη Ευρώπη). Το μέσο μεικτό μεροκάματο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια  υποχωρεί από τα 50,84 ευρώ, τον Ιούλη του 2011, στα 39,56 ευρώ τον Ιούλη του 2018.
Σε αυτό το αντεργατικό περιβάλλον συσσωρεύτηκαν τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σήμερα αναζητούν επιπλέον κρατική στήριξη και ακόμη μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων.(…)
Οι σημερινοί ..."καημένοι" μεγαλοξενοδόχοι είναι εκείνοι που σύμφωνα με έρευνα, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, για τις 290 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, είχαν συνολικό τζίρο 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα συνολικά καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 19,1%, φτάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησαν κατά 5,1% τα ίδια κεφάλαιά τους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 3,05 δισ. ευρώ!».
Ο Θ. Χρηστίδης σημείωσε ότι το πρώτο που αναδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας και μετέπειτα ήταν ότι «ο πραγματικός ιός είναι ο καπιταλισμός, υποστηρίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται στις τραγικές ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση στο σύστημα Υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, που τα συστήματα Υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών, ενώ την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, στις ΗΠΑ έγιναν 46.000 απολύσεις υγειονομικών επειδή τα νοσοκομεία δεν δέχονταν άλλα νοσήματα».
Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο που έχει αναδειχτεί αυτό το διάστημα είναι πως και τώρα καλούνε τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης», ενώ το τρίτο είναι η προσπάθεια που γίνεται για να ξεγελαστεί ο λαός ότι για την κρίση φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον καπιταλισμό. «Αυτό δεν γίνεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αλλά γιατί η απάντηση στο ερώτημα τι φταίει δίνει και κατεύθυνση για τη λύση. Η αποδοχή από μέρος των εργαζόμενων ότι για την κρίση φταίει ο κορονοϊός οδηγεί στη λογική και τι να κάνουμε, μας έτυχε αυτό τώρα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για το ξεπεράσουμε».
«Το τέταρτο ζήτημα», συνέχισε, «και ίσως αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο σήμερα είναι ότι αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά ποιοι είναι οι κοινωνικά χρήσιμοι και ποια τα παράσιτα, ποιοι κινούν την παραγωγή και ποιοι καρπώνονται τον πλούτο. Οι αφανείς ήρωες δηλαδή, όπως λέει και η καμπάνια της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι που φάνηκε στην πράξη ότι χωρίς αυτούς δεν θα λειτουργούσαν νοσοκομεία, εργοστάσια, επιχειρήσεις, είναι αυτοί που μας κράτησαν όρθιους, είναι αυτοί που βγάζουν και παράγουν τον πλούτο, είναι αυτοί που χωρίς την εργασία τους γρανάζι δεν γυρνά».
Ο Θ. Χρηστίδης τόνισε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτοί οι αφανείς ήρωες πρέπει να γίνουν και οι πρωταγωνιστές. «Γιατί αυτοί που κατέχουν την ιδιοκτησία των μηχανών, των εργοστασίων, των μέσων παραγωγής έχει αποδειχτεί ότι είναι άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία, δεν χρειάζονται πουθενά» προσθέτοντας ότι «για να αναπνεύσουν οι λαοί η ελπίδα βρίσκεται στη ταξική πάλη και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και σε αυτό η νέα βάρδια των εργαζομένων έχει ιδιαίτερο ρόλο και αποστολή».
Τόνισε στους νέους εργαζόμενους πως «για να δυναμώσει ο αγώνας μας για καλύτερη ζωή, για να αλλάξουμε αυτό που βιώνουμε τώρα χρειάζεται διαρκώς να δυναμώνει η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Αυτό φοβούνται οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους. Για αυτό από μικρή ηλικία διδάσκουν την υποταγή στα παιδιά, την ατομική λύση.  Για αυτό ρίχνουν τόνους λάσπης ενάντια στο Κόμμα κάνοντας αντικομμουνισμό».
Παρέμβαση πραγματοποίησε στην εκδήλωση νωρίτερα ο Μιχάλης Μαλάκογλου, μέλος του ΤΣ Εργατικού της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς του κλάδου του Επισιτισμού, το πώς άλλαξαν τη περίοδο της πανδημίας οι σχέσεις εργασίας και εντάθηκε η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, ενώ επίσης τόνισε πως τα μέτρα προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς έχουν παραμεριστεί από την εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου