Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.


Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν, 23/6/1944, το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι φυματικοί και το προσωπικό του σανατορίου διεκδικούσαν τη βελτίωση του συσσιτίου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τη κατάπαυση της τρομοκρατίας.


Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και των τραυματισμό πολλών, ενώ 300 φυματικοί πιάστηκαν και κλείστηκαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ’ όπου απελευθερώθηκαν μετά από τη λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση.

Είχε προκαλέσει αίσθηση μία διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδων φυματικών και προσωπικού του Σανατόριου..
Οι προσδοκίες των φυματικών του σανατορίου Ασβεστοχωρίου για βελτίωση κράτος των συνθηκών διατροφής και διαβίωσης μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής διαψεύστηκαν, κι έτσι αναγκάστηκαν να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Η πιό σημαντική από τις ενέργειες εκείνες, υπήρξε στις 30 Μαίου 1945, όταν κάπου 300 φυματικοί από το σανατόριο και τη φυματιούπολη του Ασβεστοχωρίου κατέβηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και διαδήλωσαν μπροστά στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα Μπακατσέλο να επιλυθεί άμεσα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σανατόριο, δεδομένου ότι με την περικοπή της επιχορήγησης που έπαιρνε από το κράτος, είχε φτάσει σε οριακό σημείο η διατροφή των ασθενών.
Μάλιστα, πριν ξεκινήσουν οι φυματικοί από το σανατόριο, αυτό είχε κυκλωθεί από εθνοφύλακες που απειλούσαν ότι θα πυροβολούσαν τους ασθενείς αν δεν διαλύονταν η διαδήλωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου