Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

«Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ο Νίκος Αλέφαντος,
συμπτωματικά στην επέτειο του θανάτου του αγαπημένου του Ανδρέα Παπανδρέου, που τον θαύμαζε όσο λίγοι.

 Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3/1/1939, στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αλέφαντος, που ήταν «ατάκα» στο στόμα των ποδοσφαιρόφιλων, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα και σήμερα απεβίωσε από καρδιακή προσβολή.

Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου ή αριστερού ακραίου επιθετικού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Ο προπονητής με τον εκρηκτικό χαρακτήρα, ήταν μία από τις «σημαίες» του Ολυμπιακού παρόλο που είχε αγωνιστεί μόλις μία χρονιά με την «ερυθρόλευκη» φανέλα «σηκώνοντας» το Πρωτάθλημα Πειραιά (1958-59).

Παρακολούθησε τις προπονητικές και αγωνιστικές μεθόδους σπουδαίων προπονητών, όπως ο Ερνστ Χάπελ, o Κάρλος Αλμπέρτο Παρρέιρα, o Ένζο Μπεαρζότ, ο Μπομπ Πέισλι, ο Αρίγκο Σάκι, ο Μαρτσέλο Λίπι και ο Κάρλο Αντσελότι. 

Θαυμάζει τον Ζοζέ Μουρίνιο (τον οποίο θεωρεί καλύτερο στον κόσμο) και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ από τους παλαιότερους τον Ερνστ Χάπελ και τον Σέσαρ Λουίς Μενότι (μεταξύ άλλων).

Στον πάγκο της ομάδας έκατσε ως προπονητής τρεις σεζόν (1983-84, 1994-95 και 2003-04) χωρίς όμως να συνοδευτεί με ένα τίτλο.

Τις προπονητικές του γνώσεις είχε ξετυλίξει σε δεκάδες ομάδες όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Ξάνθη, ΟΦΗ, Πανιώνιο, Προοδευτική, Ιωνικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, Δόξα Δράμας, Παναχαϊκή,  Εθνικό Αστέρα, Εθνικό Πειραιά, Αστέρα Εξαρχείων, Κόρινθο, ΠΑΟ Ρουφ, Πιερικό, Καλαμάτα, Λύκους, Παναργιακό και Φωστήρα.

Πέρασμα έκανε και από την Κύπρο κατακτώντας μάλιστα το κύπελλο με τον ΑΠΟΕΛ το 1996-97 αλλά και από την Ανόρθωση.
 

Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλληκάρι

...

Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλληκάρι

γεια σου ρε Αλέφαντε, κράτα όσο μπορείς

Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλληκάρι

μην υποχωρείς

1 σχόλιο:

  1. Ο Νίκος Αλέφαντος υπήρξε ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος και ένας λάτρης του ποδοσφαίρου, με κύριο χαρακτηριστικό το πάθος του για τη "στρογγυλή θεά".

    Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του

    Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου