Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

«Αναβάθμιση» των ρατσιστικών επιθέσεων

Αναβάθμιση των ρατσιστικών επιθέσεων για το 2019 κατέγραψαν οργανώσεις που συμμετέχουν σε δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Στην έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως σε μια τουλάχιστον περίπτωση συμμετείχε σε επίθεση ένας κοινοτάρχης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες με συμμετοχή ακροδεξιών ή ακόμα και αστυνομικών, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού επεκτάθηκαν τα κρούσματα θεσμικής ρατσιστικής συμπεριφοράς στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ και στα κέντρα υποδοχής που στήνονται σε ερημικές τοποθεσίες δημιουργώντας την εικόνα ενός «απαρτχάιντ».

Για τα ΜΜΕ επισημάνθηκε η αλλαγή ορολογίας, η οποία φαίνεται να επιστρέφει σε έννοιες όπως «λαθρομετανάστης», ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος που διατρέχουν γυναίκες πρόσφυγες εξαιτίας της τριπλής ευαλωτότητας την οποία υφίστανται. «Στη γλώσσα των Μέσων οι πρόσφυγες είναι "μετανάστες", "απείθαρχοι και πιθανοί φορείς του ιού" και αυτοί που "τους ζούμε" εμείς. Οι γυναίκες είναι επιπλέον "πόρνες" στο λόγο των ΜΜΕ», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου