Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Κουνάει ξανά το δάχτυλο στον λαό ενώ τζογάρει την υγεία του για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο φόντο της δικαιολογημένης ανησυχίας που προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με την πλειοψηφία τους να είναι «εισαγόμενα», καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη διασπορά τους σε περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της, για τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία προχώρησε στο «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου.



Ρίχνοντάς τα ξανά όλα στην «ατομική ευθύνη» και με αναφορές όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο κορονοϊός τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης»,η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι το εν λόγω «άνοιγμα» έγινε με τους όρους που επιβάλλουν οι μεγάλοι ξενοδόχοι, οι μεταφορικές εταιρείες και οι tour operators, για τα κέρδη των οποίων κάθε ουσιαστικό και οργανωμένο προληπτικό μέτρο προστασίας αποτελεί «κόστος»...

Οι εξελίξεις, όπως και το γεγονός ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν σε οριακή κατάσταση, με τεράστιες ελλείψεις, επιβεβαιώνουν ότι, όπως και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, έτσι και στη σημερινή, κριτήριο των κυβερνητικών μέτρων δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η «προστασία» των επιχειρηματικών ομίλων και του συστήματος.
Με «πυξίδα» τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο

Στο φόντο των αυξανόμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και της νέας ανόδου της πανδημίας σε χώρες των Βαλκανίων, η κυβέρνηση που μέχρι και την Πέμπτη παρουσίαζε την κατάσταση με τα «εισαγόμενα» κρούσματα ως «ελεγχόμενη» και «ήπια», αναγκάστηκε να προχωρήσει μία μέρα μετά σε έκτακτη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Καθώς όμως «πυξίδα» παραμένει η λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το σύστημά του, τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση ημίμετρα, που κι αυτά ουσιαστικά περιορίζονται στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα και σε απειλές προστίμων σε βάρος εργαζομένων και επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι από την Τρίτη 14/7 όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τον Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ περιορίζεται στις 24 από 48 ώρες ο ελάχιστος χρόνος για τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας πριν από την άφιξη κάθε επισκέπτη στην Ελλάδα.

Ακόμα και τώρα δηλαδή, σε συνθήκες που καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως, η κυβέρνηση συνεχίζει τα τζογάρει την υγεία του λαού, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, των εργαζομένων και των ίδιων των επισκεπτών.

Αντί να αποφασίσει ακόμα και τώρα τη διενέργεια καθολικών προληπτικών ελέγχων σε όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, καθώς και πρόσθετων ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου, η κυβέρνηση περιορίζει την απαίτηση προγενέστερου διαγνωστικού ελέγχου μόνο στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, διατηρώντας το απαράδεκτο καθεστώς της διενέργειας μερικών δειγματοληπτικών μόνο ελέγχων στις υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας. Κι αυτό όταν τις επόμενες μέρες αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων και ενώ έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη πλέον ότι τα αποτελέσματα ακόμα και για αυτούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους γνωστοποιούνται, αφού πρώτα τα κρούσματα έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη χώρα!

Αντί να πάρει μέτρα για τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα τέτοιο μέτρο, όπως η αποφασιστική ενίσχυση των επιστημονικών συνεργείων και των εργαστηρίων ταυτοποίησης του ιού με όλο το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντί να άρει τις απαράδεκτες αποφάσεις, εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για πάστωμα των ταξιδιωτών σε πολύωρες αεροπορικές πτήσεις με 100% πληρότητα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει αντίστοιχη «χαλάρωση» των προληπτικών μέτρων στην ακτοπλοΐα, επικυρώνει αποφάσεις της ΕΕ για χαλάρωση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, λαμβάνει αποφάσεις που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από κανένα επιστημονικό δεδομένο, με μόνο κριτήριο και πάλι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η ΚΥΑ των τελευταίων ημερών που προβλέπει την άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και άρση οποιουδήποτε περιορισμού ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση.

Και μετά από όλα αυτά, έχουν το θράσος να κουνάνε ξανά το δάχτυλο στον λαό, να λένε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στο εσωτερικό», απειλώντας μάλιστα ότι αν δεν τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα αυτοπεριορισμού ο Τουρισμός θα καταρρεύσει και θα συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία, ότι θα είναι ευθύνη του λαού ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κ.ο.κ.
Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία - «Τρέχει» η εμπορευματοποίηση

Την ίδια ώρα, η Υγεία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως «κόστος» από την πλευρά του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με περιορισμένες προσλήψεις και με ημερομηνία λήξης, αντί για κάλυψη των 30.000 κενών θέσεων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, με απολύσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στην πανδημία. Με τις δημόσιες μονάδες Υγείας στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές να αντιμετωπίζουν ακόμα πιο εκρηκτικά προβλήματα, δείχνοντας και από μία ακόμα πλευρά ότι τα «ρεκόρ» όλων των προηγούμενων χρόνων στον Τουρισμό πήγανε σούμπιτα στις τσέπες του κεφαλαίου, χωρίς να αφήσουν τίποτα στους εργαζόμενους και τον λαό.

Αποτελεί πραγματικό θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στον λαό και να μιλούν για «ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης των νησιών», όταν κάτοικοι νησιών όπως η Πάτμος αναγκάζονται... να κάνουν τον γύρο του Αιγαίου για μια εξέταση αίματος, όταν αφήνουν τα 100 από τα 107 κατοικήσιμα νησιά χωρίς ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ και με ρημαγμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κόσμο να ξεψυχάει στο δρόμο ή σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων περιμένοντας ένα ασθενοφόρο λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Είναι μάλιστα ακόμα πιο προκλητικό το γεγονός ότι όχι μόνο ο χρόνος που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και το ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα τεράστια προβλήματά του για να «τρέξουν» οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί που έχουν προαποφασιστεί. Οι σχεδιασμοί για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας, για την ενίσχυση δηλαδή του δρόμου που οδήγησε στην σημερινή εκρηκτική κατάσταση τις δημόσιες μονάδες Υγείας, του δρόμου που μέσα στην πανδημία οδήγησε στην παταγώδη κατάρρευση των συστημάτων Υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων Υγείας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, με κριτήριο το βάθεμα της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας και τον παραπέρα «εξορθολογισμό» δαπανών σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών, ενώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναμασούν την καραμέλα της «αναβάθμισης που θα προσφέρουν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία»...

Απέναντι στο τζογάρισμα της υγείας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου, όπως και την προκλητική προπαγάνδα που το συνοδεύει, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και του λαού η ενίσχυση της πάλης μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

1 σχόλιο:

  1. ...Ελευθερη αγορά.... και καπιταλισμός δεν είναι μόνο όταν υπάρχουν ιδιώτες. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και όταν κάτι ανήκει στο κράτος δηλαδή στον συλλογικό καπιταλιστή. Οι κομμουνιστές λοιπόν ότι λέμε είναι με βάση ένα άλλο κράτος το προλεταριακό που η εργατική τάξη και ο λαός θα έχουν στην ιδιοκτησία τους τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα αβάντα στους καπιταλιστές απο τα καρακόλια τους.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου