Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Βγαίνει στα βουνά την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος»

Ο θρυλικός καπετάν Λασσάνης
Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει στο βουνό, 14/7/1941, Κερδύλια - Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, που την αποτελούσαν 60 ένοπλοι με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Θανάση Γκένιο (Λασσάνης).

Η ομάδα αυτή, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, είχε την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», ενώ εξέδωσε και πολυγραφημένη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο.

Η ομάδα αυτή, στην οποία είχαν καταταγεί εβδομήντα πέντε (75) άντρες, είχε ως αρχηγό της αρχικά τον παλιό κομμουνιστή Στέργιο Μουδιώτη,
από την Ευκαρπία Νιγρίτας και από τον Σεπτέμβριο του 1941, τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Θανάση Γκένιο (Λασσάνη), ενώ υπαρχηγός της ήταν ο επίσης έφεδρος ανθυπολοχαγός, Περικλής Σταματόπουλος. Την όλη κίνηση στην περιοχή της Νιγρίτας, συντόνιζε από την πλευρά του Μακεδονικού Γραφείου ο Τέγος Αλεξανδρίδης. «Μαγιά» για την ανάπτυξη του «Οδυσσέα Ανδρούτσου, είχε αποτελέσει η ανταρτοομάδα την οποία είχε συγκροτήσει στη θέση «Κρυονέρι» των Κερδυλίων, ακόμη από τις αρχές του καλοκαιριού του 1941, ο έφεδρος λοχίας στο στρατό και εξόριστος κομμουνιστής στη Φολέγανδρο, Στέργιος Μουδιώτης.

Ήταν τέτοια η απήχηση που είχε η δράση του «Οδυσσέα Ανδρούτσου», ώστε γρήγορα εμφανίστηκαν και άλλες ανταρτοομάδες στα βουνά της περιοχής, ενώ καθοριστική ήταν η συμμετοχή στην εξέγερση της Δράμας, το Σεπτέμβριο του 1941.

Δυστυχώς εκείνη η πρώτη προσπάθεια ηρωϊκής πατριωτικής αντίστασης ανακόπηκε το 1941-1942, όταν οι κατακτητές οργάνωσαν εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Όμως ο σπόρος για την εθνική ανεξαρτησία που είχε σπείρει η ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» έπιασε τόπο λίγο αργότερα όταν δημιουργήθηκε η κορυφαία εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση του ΕΑΜ, με τον στρατιωτικό της βραχίονα τον ΕΛΑΣ.

3 σχόλια:

  1. Το Μακεδονικό γραφείο του κόμματος αν δεν έχω λάθος πρέπει να είχε θέση για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αν κάνω λάθος με διορθώνεις δεν το θυμάμαι σίγουρα. ...γεράματα βλέπεις.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ξέρω Παναγιώτη, δεν έχω διάβαση κάτι για αυτό.
      ..Όσο για τα γεράματα μην το αναφέρεις ακόμα μικρός εισαι, τι να πω και γω..

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου