Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Η συμφωνια του Πότσδαμ


Στις 2 Αυγούστου 1945 λήγει στο Πότσδαμ (πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας) η πρώτη μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών νικητριών δυνάμεων - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Τρούμαν), Σοβιετική Ενωση (Ιωσήφ Στάλιν) και Βρετανία (Τσόρτσιλ).

Η κρίσιμη αυτή Διάσκεψη άρχισε στο Πότσδαμ στις 17 Ιούνη 1945. Είχε σαν σκοπό τη ρύθμιση των διαφόρων θεμάτων, που προέκυψαν μετά τη νίκη των συμμάχων.
Πήραν επίσης μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) για τον καταρτισμό των συνθηκών ειρήνης. Για τη Γερμανία αποφασίστηκε η διατήρηση της στρατιωτικής της κατοχής από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αφοπλισμός της, η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, ο έλεγχος της οικονομίας και η προσωρινή κατοχή από την Πολωνία των ανατολικών εδαφών της γραμμής Οντερ - Νάισε. Υπό την πίεση της σοβιετικής αντιπροσωπείας η Διάσκεψη του Πότσδαμ αποφάσισε ακόμη να καθιερωθούν ενιαία κριτήρια για τις συνθήκες ειρήνης με την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία (ήταν οι χώρες που συμμάχησαν με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου). Οι συμφωνίες του Πότσδαμ, που έδιναν ένα ικανοποιητικό και βιώσιμο πλαίσιο για την παγίωση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κρατών, δεν εφαρμόστηκε σε όλη την έκτασή της.

Για το γεγονός ότι η Συνθήκη του Πότσδαμ έμεινε ανενεργός ευθύνονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι δυνάμεις αυτές αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου αντί να κοιτάξουν πώς θα ανακουφίσουν τους λαούς της Ευρώπης από τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο πόλεμος, άρχισαν να σχεδιάζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης, υπολογίζοντας ότι κάτω από το βάρος των συνεπειών του πολέμου θα ήταν περισσότερο ευάλωτη.

 Ετσι από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισαν να βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της συμφωνίας του Πότσδαμ. Κοίταξαν με ειδικές συμφωνίες να ξαναστήσουν στα πόδια της την αστική τάξη της Γερμανίας, τον πραγματικό ένοχο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, για να τη χρησιμοποιήσουν στους αντικομμουνιστικούς, αντισοβιετικούς σχεδιασμούς τους.

Αυτές τις μέρες πριν 75 χρόνια στο Πότσδαμ  (βίντεο)

2 σχόλια:

  1. Ηταν απόλυτα λογικό να συμβεί αυτό. Ολοι τους ήταν με τον Καπιταλισμό είχαν πολεμήσει ενάντια στην ΕΣΣΔ με μοιρασμένους ρόλους και περίμεναν το τέλος του πολέμου για να συνεχίσουν όλοι μαζί τον Αντικομουνιστικό αγώνα. Η ΕΣΣΔ και το Σοσιαλιστικό στρατόπεδο μπορούσε να είχε βγει απο τον 2ο Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο πολύ περισσότερο ενισχυμένοι αν η 3η Κ.Δ δεν είχε πέσει στα χέρια του Οπορτουνισμού το 1935 που με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια κατέστρεψε τα πάντα. Με γραμμή Σοσιαλφασισμός και στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό μπορούσαν να διεκδικήσουν και να πάρουν και άλλα Κ.Κ την εξουσία εκτός απο εκεί που την πήραν χάρη στον κόκκινο στρατό την ώρα που αποχωρούσαν οι Γερμανοί. Αυτό απαιτεί να έχεις τσακίσει τον οπορουνισμό σε όλες του τις αποχρώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε στον 1945. Το Δ.Κ.Κ είναι Σμπαράλια με την Κ.Δ να έχει διαλυθεί το 1943.. λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών.... τα Κ.Κ να έχουν ενσωματωθεί με τον Οπορτουνιστικό καρκίνο και στο κόμμα των Μπολσεβίκων με τα 5000000 νεκρούς του πολέμου να έχει αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ του οπορτουνισμού. Στην Αν.Ευρώπη έχουν λουφάξει σαμποτάρουν την εδραίωση του σοσιαλισμού και περιμένουν την επικράτηση τους και επίσημα στην ΡΣΣΔ. Δολοφονούν τον σ.Ζντάνοφ ΤΟ 1948 συνωμοσία με τις άσπρες μπλούζες το 1952 και ο ...θάνατος.... του σ.Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ 5 του Μάρτη του 1953. Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση κυρίαρχη και επίσημα στην ΕΣΣΔ βγαίνουν απο την λούφα και στην Αν. Ευρώπη και ξεκινάει η οπορτουνιστική αντεπαναστατική πορεία σταδιακής εφαρμογής νόμων του Καπιταλισμού που 32 χρόνια μετά τον ...Μάρτη του 1985 μπαίνουμε στην τελική πράξη του δράματος με την ...Πρεστρόικα.... και την Γκλάσνοστ την ΑΝΟΙΧΤΗ πλέον Αντεπανάσταση. ΚΑΟΥΤΣΚΙ ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΡΟΤΣΙ ΖΗΝΟΒΙΕΦ στα καλύτερα τους. ....ΖΗΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου