Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Καμιά αλλαγή συνόρων

«Οι πυλώνες της λεγόμενης εθνικής στρατηγικής είναι τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και αυτό το έχετε αποδεχτεί όλοι. Συνεπώς, η συζήτηση περί εθνικής στρατηγικής και ομοψυχίας αποσκοπεί να θολώσει τα νερά, να κάνει το λαό συνένοχο και να τον αφοπλίσει», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαλώντας τη σούπα της «συναίνεσης» και της «εθνικής ομοψυχίας» που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν από κοινού κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, επιδιώκοντας να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Οπως τόνισε, οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους και επεμβάσεις, δεν είναι δυνάμεις ειρήνης και σταθερότητας, όπως τις παρουσιάζουν όλα τα αστικά κόμματα, αλλά αποδεδειγμένα αντίπαλοι των λαών, γι' αυτό «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν πρέπει να δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που η πολιτική τους φέρει τη σφραγίδα των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτή είναι η ουσία που επιχειρείται να σκεπαστεί μέσα από τον ψευτοκαβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει ή όχι εθνική στρατηγική».

«Οι σύμμαχοί σας είναι με τα δικά τους συμφέροντα, τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις, και με αυτό το κριτήριο κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε. Αλλωστε, επισήμανε, τα γεγονότα μαρτυρούν πως η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται με την στήριξη των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι ΝΑΤΟ δεν είναι ο γγ Στόλτενμπεργκ αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία στο όνομα της οποίας πίνουν όλοι νερό. «Αυτοί χαράζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και έχουν την ευθύνη για τις μεγάλες τραγωδίες, και μεταξύ αυτών την κυπριακή τραγωδία και τη διατήρηση της τουρκικής κατοχής για 46 χρόνια στο νησί. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα διαμαρτύρεστε για την επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ομως αύριο ο κ. Μητσοτάκης, όπως πριν ο κ. Τσίπρας, θα καθίσει στο ίδιο ΝΑΤΟικό τραπέζι με τον κ. Ερντογάν για να πάρουν από κοινού αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά των λαών. Το ίδιο θα γίνει και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Και ο λαός μας καλείται να βγάλει συμπεράσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, έρχονται οι δύο συμφωνίες, οι οποίες όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενό τους - το οποίο και παρουσίασε αναλυτικά - πατάνε στη γενικότερη διευθέτηση που προωθείται στην περιοχή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «που μέρος της είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού των αστικών τάξεων. Και τα περί συζήτησης ουσιαστικού διαλόγου είναι για το θεαθήναι». Πρόσθεσε δε ότι «συνεκμετάλλευση, με ή χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σημαίνει συνέχιση του φαύλου κύκλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όξυνση των εντάσεων στην περιοχή».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Ομως υπάρχουν προβλήματα:

Το ένα αφορά τη μερική επέκταση και την εξαίρεση του Αιγαίου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ειδική περίπτωση και να αξιοποιηθεί στο γενικότερο παζάρι. Το δεύτερο είναι ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Με δυο λόγια, με ή χωρίς επέκταση στα 12 ν.μ., η κυβέρνηση, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση, θα συνεχίσει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τις κινήσεις των αστικών τάξεων και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Κατέληξε τονίζοντας πως «η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ του λαού μας, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Για αυτούς τους στόχους παλεύει το ΚΚΕ».

1 σχόλιο:

  1. Περί … διαλόγου με την Τουρκία

    Ξεκάθαρα πράγματα.

    Ο οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της τελευταίας ή μη, στα πλαίσια ή την επιδιαιτησία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ένα πράγμα θα φέρει.

    ΜΟΝΟ ΔΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

    Γκέγκε;;;

    ΜΟΝΟ οι δύο λαοί, μπορούν και πρέπει και έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία για αυτό, ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν ΣΩΣΤΟ και ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ διάλογο.

    (Ξανα)γκέγκε;;;

    Faros΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου