Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Λαϊκές διαμαρτυρίες και διεργασίες στον απόηχο των φονικών εκρήξεων

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει και οι τεράστιες πληγές που αφήνουν στο λαό οι καταστροφικές εκρήξεις της Τρίτης 4 Αυγούστου στη Βηρυτό γίνονται όλο και πιο φανερές, η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται νωρίτερα σήμερα το Σάββατο στην Πλατεία Μαρτύρων και να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.


Στη διόγκωση της λαϊκής διαμαρτυρίας φαίνεται
να οδηγούν και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των τελευταίων μηνών που βαραίνουν τις πλάτες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Ταυτόχρονα, οι εκρήξεις φαίνεται ότι βαθαίνουν την πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και ότι κινητοποιούν ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και αστικά κράτη που βλέπον επενδυτικές και άλλες ευκαιρίες επέμβασης κάτω από το αίμα που ρέει...

Σε αυτό το πλαίσιο ο Sami Gemayel πρόεδρος του Κόμματος Kataeb (ανήκει στη χριστιανική αντιπολίτευση), ανακοίνωσε την παραίτηση τριών βουλευτών του κόμματος του σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλώντας και άλλα μέλη του κοινοβουλίου να πράξουν το ίδιο.

Παράλληλα ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη άρχισαν να φτάνουν στο Λίβανο σήμερα Σάββατο. Σύντομη επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αλλά και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έφτασαν επίσης στη Βηρυτό σήμερα το πρωί και συνάντησαν τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Άουν, λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού.

 Να σημειώσουμε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο Άουν, όσο και με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμμανουέλ Μακρόν, όπου και συζητήθηκε η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Λίβανο.


Ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε πριν κάποια ώρα στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης μεταδίδουν τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, ενώ σύμφωνα με το «AlJazeera» διαδηλωτές έχουν εισβάλει και στο υπουργείο Οικονομίας, στο περιθώριο των μεγάλων συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων, μετά τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης με πάνω από 150 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, από την καταστολή της αστυνομίας που χρησιμοποιεί δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, έχουν τραυματιστεί πάνω από 100 διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, διαδηλωτές μπήκαν και στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών, στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά προτού τους απωθήσουν στρατιώτες, ενώ στα σοβαρά επεισόδια εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και ένας αστυνομικός έχει χάσει τη ζωή του. 
 
Στο μεταξύ, την πρόθεση του να προτείνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απόψε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χ. Ντιάμπ.

Ο Ντιάμπ σημείωσε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας. 

(Με πληροφορίες: AP και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου