Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Απαιτούν μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Αναλυτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει 
στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή επιστολή τους αναδεικνύουν τις τεράστιες ανεπάρκειες και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας για να ισχυροποιήσει το
δημόσιο σύστημα Υγείας και ζητούν να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυσή του.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που επιχειρείται να καλυφθεί με επικουρικούς και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Στην αδυναμία των νοσοκομείων λόγω της ένδειας των υποδομών τους να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών, με αποτέλεσμα να «εμφανίζονται φαινόμενα τραγελαφικά με συγχρωτισμό "ύποπτων" περιστατικών και μη, ασθενείς να συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων, κλειστά εργαστήρια κ.λπ.), στέκεται αδύναμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού».

Παρουσιάζουν παραδείγματα από την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης (ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειο, «Παπανικολάου», Θεαγένειο), που επιβεβαιώνουν ότι παραμένει οριακή.

Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία, που είναι ταυτόχρονα και νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό - εκτός του Θεαγενείου - μεγάλο μέρος των κενών του προσωπικού καλύπτεται από επικουρικούς, εργαζόμενους με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, πολλές από τις οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, στο «Παπαγεωργίου» οι 300 περίπου κενές θέσεις καλύπτονται από 220 εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας ενώ στο Θεαγένειο οι 220 κενές θέσεις καλύπτονται από 91 συμβασιούχους.

Είναι έντονη η εντατικοποίηση της εργασίας (π.χ. οι νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο δουλεύουν 9 - 10 μέρες συνεχόμενα), ενώ μεγάλο μέρος των ρεπό δεν έχει δοθεί.

Λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις υπάρχει μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα αλλά και για την κάλυψη των εφημεριών στα ΤΕΠ, με κίνδυνο διασποράς.
Επιπλέον υπάρχουν μεγάλες αναμονές σε τακτικά ραντεβού και χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της νοσηρότητας και τους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού.
Ενδεικτικά, λοιπόν, στο ΑΧΕΠΑ οι χειριστές του ακτινολογικού στις εφημερίες καλύπτουν οι ίδιοι και τα θετικά περιστατικά.

Το μηχάνημα PCR για τις εξετάσεις Covid-19, που υπήρχε στο Ιπποκράτειο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης για να καλύψει τις εκεί ανάγκες.

Στο «Παπανικολάου» η Α' ΜΕΘ λειτουργεί μεικτά (Covid-19 επιβεβαιωμένα, ύποπτα και γενικά περιστατικά) παρά τις ενστάσεις των εργαζομένων για τα θέματα ασφάλειας των ασθενών. Τα τεστ για τον Covid-19 δεν γίνονται στο νοσοκομείο αλλά σε ιδιωτικά εργαστήρια, με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία των με Covid-19, και μη, ασθενών.

Στο «Παπαγεωργίου», στη λογική του «κόστους - οφέλους», απ' τη μια αυξάνονται οι πιο «κερδοφόρες» δραστηριότητες (π.χ. χειρουργεία), απ' την άλλη, στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού, παίρνονται αποφάσεις για μείωση των πιο δαπανηρών (π.χ. χημειοθεραπείες λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων).

Στο Θεαγένειο τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν στο 100% χωρίς ο χώρος να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών. Το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου λειτούργησε μόλις για δύο βδομάδες τον Ιούλη.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές ζητούν από την κυβέρνηση:
  • Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις μονάδες Υγείας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης.
  • Να αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ.
  • Να καλύψει τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές με το αναγκαίο υλικό, μέσα και υποδομές.
  • Να προχωρήσει σε επίταξη ξενοδοχείων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.
  • Να προχωρήσει συστηματικά σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ τόσο των υγειονομικών, των χρόνιων πασχόντων, των εργαζομένων στην Πρόνοια και των περιθαλπομένων στα ιδρύματα όσο και γενικά του πληθυσμού. Επίταξη των διαγνωστικών μέσων των ιδιωτικών εργαστηρίων.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Ειδικά μέτρα αλλά και έλεγχο των μέτρων στα προνοιακά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου