Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Έκρηξη στην Βηρυτό

Ξεπερνούν τους 100 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκρήξεων χθες το απόγευμα στη Βηρυτό, γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, την ώρα που οι λιβανέζικες αρχές ψάχνουν να βρουν τα αίτια της πολύνεκρης έκρηξης, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν τραγικά λάθη και εγκληματικές αμέλειες των αρμοδίων,  απομακρύνοντας, προς το παρόν, το ενδεχόμενο επίθεσης ή δολιοφθοράς. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ δήλωσε χθες ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε
αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2013. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ. «Δεν θα αναπαυτούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη 
 στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Για «φριχτή επίθεση» μίλησε ο Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ -το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο- δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν -που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολλάχ- και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)




 Νέα βίντεο από τις εκρήξεις

2 σχόλια:

  1. Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και την αλληλεγγύη του στο λαό του Λιβάνου για τα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό.

    Το συνταρακτικό αυτό συμβάν έρχεται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μυρίζουν μπαρούτι, εξαιτίας των σφοδρών ανταγωνισμών, ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να γεννούνται σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές αιτίες.

    Γι’ αυτόν το λόγο είναι επιτακτικά αναγκαίο να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες και τους υπεύθυνους του τραγικού αυτού γεγονότος που στοίχισε στον βασανισμένο λαό του Λιβάνου δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ», αναφέρεται στο μήνυμα, «βρίσκεται σε επικοινωνία με συνδικάτα του Λιβάνου και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, μεταφέροντας την στήριξη και αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας».

    Απαιτείται, τονίζει, «άμεση και χωρίς παρεμβάσεις διαλεύκανση των αιτιών.

    Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και τον λαό του Λιβάνου.

    ΠΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου