Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Καλό σου «ταξίδι» στρατηγέ του Κάμπου


Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και οδύνη τον «στρατηγό του κάμπου» σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα. Ο σύντροφος Βαγγέλης «έφυγε» μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο αλλά και ταλαιπωρημένος από το σοβαρό ατύχημα που είχε στην εργασία του, «έφυγε» όμως ως μαχητής, έτσι όπως ακριβώς ήταν σε όλη του τη ζωή.

Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Βαγγέλη σε μια περίοδο που η Καρδίτσα περνά δύσκολες ώρες, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρο τον νομό, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων υποδομής.

Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Βαγγέλη έναν βαθιά λαϊκό και σεμνό άνθρωπο με απέραντη αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου, βιοπαλαιστής κι ο ίδιος, πρωτοπόρος αγωνιστής, χαρισματικός ηγέτης του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, μα πρώτα απ όλα πιστός στις αρχές και στα ιδανικά του ΚΚΕ, του Κόμματος μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε, διαπαιδαγωγήθηκε και μέσα από τις γραμμές του πάλεψε αταλάντευτα σε όλη του τη ζωή.

Ο σύντροφος Βαγγέλης, ήταν βασικό στήριγμα για την ανάπτυξη της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης της Κομματικής Οργάνωσης Καρδίτσας με ιδιαίτερη έγνοια για την ανάπτυξη της ΚΝΕ. Στα δύσκολα χρόνια, 1989 - 1991, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις χώρες του σοσιαλισμού και την εσωκομματική διαπάλη στο ΚΚΕ, ο σύντροφος Βαγγέλης έδωσε τη μάχη υπερασπιζόμενος τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, τις αρχές και την ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσής του από τον οπορτουνισμό. Στο κρίσιμο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Φλεβάρη του 1991, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην οποία επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας του Κόμματος την τετραετία 1996 - 2000, ενώ εξελέγη και στις εκλογές του Μάη του 2012. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε πολλές εκλογικές μάχες, βουλευτικές, ευρωεκλογές και στη Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Πρωτοστάτησε στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος διατελώντας για δεκαετίες πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας. Πιστός στις αξίες του οργανωμένου αγώνα, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία αγροτικών συλλόγων σε χωριά, ομοσπονδιών αλλά οργάνων πανελλαδικού χαρακτήρα.

Πίστευε ακράδαντα στην κοινή δράση του αγροτικού κινήματος με τους εργαζόμενους και άλλους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές της πόλης γιατί ήξερε ότι η δύναμη και η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται από την κοινή πάλη όλων όσων πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική και τον καπιταλισμό συνολικότερα.

Διετέλεσε πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού του, διετέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ και γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος στην Κοινότητα της Μητρόπολης από το 1987 έως το 1993.

Το κενό που αφήνει ο σύντροφος μας Βαγγέλης είναι μεγάλο. Αλλά μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, καθώς ανέδειξε με την προσωπική του συμβολή νέα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

Η όλη του πορεία και πρωτοπόρα δράση, το γεγονός ότι ο σύντροφος Βαγγέλης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, ακλόνητος και αταλάντευτος Κομμουνιστής, είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των λαϊκών ανθρώπων της Καρδίτσας και όχι μόνο, παρά την λάσπη που δέχθηκε κατά καιρούς το πρόσωπο του.

Τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Καρδίτσα, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να κατακτήσουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ανέδειξαν τον Βαγγέλη σε ηγετική μορφή του κινήματος στην περιοχή αλλά και πανελλαδικά.

Ο σύντροφος Βαγγέλης «έφυγε», αλλά θα ζει μέσα στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Η μορφή του θα απλώνεται πάνω από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς που σε συμμαχία με την εργατική τάξη, θα ανατρέψουν το βάρβαρο σύστημα του Καπιταλισμού και θα οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο την κοινωνία του Σοσιαλισμού- Κομμουνισμού.

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας εκφράζει τα συλλυπητήρια στην σύζυγο του Χριστίνα, στα παιδιά, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο, στις 15:00 στην κεντρική πλατεία της Μητρόπολης. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα.  

Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ

Ο μουσικοσυνθέτης Θώμας Μπακαλάκος αποχαιρετά με συγκίνηση τον Βαγγέλη Μπούτα, σημειώνοντας:

«Αποχαιρετώ και εγώ με μεγάλη συγκίνηση το φίλο, συναγωνιστή και σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα.

Η ιστορία έκανε σωστά την επιλογή της.

Επέλεξε το Βαγγέλη Μπούτα ως κορυφαίο  αγωνιστή της αγροτιάς στην Ελλάδα.

Η καταγωγή του δεν θα μπορούσε να είναι από καμιά άλλη περιοχή της πατρίδας μας, παρά μόνο από την αγροτομάνα Θεσσαλία και φυσικά από την κοιτίδα των αγώνων της αγροτιάς Καρδίτσα.

Είμαι περήφανος που βρέθηκα και εγώ μαζί του στα αγροτικά μπλόκα, όταν με τον απλό ειλικρινή και πειστικό λόγο του σκορπούσε ρίγη συγκίνησης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Τις περισσότερες φορές ήμουν και εγώ εκεί, επικυρώνοντας το λόγο του με τα τραγούδια μου.

Τον αποχαιρετώ με ένα τραγούδι που μάλλον δεν άκουσε. Έχει τον τίτλο: "Αναφορά στη Θεσσαλία"» (δείτε εδώ).

«Αναφορά στη Θεσσαλία»

Στίχοι, μουσική, τραγούδι: Θωμάς Μπακαλάκος:

Ν’ ανέβω εκεί στον Όλυμπο

στου Μύτικα την κορυφή

για μια μονάχα, μια στιγμή.

Να δω τον κάμπο από ψηλά

της Θεσσαλίας τα χωριά

την πονεμένη αγροτιά

που αγέρας την εγδέρνει

χειμώνα καλοκαίρι.

Εκεί γεράσαμε παιδιά

κάτω απ’ τη μπότα του πασά

κι ύστερα από τον τσιφλικά

ταπεινωθήκανε σκληρά,

ώσπου μια μέρα με ορμή τον πνίξαν.

Ο τσιφλικάς κι ο χαβαλές

δεν είχαν φίλο κι αδελφό

μονάχα ψάχναν στο λαό.

Για σκλάβους που δεν θα μιλούν,

βιγλάτορες να τους κοιτούν

κι επιστάτες πιο σκληρούς

ακόμα κι από την πέτρα,

τα βάσανα σου μέτρα.

Με τον Αντύπα οδηγό

το Κιλελέρ θα πάω να δω

κι αν βρω στο δρόμο το Συγγρό

ως την Καρδίτσα να το πω

κι ότι σου πρέπει αγροτιά

το παίρνεις.

«Βουνά και κάμποι σε αποχαιρετούν»...

 

4 σχόλια:

  1. Ενας άξιος άνθρωπος και πραγματικός κομμουνιστής τίμησε το τίτλο του μέλους του ΚΚΕ σε όλη του την ζωή δεν πρόδωσε ποτέ όπως ...κάποιοι.... που σήμερα προσπαθούν να τον λερώσουν αποκαλώντας τον ...σύντροφο... τους πολέμησε μέχρι το τέλος όπως όλοι οι κομμουνιστές και αυτή την ώρα το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να βγάλουν το σκασμό. Η Ευγένεια των κομμουνιστών δεν είναι αδυναμία. Καλό ταξίδι σύντροφε Βαγγέλη. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.902.gr/eidisi/politiki/236680/sos-ohi-akoma-kalo-soy-taxidi-stratige-toy-kampoy-foto Η Ηγεσία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους συντρόφους ΑΛΕΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συντρόφου σε ένδειξη τιμής. ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.902.gr/eidisi/politiki/236678/eleni-mpelloy-syntrofe-vaggeli-stratige-toy-kampoy-ekpliroses-epaxia-tin Λόγια απο την σ.Ελένη Μπέλλου για τον νεκρό Σύντροφο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου