Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες στις Ένοπλες Δυνάμεις


Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τα στήριξε και θα συνεχίσει να τα στηρίζει.

Είναι σταθερά διπλά τους και τα έχει αναδείξει μέσα στη Βουλή αλλά και στις συναντήσεις με στρατιωτικές ενώσεις, και θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλον αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση, έχει πρόθεση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμιμου δικαιώματος των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν συνδικαλιστικές ενώσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Με τον πρόσφατο νομό που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στην βουλή ενισχύει τα μέτρα καταστολής απέναντι στους εργαζόμενους και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Βάζει τον αστυφύλακα μέσα στα συνδικάτα να αποφασίζει ποιος αγώνας είναι «νόμιμος», ποιος «παράνομος», ποια διαδήλωση «επιτρέπεται» και ποια απαγορεύεται, ποιο περιεχόμενο ενός αγώνα είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν.

Σήμερα η Κυβέρνηση, αφού δεν κατόρθωσε να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αν και είχε την στήριξη όλων όσων το πολέμησαν από την δημιουργία του, σχεδίασε και προχωράει μεθοδικά στην κατάργησή του.

Το δικαίωμα της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα από αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εξυπηρετεί το αναφαίρετο δικαίωμα των εν ενεργεία στρατιωτικών να διεκδικούν τη βελτίωση των εργασιακών, μισθολογικών δικαιωμάτων τους και της κοινωνικής τους ασφάλισης.

                       

Η Ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 1264/1982 που αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα δίνει στους εν ενεργεία στρατιωτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και 1264 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τον αλλάξει για να βάλει εμπόδια στα συνδικάτα και γενικά στην οργάνωση τους.

Όλα αυτά τα χρόνια το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών προκειμένου να υπερασπίζονται τα εργασιακά, ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε και εξακολουθεί να πολεμάται από μικρή μερίδα διαφωνούντων.

Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει αγωνιστικότητα με συνέπεια πάλεψε και παλεύει προβλήματα που έχουν να κάνουν με μισθολογικά ζητήματα, των χαμηλότερων μισθών, με την υπερωριακή απασχόληση που δεν αποζημιώνεται, με νυχτερινές υπηρεσίες κλπ, με τη στέγαση και επίλυση οικογενειακών προβλημάτων για συνυπηρέτηση.

Όπως και τα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας σε στρατόπεδα, ιδιαίτερα τώρα με τη φάση του κορωνοϊού, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι οι μεταθέσεις, οι μοριοδοτήσεις, η εξέλιξη και η ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα παραπάνω προβλήματα και η ανάδειξή τους με εκατοντάδες ερωτήσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η δράση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών(ΠΟΕΣ) είναι αυτά που έχουν ενοχλήσει την κυβέρνηση και μελετά την κατάργηση του συνδικαλισμού στο «χακί»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μεθόδευση και ενέργεια, όπως αυτή που εξελίσσεται τώρα, που έχει στόχο να βάλει στο γύψο τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργώντας το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Μπάμπης Βορτελίνος
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ
για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

 ΑΛΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου