Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Στρατηγοί του ΕΛΑΣ εκτοπίζονται στους Φούρνους.


Οι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας και άλλοι 28 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί εκτοπίζονται, 19/9/1946, στους Φούρνους.

Οι Φούρνοι Κορσέων είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Όμορφος τουριστικός προορισμός, με θάλασσες γεμάτες ναυάγια, που όμως υπήρξε και ένας από τους λιγότερο γνωστούς τόπους εξορίας κατά την περίοδο του Εμφυλίου.  

Στους Φούρνους Κορσέων βρέθηκαν μερικές δεκάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΕΛΑΣ, με γνωστότερο ίσως τον Ευρυπίδη Μπακριτζή, ο οποίος δολοφονήθηκε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του, στο νησί. 

Ελάχιστα ιστορικά "κτερίσματα" των εξορίστων εκείνης της περιόδου παραμένουν σήμερα στο νησί. Κάτοικοι μας πληροφόρησαν ότι οι εξόριστοι διέμεναν κοντά στο ρέμα που διασχίζει τον οικισμό της πρωτεύουσας των Φούρνων, ενώ το σπίτι του Ευρυπίδη Μπακιρτσζή, που μοιραία έμεινε γνωστότερο πρόσωπο στην τοπική συλλογική μνήμη, είναι σήμερα ξενοδοχείο.

Τόποι εξορίας

 

2 σχόλια:

  1. 19.9.1946. 2 χρόνια απο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 που άν υπήρχε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα γράμματα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ο λαός θα είχε πάρει την εξουσία. Αφήνουμε το ..ληστή ΑΡΗ που ετοίμαζε ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ μετά το ΕΓΚΛΗΜΑ στη ΒΑΡΚΙΖΑ. Ενα χρόνο μετά το 7ο Συνέδριο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1945 που έπρεπε να τα είχε ξηλώσει όλα ρίχνοντας όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα. Ολα ήταν τσιμενταρισμένα έτοιμα ευρωκομουνιστικά απο το 1944.... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή την ανάρτησή σου, Γκαγκάριν, κάτι συμπληρωματικό. Θα θυμάσαι, βέβαια, πως, όταν πριν από λίγο καιρό είχα επισύρει την προσοχή στις ευθύνες της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ για την αμαχητί παράδοση των 28 αξιωματικών το Σεπτέμβρη 1946 στο μοναρχοφασισμό, πολλοί και πολλές διάφοροι και διάφορες μου είχαν σούρει τα εξ αμάξης που λένε. Λοιπόν διαβάζοντας αυτές τις μέρες τα Πρακτικά της 7ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ το 1957 (Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 18–24 Φλεβάρη 1957, Εισηγήσεις – Αποφάσεις – Ομιλίες – Πρακτικά, "Σύγχρονη Εποχή", Αθήνα 2011) βρήκα πώς τοποθετήθηκε σ’ αυτό το ζήτημα ο Νίκος Ζαχαριάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η απάντησή του είναι λιτή και κατηγορηματική. Την παραθέτω (δες σελ. 801 της παραπάνω έκδοσης):

    Ερώτηση: Ποιος ευθύνεται για τους αξιωματικούς που τους στείλανε εξορία.

    Απάντηση: Το ΠΓ του ΚΚΕ, κι ο Ζαχαριάδης πρώτος.

    Αυτά προς γνώσιν…

    Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου